Ustawianie lusterka przy parkowniu równoleglym,czy można????

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez AgaG » sobota 29 listopada 2008, 11:10

===Dawid=== napisał(a):ludzie nauczcie się normalnie jeździć a nie z lusterkiem skierowanym w koło. I co w codziennej jeździe za każdym razem będziesz przestawiał lusterko jak będzie parkowanie?bez sensu.

Zgadzam się z tym :wink: kierowca powinien też nauczyć się jeździć trochę na wyczucie a nie przestawiać za każdym razem lusterka żeby wiedzieć gdzie jechać.To chyba nie ma sensu...ja jak się uczyłam jeździć to lusterka zawsze ustawiałam tak samo więc może dlatego nie wyobrażam sobie zmieniać za każdym razem lusterka :wink:
AgaG

Postprzez BOReK » sobota 29 listopada 2008, 12:33

A ja zdawałem w Łodzi i podczas parkowania równoległego skorzystałem sobie z takiej opcji, akurat miałem elektryczne lusterka w samochodzie. Jakoś nie udało mi się wtedy oblać. :D

Skoro są lusterka, to należy z nich korzystać w pełni. Jak się nie "czuje" wozu, to ja nie widzę istotnych przeszkód w używaniu lusterek w taki sposób dla polepszenia precyzji i bezpieczeństwa. Nikt tu przecież nie mówi o majstrowaniu przy lusterkach w czasie jazdy, tylko na początku i na końcu manewru gdy pojazd stoi. A jak się obleje na egzaminie, to cóż... odwołanie? Podciąganie tego pod brak przygotowania do jazdy jest conajmniej śmieszne.
BOReK

Postprzez kev » sobota 29 listopada 2008, 12:43

BOReK napisał(a):A ja zdawałem w Łodzi i podczas parkowania równoległego skorzystałem sobie z takiej opcji, akurat miałem elektryczne lusterka w samochodzie. Jakoś nie udało mi się wtedy oblać. :D

Skoro są lusterka, to należy z nich korzystać w pełni. Jak się nie "czuje" wozu, to ja nie widzę istotnych przeszkód w używaniu lusterek w taki sposób dla polepszenia precyzji i bezpieczeństwa. Nikt tu przecież nie mówi o majstrowaniu przy lusterkach w czasie jazdy, tylko na początku i na końcu manewru gdy pojazd stoi. A jak się obleje na egzaminie, to cóż... odwołanie? Podciąganie tego pod brak przygotowania do jazdy jest conajmniej śmieszne.

Jak ktoś nie czuje wozu to proponuję przesiąść się na rower.

Ok. Stoisz na ruchliwej 2 pasmówce i chcesz zaparkować wykonując "kopertę". Zatrzymujesz się na środku, obok miejsca parkingowego, tamujesz ruch i zaczynasz przestawiać sobie prawe lusterko w dół. Przestańcie...
Obrazek
24.11.2008 Teoria + Praktyka (MORD Kraków) za pierwszym razem :)
http://autormk.pl - Diagnostyka samochodowa
kev

Postprzez BOReK » sobota 29 listopada 2008, 12:58

Parkowanie równoległe na wstecznym na ruchliwej dwupasmówce? To już i tak nieźle tamuje ruch, więc te trzy sekundy na ustawienie lusterka żeby potem nie robić korekty "bo się nie zmieściłem" i większego zatoru to jest nic. Nie żebym pochwalał takie metody, ale z twojej strony troszkę wyrozumiałości dla świeższych kierowców też by się przydało, panie mistrzu kółka.
BOReK

Postprzez cman » sobota 29 listopada 2008, 12:59

kev napisał(a):Zatrzymujesz się na środku, obok miejsca parkingowego, tamujesz ruch i zaczynasz przestawiać sobie prawe lusterko w dół. Przestańcie...

Nie, robi to za mnie elektronika.
cman

Postprzez kev » sobota 29 listopada 2008, 13:10

BOReK napisał(a):Parkowanie równoległe na wstecznym na ruchliwej dwupasmówce? To już i tak nieźle tamuje ruch, więc te trzy sekundy na ustawienie lusterka żeby potem nie robić korekty "bo się nie zmieściłem" i większego zatoru to jest nic. Nie żebym pochwalał takie metody, ale z twojej strony troszkę wyrozumiałości dla świeższych kierowców też by się przydało, panie mistrzu kółka.

I tak nigdy tego nie ogarnę tak samo jak jazda po łuku i liczenie pachołków w odpowiedniej szybie :D:D

cman o ile masz elektryczne lusterka :) Na egzaminie akuratnie są ale później możesz wiele razy jechać autem bez elektryki i wtedy masz problem. A nawet nie chcę myśleć jak by wyglądała taka korekta ustawienia lusterek w Deawoo Tico gdzie nie ma nawet w wewnątrz tej dźwigni od regulacji tylko trzeba po prostu wystawić rękę za okno i sobie przestawić co w wypadku prawego lusterka jest prawdziwą męczarnią.
Obrazek
24.11.2008 Teoria + Praktyka (MORD Kraków) za pierwszym razem :)
http://autormk.pl - Diagnostyka samochodowa
kev

Postprzez chantal » sobota 29 listopada 2008, 17:28

no ale obeszlo sie bez koperty,dzis mialam egzamin i parkowalam przodem prostopadle i wkoncu zdalam!!! :D
chantal

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy