Zaparowane tylne boczne szyby na placu.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zaparowane tylne boczne szyby na placu.

Postprzez HakirimJP » sobota 06 grudnia 2008, 17:32

Witam.
Znalazłem podobny temat, ale nie znalazłem w nim do końca odpowiedzi na moje pytanie. Z resztą brzmi ono trochę inaczej.

Egzamin mam 22 grudnia, godz. 14:00, a ostatnio u nas wprowadzili w zasadach egzaminowania, że światła sprawdza się na włączonym silniku, wszystkie oprócz cofania. I tu moje pytanie, bo jak włącze silnik przed łukiem szyby mi zaparują, z tylną i przednią sobie poradzę, ale co zrobić z szybami bocznymi, głównie tylnymi, które są nie zbędne do zrobienia łuku tyłem. Co zrobić aby je chociaż na chwilę odkryć, czy mogę sobie szmatką parę pościerać? Instruktor coś mi mówił o klimatyzacji, żeby włączyć i ustawić na pół zimne pół ciepłe. I to tyle ma starczyć? Proszę o dokładne wytłumaczenie, i różne sposoby co można w takiej sytuacji zrobić. Dodam, że uczę się na Toyotach Yaris, i zdawać też na nich będę.

Pozdrawiam, Hakirim
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez ButterflyEffect » sobota 06 grudnia 2008, 17:41

co zrobić z szybami bocznymi, głównie tylnymi, które są nie zbędne do zrobienia łuku tyłem.
Otóż drogi kolego, boczne szyby są zbędne :]
Wystarczy korzystać z lusterek i tylnej szyby i nie ma problemu ze zrobieniem łuku.
...pensa prima di sparare, pensa prima di dire, di giudicare...

Postprzez HakirimJP » sobota 06 grudnia 2008, 17:44

ButterflyEffect napisał(a):
co zrobić z szybami bocznymi, głównie tylnymi, które są nie zbędne do zrobienia łuku tyłem.
Otóż drogi kolego, boczne szyby są zbędne :]
Wystarczy korzystać z lusterek i tylnej szyby i nie ma problemu ze zrobieniem łuku.

Jak dla kogo. Ja już się tak nauczyłem muszę patrzeć w tylną i boczną tylną po prawej stronie. Proszę więc powiedz co mogę w tej sprawie zrobić.
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez ella » sobota 06 grudnia 2008, 17:52

ella
Moderator

Postprzez HakirimJP » sobota 06 grudnia 2008, 18:52

Mogę włączyć nawiew na szyby? I otworzyć okna? I to gwarantuje mi, że szyby nie będą już zaparowane za parę minut? Ella, wybacz ale nie wiele zrozumiałem z tamtego tematu. Proszę o pomoc. :(
HakirimJP

Postprzez ella » sobota 06 grudnia 2008, 18:56

I to gwarantuje mi, że szyby nie będą już zaparowane za parę minut?

A od czego mają być te szyby zaparowane? Masz przecież szeroko otwarte drzwi, nikt ci w środku nie chucha.
ella
Moderator

Re: Zaparowane tylne boczne szyby na placu.

Postprzez Pinhead » sobota 06 grudnia 2008, 19:25

HakirimJP napisał(a):I tu moje pytanie, bo jak włącze silnik przed łukiem szyby mi zaparują

Dlaczego miały by zaparować po włączeniu silnika ? To nie jest silnik parowy tylko diesla ;)
Gdyby jednak trafiło ci się auto z zaparowanymi szybami (np. po wcześniejszej jeździe) to postępuj tak samo jak byś wsiadł do swojego auta chcąc gdzieś jechać. Przewietrzyć, odsuszyć klimatyzacją lub zwyczajnie przetrzeć szyby i w droge.
Pinhead

Postprzez Borys_q » sobota 06 grudnia 2008, 19:48

zawsze możesz włączyć klimę odparują w 30 sek ( o ile twoj word ma klime w autach)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez HakirimJP » sobota 06 grudnia 2008, 19:57

Borys_q napisał(a):zawsze możesz włączyć klimę odparują w 30 sek ( o ile twoj word ma klime w autach)

Ma. Ale tylko włączyć i już? Jak ją ustawić? Albo tą dmuchawę to jak włączyć?

Pinhead napisał(a):To nie jest silnik parowy tylko diesla ;)

To benzyniak.
HakirimJP

Postprzez Pinhead » sobota 06 grudnia 2008, 20:16

Włączasz klime i ustawiasz na ciepły nadmuch. Wentylator na conajmniej 3, nadmuch na "góra i dół".

To benzyniak.

Co za brak ekonomii z ich strony ;)
Pinhead

Postprzez HakirimJP » sobota 06 grudnia 2008, 20:34

A moglibyście jakoś zilustrować jak wygląda symbol nadmuchu dól i góra?
HakirimJP

Postprzez Juman » sobota 06 grudnia 2008, 20:48

Pinhead napisał(a):
To benzyniak.

Co za brak ekonomii z ich strony ;)

Jak dostaną 112zł to potem szaleją :D

HarakimJP, tobie chodzi o plac czy już jak będziesz miał na miasto wyjechać? Bo na placu i tak najpierw pokazujesz silnik i światła, i w tym czasie drzwi są otwarte, więc potem jak wsiądziesz żeby łuk zrobić
to szyby nie będą zaparowane. A na łuku możesz sobie okno otworzyć żeby Ci nie zaparowały. Jeśli chodzi już potem jak będziesz miał wyjechać na miasto, to myślę że egzaminator sam ustawi nawiew, żeby szyby nie parowały. Dla pewności możesz sobie poszukać zdjęcia
wnętrza samochodu, na jakim będziesz zdawać (jeśli dobrze znalazłem to w Chełmie się na Punto zdaje http://www.word-chelm.internetdsl.pl/pu ... index.html ), i popatrzeć na deskę i się zorientować, co gdzie i jak.
-01.12.08 Egzamin: teoria (+), praktyka(+).
-(12/8/08) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
- (?) Odbiór dokumentu.
Juman

Postprzez HakirimJP » sobota 06 grudnia 2008, 20:56

Juman napisał(a):HarakimJP, tobie chodzi o plac czy już jak będziesz miał na miasto wyjechać? Bo na placu i tak najpierw pokazujesz silnik i światła, i w tym czasie drzwi są otwarte, więc potem jak wsiądziesz żeby łuk zrobić
to szyby nie będą zaparowane. A na łuku możesz sobie okno otworzyć żeby Ci nie zaparowały. Jeśli chodzi już potem jak będziesz miał wyjechać na miasto, to myślę że egzaminator sam ustawi nawiew, żeby szyby nie parowały.

Jeżeli tak to ok. A jak np. będzie padać deszcz albo śnieg i mi zawieje szybę to mogę czymś ją przetrzeć?
Juman napisał(a):Dla pewności możesz sobie poszukać zdjęcia
wnętrza samochodu, na jakim będziesz zdawać (jeśli dobrze znalazłem to w Chełmie się na Punto zdaje http://www.word-chelm.internetdsl.pl/pu ... index.html ), i popatrzeć na deskę i się zorientować, co gdzie i jak.

Zdajemy na Yariskach w Chełmie od czerwca. A te punta to są do sprzedaży, ale dzięki za radę wbiję sobie na allegro i pooglądam wnętrze samochodu.

A czy mógłby ktoś paintem zaznaczyć, gdzie co trzeba włączyć, żeby te boczne tylne szyby odparowało? I oczywiście resztę.
Byłbym bardzo wdzięczny.
Obrazek
HakirimJP

Postprzez ===Dawid=== » sobota 06 grudnia 2008, 21:27

a może kolego po prostu opuść tylną szybę,
natomiast na zaparowane szyby moim zdaniem najlepsza jest klima, włączasz i po problemie.
Pozdrawiam, Dawid.
===Dawid===

Postprzez tom9 » sobota 06 grudnia 2008, 21:43

Jeśli chodzi już potem jak będziesz miał wyjechać na miasto, to myślę że egzaminator sam ustawi nawiew, żeby szyby nie parowały.

jak bedziemy miec problem z ruszeniem to tez nam pomoze!

nawiew gora i dol o ile sie nie myle to ten na lewo od zielonej lampki, srodkowe pokretlo.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy