NOWE Rondo Mogilskie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

NOWE Rondo Mogilskie

Postprzez sienio » czwartek 13 listopada 2008, 20:43

Witam.
Mam pytanie... czy ktos ma moze rozpisane/rozrysowane nowe rondo mogilskie? (Chodzi mi o rozrysowane pasy!)

Szukałem w Necie i na forach i nie znalazłem. Plzz help
sienio

Postprzez dariex » czwartek 13 listopada 2008, 21:50

ale,że co? taki rys nie wystarczy?
Obrazek

Poza tym Rondo Mogilskie to już właściwie nie rondo,a duże skrzyżowanie,które jest tak oznakowane tablicami z kierunkami,znakami poziomymi i sygnalizatorami,że na serio,trzeba by się wyjątkowo postarać aby coś tu schrzanić.
dariex

Postprzez Pinhead » piątek 14 listopada 2008, 08:12

Lekko offtopic ale w temacie ronda Mogilskiego. Jadąc od strony ronda Grzegórzeckiego i chcąc skręcić w lewo na Mogilskim według oznakowania można tylko skręcić w prawo lub jechać prosto. Błędne oznakowanie ?

Drugie zastanawiające miejsce jest wyjeżdzając z ronda przy Galerii Krakowskiej w strone Lubomirskiego (światła pod górke). Na znakach poziomych pas prawy wyznaczony do skrętu w prawo (w Rakowicką) i jazdy na wprost a na sygnalizatorze kierunkowym strzałka tylko na wprost.
Pinhead

Postprzez sienio » piątek 14 listopada 2008, 11:01

@ dariex

Niestety nie bardzo, chodziło mi o rysunek/zdjęcie z "lotu ptaka" gdzie widac wmiare dokładnie pasy ruchu i wszystkie te poszczególne skrzyżowania wokół wyspy centralnej.
sienio

Postprzez ella » piątek 14 listopada 2008, 13:21

sienio napisał(a): chodziło mi o rysunek/zdjęcie z "lotu ptaka" gdzie widac wmiare dokładnie pasy ruchu i wszystkie te poszczególne skrzyżowania wokół wyspy centralnej.

Takiego to raczej nie znajdziesz.
Rondo jest bardzo dobrze oznakowane.
Obrazek

I może to ci pomoże
Obrazek
ella
Moderator

Postprzez dariex » piątek 14 listopada 2008, 21:25

Pinhead napisał(a):Lekko offtopic ale w temacie ronda Mogilskiego. Jadąc od strony ronda Grzegórzeckiego i chcąc skręcić w lewo na Mogilskim według oznakowania można tylko skręcić w prawo lub jechać prosto. Błędne oznakowanie ?

Wiesz,generalnie powinien być też znak informujący o możliwości skrętu w lewo,tyle,ze znaki pionowe są jakby odzwierciedleniem znaków poziomych,wg których w danym momencie w lewo nie skręcisz,dopiero po wykonaniu paru skrętów po pasach,możesz przyjąc docelowy kierunek.Tyle,że fakt faktem dla Krakowian jest to jasne ale dla przyjezdnych może być mylące.Chodzi pewnie też o to,że gdyby to było rondo to byłoby w miarę jasne a ze skrzyżowaniem,może ktoś nie chciał już całego planu zamotać,bo byłby skądinąd zdecydowanie mniej czytelny.

Pinhead napisał(a):Drugie zastanawiające miejsce jest wyjeżdzając z ronda przy Galerii Krakowskiej w strone Lubomirskiego (światła pod górke). Na znakach poziomych pas prawy wyznaczony do skrętu w prawo (w Rakowicką) i jazdy na wprost a na sygnalizatorze kierunkowym strzałka tylko na wprost.

Zależy który sygnalizator chyba,bo tam masz sygnalizatory dwa razy - raz jadac od rondka przy wyjeździe (jakoby) spod tej pętli przy tunelu,a drugi raz - sygnalizatory przy skrzyżowaniu z Rakowicką.Zdaję sę,ze tylko jadąc od rondka możesz zająć pas do skrętu w prawo Rakowicką i jesli już to sygnalizator kierunkowy do jazdy na wprost tyczył by się wyłącznie osób jadących z góry,z estakady ale mogę się mylić.
Jeżdzę tamtędy dość często(zawsze jednak od str rondka) i nie zwrociłam uwagi na ów błąd ale rozejrzę się(może jeszcze dzisiaj) i dam odp w temacie.
dariex

Postprzez Pinhead » sobota 15 listopada 2008, 11:09

dariex napisał(a):Wiesz,generalnie powinien być też znak informujący o możliwości skrętu w lewo,tyle,ze znaki pionowe są jakby odzwierciedleniem znaków poziomych,wg których w danym momencie w lewo nie skręcisz,dopiero po wykonaniu paru skrętów po pasach,możesz przyjąc docelowy kierunek.

Jednak od innych stron oznakowanie tyczy się całego ronda a nie tylko najbliższego skrzyżowania z sygnalizacją na nim które i tak nijak się ma do oznakowania pasów przed wjazdem na rondo od Grzegórzeckiego. Przykładowo jadąc od strony Lubicz jeśli zajme pas do skrętu w prawo to moge skręcić w prawo na rondzie, jeśli zajme pas do skrętu w lewo to moge skręcić w lewo na rondzie lub zawrócić. Jadąc od strony Grzegórzeckiego nie ma żadnych informacji jaki pas musze wybrać aby np. skręcić w ul. Lubicz. Przecież nie jest powiedziane że musi to być skrajnie lewy jak przy zawracaniu. Równie dobrze może to być drugi od lewej ale jeśli ktoś nie zna ronda na pamięć to oznakowanie od tej strony tylko wprowadzi go w bład.

Tyle,że fakt faktem dla Krakowian jest to jasne ale dla przyjezdnych może być mylące.Chodzi pewnie też o to,że gdyby to było rondo to byłoby w miarę jasne a ze skrzyżowaniem,może ktoś nie chciał już całego planu zamotać,bo byłby skądinąd zdecydowanie mniej czytelny.

To przecież jest rondo tyle że sterowane sygnalizacją świetlną. Jeśli ktoś ustawia oznakowanie na każdym z wlotów według innych zasad to robi się delikatnie mówiąc bajzel. Zobacz jak to wygląda os strony Prażmowskiego gdzie do Mogilskiego prowadzą dwa nieoznaczone pasy. Ktoś zaoszczędził na farbie i kierujący muszą przyjąć tam zasade jak by wjeżdzali na rondo o ruchu niekierowanym. W prawo i na wprost w prawego, w lewo i zawracanie z lewego. Jadąc od ul. Mogilskiej już na farbie nie oszczędzali i każdy pas jest ładnie oznaczony strzałkami według tego jaki manewr chcemy wykonać na rondzie. Jadąc od Grzegórzeckiego strzałki już nie oznaczają jaki manewr chcemy wykonać na rondzie tylko gdzie chcemy skręcić na najbliższych światłach co jest nonsensem bo wjeżdzając na rondo kierujący wybiera wylot docelowy i oznakowanie powinno go na niego nakierowywać tak jak to jest na rondzie Grzegórzeckim czy Kocmyrzowskim

Zależy który sygnalizator chyba,bo tam masz sygnalizatory dwa razy

Chodzi o ten pierwszy sygnalizator. Zwróć uwage jakie są znaki poziome, jakie pionowe i co jest na sygnalizatorze kierunkowym. Stoisz na pasie oznaczonym malowaną strzałką jako do jazdy na wprost lub skrętu w prawo, znak pionowy mówi to samo. Sygnalizator jest za to tylko do jazdy na wprost. Skrętu w prawo po prostu tam nie ma tak samo jak i pasa do skrętu w prawo. Jeśli ktoś chce skręcić w Rakowicką musi to zrobić na kolejnych światłach gdzie tworzy się nowy pas do skrętu w prawo.

Zdaję sę,ze tylko jadąc od rondka możesz zająć pas do skrętu w prawo Rakowicką

Ale tam nie ma możliwości skrętu w prawo. Skręt w prawo możliwy jest na kolejnym skrzyżowaniu z kolejnym sygnalizatorem i nowym pasem do skrętu w prawo.

i jesli już to sygnalizator kierunkowy do jazdy na wprost tyczył by się wyłącznie osób jadących z góry,z estakady ale mogę się mylić.

Przecież tam są dwa osobne zestawy sygnalizatorów. Dla tych co jadą z estakady i dla tych co wyjeżdzają pod górke od strony ronda.
Pinhead

Postprzez dariex » sobota 15 listopada 2008, 13:24

To dlatego napisałam,że mogę się mylić i że to spr przy najbliższej okazji ;)
Wczoraj wieczorem już tamtędy nie jechałam,wiec nie mogłam zobaczyć jak to tam wygląda ale obiecałam i napiszę :)
dariex

Postprzez amfre » czwartek 20 listopada 2008, 10:25

Ja tylko krótko dodam, że rondo mogilskie to super rozwiązanie (w przeciwieństwie do nowego Grzegórzeckiego). Jeździ się po nim kapitalnie i bardzo sprawnie. Światła sprzyjają i nie stoi się po kilka razy na rondzie tylko jak się ma jedno zielone to prawie do końca pojawiają się zielone (w przeciwieństwie np. do skrzyżowania matecznego, gdzie przy zawracaniu zazwyczaj stoi się 3 razy na światłach).
amfre

Powrót do Sytuacje na drodze