Rondo Bema :/

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo Bema :/

Postprzez Kari » niedziela 17 sierpnia 2008, 20:19

Witam, jutro egzamin a ja analizując rondo Bema mam problem..

tutaj jest zdjęcie:
http://www.elka.olsztyn.pl/obrazki/ronda/rondo_bema.jpg

i mam pytanie:
Jeżeli z ulicy Limanowskiego albo Partyzantów będę chciała skręcić w lewo, to czy muszę (już na rondzie) wjeżdżać na pas do zawracania?

Bo jak uczyłam się skręcać w lewo (nie wiem z jakiej ulicy) w kierunku ulicy Partyzantów to musiałam zajmować pas do zawracania, po czym wjeżdżałam na środkowy aby zjechać z ronda.
Czy tak samo robię w przypadku ulic: Limanowskiego i Partyzantów. Strzałki na jezdni są dosyć mylące.. :/
Kari

Postprzez szynek » niedziela 17 sierpnia 2008, 20:29

Przy skręcie w lewo-- masz na myśli dworzec, racja?

No to na ulicy Limanowskiego zajmujesz lewy pas, taki jak do zawracania i cały czas jedziesz tym pasem -> na rondzie znajdujesz się na pasie środkowym i cały czas nim jedziesz. Przed zjazdem włączasz kierunek no i zjeżdżasz.

Tak samo z Partyzantów - zajmujesz lewy pas, no bo z prawego jest wyraźnie pokazane, że się skręca tylko w prawo. Zajmujesz na rondzie środkowy pas. Przy zjeździe włączasz kierunek.

Moim zdaniem tak to powinno wyglądać, ale poczekaj na opinię innych, bo mogę się mylić. Sam się dopiero uczę.
14.07.2008 - rozpoczęcie kursu
17.09.2008 - zakończenie kursu
21.10.2008 - teoria (+), plac (+), miasto (+)
23.10.2008 - Przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne
28.10.2008 - Prawo jazdy do odbioru w urzędzie -> dokument odebrany
szynek

Postprzez BOReK » niedziela 17 sierpnia 2008, 20:29

Z Limanowskiego na Dworzec - ustawiasz sie na lewym pasie, na smym rondzie będziesz wtedy na środkowym albo tym bardzie prawym. Wtedy spokojnie zjedziesz z ronda na Dworzec.
Z Limanowskiego dalej ta ulicą - ustawiasz się na pasie środkowym, wtedy na rondzie wylądujesz na pasie prawym i zjedziesz bez problemu. Skrętu w Partyzantów nie trzeba tłumaczyć.

Z Partyzantów w Limanowskiego w lewo - ustawiasz sie na lewym pasie, a na rondzie zajmujesz środkowy. Trzymając sie tego pasa zjeżdżasz na Limanowskiego po lewej bez trudu, choć na wysokości zjazdu na dworzec możesz próbować zająć pas prawy (ale nie musisz). Gdybyś chciała pojechać na Dworzec, to wtedy musisz zjechać na prawy pas już na rondzie (po minięciu zjazdu w Limanowskiego w prawo), a potem przebić się na Dworzec.

Z Partyzantów z prawego pasa pojedziesz tylko w Limanowskiego w prawo, tak wskazują strzałki. Tak ogólnie to rondo jest wbrew pozorom bardzo proste, no i gratuluję czytelnego obrazka. :]

EDIT - synchronizacja czasowa! :D
BOReK

Postprzez Kari » niedziela 17 sierpnia 2008, 20:36

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie wątpliwości.
Trochę zmylił mnie ten skręt w lewo:

Obrazek

Tak uczyłam się na kursie. Z pozostałych dróg też zapewne skręcałam w lewo lecz nie pamiętam tego. Ten skręt jako jedyny zapadł mi w pamięci :P

A chciałam się upewnić, czy w razie co na pewno dobrze pojadę :D
Kari

Postprzez luklic » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 12:52

Akurat taką sytuację miałem na egzaminie i pojechałem jak na rysunku i było dobrze ;]
luklic

Postprzez malutkaa18 » wtorek 11 listopada 2008, 11:34

Hej! Moglby ktos mi na tym rysunku poprowadzic droge pojazdu z dworca na partyzantow, kosciuszki. z partyzantow na dworzec, limanowskiego. z kosciuszki do limanowskiego i na partyzantow, na dworzec, i z limanowskiego do dworca i kosciuszki. kompletnie tego nie rozumiem...
gdzies czytalam ze wjezdzajac na rondo nie trzeba wlaczac kierunku. ja musze wlaczac zawsze, nawet jak jade to zmieniam go dosc czesto i nawet nie wiem w ktorym dokladnie miejscu powinnam go zmieniac. ciezko mi jechac, patrzec na innych i myslec jeszcze jak jade, bo to dopiero pierwsze godziny. chcialabym miec taki dokladny rysunek jak sie jedzie dokladnie zeby sie go nauczyc:) a moze ktos ma taki obrazek?:P

posty scalone przez moderatora

zrobilam sama te obrazki. moglby mi ktos sprawdzic? wyslalabym na maila, bo niestety nie umiem tu wstawic...
malutkaa18

zawracanie na rondzie

Postprzez lemonka1989 » poniedziałek 01 grudnia 2008, 23:48

hej! mam pytanie, jezeli jade z dworca i chce zawrocic na rondzie bema, to jade lewym pasem do konca az do skretu na dworzec? czy jade lewym pasem, a na wysokosci partyzantow, zmieniam pas, na pas srodkowy? i jade tym srodkowym na dworzec?
lemonka1989

Postprzez Driver'ka » wtorek 02 grudnia 2008, 00:37

Jeśli chodzi o obecną organizację ruchu na rondzie, to jechać na dworzec możesz tylko w tym drugim przypadku. Kiedyś można było jechać też z tego skrajnego lewego. Zresztą patrz uważnie na znaki poziome na jezdni, one prawdę Ci powiedzą.

I jeszcze jedno. Powyższy schemat ronda podany przez Kari jest już nieaktualny. Obowiązuje ten:

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Powrót do Sytuacje na drodze