Radio do 300PLN

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Radio do 300PLN

Postprzez Gil » wtorek 18 listopada 2008, 23:57

Cześć

Zastanawiam się nad ewentualnym radio odtwarzaczem do samochodu. Melomanem nie jestem i na dobrą sprawę wystarczyło by mi fabryczne z fiesty 95 gdyby płyty i mp3 odtwarzało.

Znalazłem na allegro ciekawą propozycję
http://allegro.pl/item486385993_peiying ... eszow.html

Dużym plusem jest odczyt płyt dvd.
Miał ktoś styczność z 'niszowymi" radio odtwarzaczami?

Proszę mi nie pisać że niema sensu pakować się w nie markowe bo równie dobrze niebyło by sensu pakować się w mp3 noname a jak wykazały testy (rozmawiałem kiedyś z kolesiem który badał bebechy markowych i noname) wyszło na to że w większości przypadków to to samo a płaciło się za markę.

Jak napisałem nie jestem melomanem i zależy mi raczej tylko na bezawaryjności takiego radia (żeby płyta nie przerywała na najmniejszym dole itp itd) choć itak będę raczej słuchał muzyki z pendriva a nie z cd/dvd.

Co wy o tym sądzicie? Spotkał się ktoś z takim sprzętem?
Dodam że nie myslę raczej o poważnej rozbudowie CA. Ewentualnie głośniki były by tylko do wymiany i może kiedyś jakiś niedrogi wzmacniacz.
Gil

Postprzez modzel » środa 19 listopada 2008, 00:21

odpuść sobie.

musi być nowe czy możne być używane
modzel

Postprzez BOReK » środa 19 listopada 2008, 00:24

W zasadzie ostatnio też odchodzę od wielkich marek, a ponieważ po nazwie trudno okreslić fabrykę tak wprost, więc można brać co bądź. Zwracaj uwagę na dostępne funkcje urządzenia (w tym na sposób podłączenia, wciąż zdarzają się niestandardowe) i wygląd, a jak któreś wpadnie ci mocno w oko, to szukaj intensywnie opinii na necie. Jak nie znajdziesz żadnych, nie pakuj się w to i szukaj innego modelu lub firmy, o których już ktoś coś wie.

Ja mam dziwny odruch unikania chińsko brzmiących marek, ale ze względu na powyższe nie ma to sensu. O Peiyingu pierwsze słyszę, ale raczej bym nie brał. Zresztą akurat w tym zakresie bez wahania postawiłbym na Pioneera albo Kenwooda, natomiast na pewno już nie na Philipsa lub Sony (choć mam to ponad rok i spełnia oczekiwania :D).

PS.: A, i Modzel przypomniał mi jedną kwestię. Mało kto sprzedaje dobry sprzęt, więc raczej szukaj nówek - w razie czego jest też mniejszy problem z gwarancjami i takimi pierdołami.
BOReK

Postprzez Gil » środa 19 listopada 2008, 01:57

No znalazlem w necie opinie że to radio niema wewnętrznej pamięci i po odłączeniu akumulatora albo jak jest on słaby to gubi wszelkie ustawienia także z miejsca odpada.

To nie tak że ja odchodzę od marek, po prostu zacząłem brać pod uwagę że większość elektroniki pochodzi z chin i to radio może być nawet z tej samej fabryki co markowe radia.

Upatrzylem sobie soniaka CDX-GT31U za 300PLN.

Czemu często spotykam się z negatywnymi opiniami na temat sony? Nie rozumiem. Czym te radia sobie na taką opinię zasłużyły?

O kenwoodach słyszałem za to pozytywne opinie, ale również bez uzasadnienia.

Apropo nowe/używane to myslę że te 300zł to nie majątek i warto zainwestować w nowe ;)
Gil

Postprzez Pinhead » środa 19 listopada 2008, 07:54

"4 X 45W RMS" w opisie to kłamstwo. 45W RMS na kanał to o wiele za dużo nawet dla markowych sprzętów a co dopiero takiego low-end'a. Zapewne ktoś przekręcił opis z mocy maksymalnej 45W na fikcyjne 45W RMS.
Pinhead

Postprzez modzel » środa 19 listopada 2008, 09:54

czyli chcesz nowe. ale za 300zł można kupić używane które kosztowało np 500zł
modzel

Postprzez jessroncen » środa 19 listopada 2008, 15:58

Po co ci z DVD ? filmy będziesz oglądał na monitorku ? bo jeśli nie to nie warto inwestować w taki odtwarzacz, ja kupiłem JVC KD-G342 za 250 zł, do słuchania muzyki wystarczy w zupełności, masz odtwarzacz cd, mp3 i wejście audio na sygnał z każdego innego źródła, radio oczywiście z rds, odtwarzacz ma sporo pamięci więc podczas jazdy po nierównościach nigdy nie przerywa, na płyte cd wchodzi ponad 100 mp3, żeby odtwarzało w kolejności trzeba zmienić nazwy mp3 na numery 01.mp3, 02.mp3, ... normalizujesz głośność w programie mp3Gain wypalasz i masz,

I nie kupuj taniego radia słabej jakości bo ja takie miałem, po paru latach styki będą zużyte a pamięć wewnętrzna uszkodzona, nie będziesz mógł regulować głośności i przy każdym najechaniu na nierówność będzie ci płyta przerywać
jessroncen

Postprzez Gil » środa 19 listopada 2008, 21:49

To ja ponowię moje pytanie...
Co ludzie mają do soniaków? Gdzie nei czytam o dosyć tanich radiach poleca sie kenwoody a soniaki odradza:/
Zapis na kurs: 04.08.2008
Pierwsze jazdy: 01.09.2008
Egzamin teoretyczny: 28.10.2008 (za pierwszym razem, 0 błędów)
Egzamin praktyczny: 17.11.2008 (za pierwszym razem)
Odbiór prawka: ??

**Szerokiej Drogi**
Gil

Postprzez modzel » czwartek 20 listopada 2008, 00:51

ja mam sony właśnie i sobie chwale
modzel

Postprzez BOReK » czwartek 20 listopada 2008, 01:24

Ja też mam własnie Sony i sobie chwalę (choć bardzo rzadko, jak mocno trząśnie wozem, potrafi przeskoczyć ścieżkę i słychać cyknięcie ;)). Do pełni szczęścia przydałoby się jednak jakieś wejście USB w tym albo chociaż aux na jakiegoś playerka. No i pamięć trwała, a nie na akumulatorze, bo tak to mogę zabierać tylko panel, a podczas odpięcia akumulatora ustawienia idą z wiatrem. Ktoś powie "no i co?", ale to jest po prostu upierdliwe ;). Powoli chyba zacznę się rozglądać za czymś innym.

Sony ma u mnie spory minus właśnie za tego typu "cięcia" - zrobi się fajne radio, poda cenę 600pln, a potem będzie się wywalało kolejne przydatne opcje i obniżało cenę. Nie mogą wywalać tych mniej przydatnych? No nie mogą, bo wtedy wyższych modeli nikt by nie kupował. Ale to można podpiąć pod niemal każdą markę. Natomiast do trwałości mam pewne zastrzeżenia - miałem dwie ichnie konsole i po półtora roku w obu siadł laser. W wieży padł po ośmiu latach, a wymieniony w ICH serwisie na ORYGINALNY nowy siadł po zaledwie roku. Spory plus mają natomiast za stonowaną i nienachalną stylistykę urządzeń, ale ostatnio inni w tym zakresie ich doganiają.
BOReK

Postprzez mati89tczew » czwartek 20 listopada 2008, 17:01

ja mam alpine za 450 zł i poleca jak dla mnie to najlepsza firma jeszcze liczy sie kenwood
mati89tczew

Postprzez dariex » czwartek 20 listopada 2008, 22:09

Każda marka,nawet specjalizująca się w radiach samochodowych,wypuszcza tańszą wersję jakiegoś radyjka.
Tańsza,nie znaczy total badziew.~500zł kupisz clarion'a.
Wolałabym najprostszego clarion'a niż jakiś wycudzaczony badziew w stylu Powasonix.
dariex

Postprzez Xsystoff » piątek 21 listopada 2008, 01:12

Za 300 zł kupilem jakis nizszy model Pionieera tylko dlatego, ze byl to jeden z nielicznych radioodtwarzaczy, ktory ma zielone podswietlenie i jest praktycznie caly czarny (swietnie pasuje do deski samochodu). Z rozmowy z osoba ogarniajaca sprzet CA dosyc djasno, wyniklo ze w przypadku tanego sprzetu (kwoty rzedu kilkaset zlotych) nie ma praktycznie zadnych roznic miedzy producentami, natomiast w przypadku tanich wynalazkow o dziwnie brzmiacych nazwach, jest duze prawdopodobienstwo, ze beda wykazywac nadmierny pobor pradu (prady wirowe tak to chyba koles okreslil) i wtedy lepiej zrobic cut-offa zasilania ze stacyjki. Duzo wiekszy wplyw na jakosc dzwieku maja glosniki i okablowanie (brak spadku napiecia przy obciazeniu) i tutaj nawet tanie radio moze spoko grac. O wiecej nie pytalem, bo moj poziom melomanii mozna okreslic jako "ma grac i nie harczec" i w takim przypadku nawet nowe radio za 3 stowy sprawdza sie OK ;)
Xsystoff

czy warto ?

Postprzez palel3 » niedziela 23 listopada 2008, 23:05

http://www.allegro.pl/item488470719_son ... rakow.html

czy wartko kupic to radio ?
SONY chyba nie najgorsze ?
palel3

Postprzez S!leS!aN » wtorek 25 listopada 2008, 22:21

Za 199 zł kupiłem Sony CDX-GT20, nie narzekam.
Niymce Godajom Na Nos Poloki, Poloki Godajom Na Nos Niymce, A Tak Po Prowdzie To My Som ŚLONZOKI, A Przede Wszyjskim Ludzie. !
S!leS!aN

Następna strona

Powrót do Luźna gadka