Nietypowy sygnalizator

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Nietypowy sygnalizator

Postprzez Duszek » środa 19 listopada 2008, 15:06

Witam!

Chcialam zapytac czy spotkaliscie sie moze w swoich miastach z roznymi nietypowymi rozwiazaniami komunikacyjnymi?

W Bielsku-Bialej na jednym ze skrzyzowan znajduje sie sygnalizator w ktorym zdarza sie ze pala sie jednoczesnie: sygnal zielony oraz zielona strzalka warunkowa w lewo (nie, to nie jest sygnalizator bezkolizyjny).

Oznacza to ze Ci z jadacy z naprzeciwka maja juz sygnal czerwony, a my mozemy sobie spokojnie skrecac w lewo (lub tez jechac prosto- to rowniez wciaz nam wolno). Dla zobrazowania sytuacji: najpierw zapala sie sygnal zielony po obu stronach. Jedziemy wszyscy. W pewnym momencie dla tych z naprzeciwka wlacza sie wygnal czerwony, my wciaz mamy zielone, a do tego zapala sie nam ta strzaleczka. I jezeli oczekiwalismy na mozliwosc skretu w lewo to mamy juz wolne :wink:

Ci nadjezdzajacy z drugiej strony nie maja juz tak fajnie :D

Co o tym sadzicie? Czy takie rozwiazanie jest w ogole zgodne z prawem? Ale trzeba przyznac ze jest bardzo przydatne! [/img]
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez jessroncen » środa 19 listopada 2008, 16:15

jessroncen

Postprzez przemq14 » środa 19 listopada 2008, 16:34

jessroncen nie widzę na tych zdjęciach nic nadzwyczajnego oprócz obluzowanego sygnalizatora
kierowca kat. B od 28.08.08 (egz. 18.08.08)

kat. A w planach ;)
przemq14

Postprzez Borys_q » środa 19 listopada 2008, 16:48

W Starogardzie gdańskim stosuje sie zielone migające dla pojazdów oznacza, że za chwile będzie żółte
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez kev » środa 19 listopada 2008, 16:52

W krakowie nieopodal "ronda koło kerfura" (rondo bez świateł) jest taka przełączka, że przy jej pokonywaniu praktycznie zawracasz samochód o ok 150 stopni a potem juz jedziesz prosto. Dziwnie to wygląda i jak jechałem tam 1wszy raz to miałem spory dylemat czy jechać czy nie :)
Obrazek
24.11.2008 Teoria + Praktyka (MORD Kraków) za pierwszym razem :)
http://autormk.pl - Diagnostyka samochodowa
kev

Re: Nietypowy sygnalizator

Postprzez megamind » środa 19 listopada 2008, 17:26

Duszek napisał(a):Witam!
W Bielsku-Bialej na jednym ze skrzyzowan znajduje sie sygnalizator w ktorym zdarza sie ze pala sie jednoczesnie: sygnal zielony oraz zielona strzalka warunkowa w lewo (nie, to nie jest sygnalizator bezkolizyjny).[/img]

Borys_q napisał(a):W Starogardzie gdańskim stosuje sie zielone migające dla pojazdów oznacza, że za chwile będzie żółte

To chyba jakieś jaja są.
kev napisał(a):W krakowie nieopodal "ronda koło kerfura" (rondo bez świateł) jest taka przełączka, że przy jej pokonywaniu praktycznie zawracasz samochód o ok 150 stopni a potem juz jedziesz prosto.

Zazwyczaj przy zawracaniu obraca się samochód o 180 stopni i jedzie dalej prosto /w przeciwnym do pierwotnego kierunku/. Nie za bardzo rozumiem więc opisanej sytuacji.
megamind

Re: Nietypowy sygnalizator

Postprzez HakirimJP » środa 19 listopada 2008, 17:59

megamind napisał(a):
Borys_q napisał(a):W Starogardzie gdańskim stosuje sie zielone migające dla pojazdów oznacza, że za chwile będzie żółte

To chyba jakieś jaja są.

I mnie też się tak wydaje.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez skov » środa 19 listopada 2008, 18:36

na Litwie to norma , myślę, że wcale nie głupia
skov

Postprzez vila_ » środa 19 listopada 2008, 19:56

W Szczecinie jest jedno miejsce gdzie sygnalizator kierunkowy jest obok sygnalizatora zwykłego i często (w przypadku gdy pali sie akurat zielona strzałka i czerwone) ludzie birą to za sygnalizator kierunkowy. Trochę mylące :)
vila_

Postprzez qwer0 » środa 19 listopada 2008, 20:11

W Starogardzie gdańskim stosuje sie zielone migające dla pojazdów oznacza, że za chwile będzie żółte

w Chelmie jest dokladnie tak samo.
Zanim zapali sie zolte, zielone sobie miiiga.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez cman » środa 19 listopada 2008, 20:55

Heh, nawet nie wiedziałem, że jest takie coś po Polsce. Szkoda, że nie dotarło do Krakowa... ba, szkoda że to w ogóle nie jest standardowe rozwiązanie.
cman

Postprzez przemq14 » środa 19 listopada 2008, 21:30

Pomysł dobry, czasem naprawdę przydałoby się takie miganie.

Jeśli jeszcze się nie pojawiło(domyślam się że nie), to powinno pojawić odpowiednie rozporządzenie wprowadzające taki sygnał.
kierowca kat. B od 28.08.08 (egz. 18.08.08)

kat. A w planach ;)
przemq14

Postprzez eszmeraldka » środa 19 listopada 2008, 21:59

No, ciekawe rozwiązanie ;)
Ja może o czym innym, ale to też sygnalizacja.. Moim zdaniem dość irytująca.. Otóz ostatnio miałam okazję się przejechać nocą po kilku miastach i zauważyłam następujące zjawisko... Jest sobie czerwone.. w momencie, kiedy dojeżdżam robi się zielone. Na pozór - fajnie, co? Ale to zielone pojawia się, kiedy jestem już dosyć blisko i muszę dosyć zwolnić, co by nie ryzykować przejazdu na czerwonym...
Domyślam się, że jest to jakoś technicznie rozwiązane, bo nie wierzę w aż takie moje szczęscie... Tylko czemu takie złośliwe? ;)
10 marca - początek kursu
3 czerwca - wizyta w WORD Bydgoszcz - zdane !!!
eszmeraldka

Postprzez qwer0 » środa 19 listopada 2008, 22:12

Heh, nawet nie wiedziałem, że jest takie coś po Polsce. Szkoda, że nie dotarło do Krakowa... ba, szkoda że to w ogóle nie jest standardowe rozwiązanie.

tylko jak juz, to powinno byc jakos ogarniete.
Jak sie napatoczylem na to w Zamosciu (to byl Zamosc, przepraszam za ten "Chelm", ale wycieczki mi sie pomylily xD ) to na poczatku wydalo mi sie fajnym rozwiazaniem. No i wlasnie, dopoki nie napatoczylem sie na inne, na ktorym czas migania tego zielonego byl znacznie dluzszy.
Po kilku pierwszych wiedzialem mniej wiecej ile to mruga i wiedzialem, czy przejade czy juz zwalniac. Ale na ktorychs z kolei migalo znaaacznie dluzej, a ja nieswiadomy zaczalem zwalniac, podczas gdy moglem spokojnie jeszcze przejechac.
Ja może o czym innym, ale to też sygnalizacja.. Moim zdaniem dość irytująca.. Otóz ostatnio miałam okazję się przejechać nocą po kilku miastach i zauważyłam następujące zjawisko... Jest sobie czerwone.. w momencie, kiedy dojeżdżam robi się zielone. Na pozór - fajnie, co? Ale to zielone pojawia się, kiedy jestem już dosyć blisko i muszę dosyć zwolnić, co by nie ryzykować przejazdu na czerwonym...
Domyślam się, że jest to jakoś technicznie rozwiązane, bo nie wierzę w aż takie moje szczęscie... Tylko czemu takie złośliwe? Wink

W Lublinie jest jedno duze skrzyzowanie (jak sie na PKP jedzie) z petla indukcyjna. Jak nie podjedziesz dostatecznie blisko linii to nigdy Ci sie zielone nie zapali ;p
Bardzo dobre rozwiazanie, bo zielone swieci sie dokladnie tam, gdzie jest potrzebne ;)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Magis » środa 19 listopada 2008, 22:28

qwer0 napisał(a):Jak sie napatoczylem na to w Zamosciu

W którym miejscu?
Magis

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze