Parkingi podziemne w centrach handlowych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parkingi podziemne w centrach handlowych

Postprzez karampuk » piątek 05 grudnia 2008, 23:30

Wyczytałem tu na forum że znaki malowane na jezdni nie są wyznacznikiem pierwszeństwa, gdy nie ma "tradycyjnych" odpowiednikow. Ja to ma się do sytuacji w temacie, gdzie często jedynymi oznaczeniami skrzyżowań są linie i znaki (trójkąciki) namalowane na jezdni?
karampuk

Postprzez cman » piątek 05 grudnia 2008, 23:47

Rozporządzenie napisał(a):§ 89. 1. Znak P-12 "linia bezwzględnego zatrzymania - stop" wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w związku ze znakami pionowymi B-20 lub B-32.
2. Znak P-13 "linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów" wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7.
3. Znak P-14 "linia warunkowego zatrzymania złożona z prostokątów" wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu na skrzyżowaniu, przed przejściem dla pieszych lub przed sygnałem świetlnym.
4. Znaki P-15 "trójkąt podporządkowania" i P-16 "napis stop" potwierdzają oznakowanie wlotu na skrzyżowanie znakami pionowymi odpowiednio A-7 i B-20.
cman

Postprzez karampuk » sobota 06 grudnia 2008, 22:44

Dzięki cman; przy okazji znalazłem podobny temat.

By wyjasnic sprawę do końca -- czy koegzystujący znak drogowy musi być na słupku/standardowy?

W wielu miejscach są poumieszczane tylko "repliki" A-7, np. namalowane/naklejone na jakiejś blasze i o rozmiarze dwa razy mniejszym. Czy takie znaki też są "legalne"?
karampuk

Postprzez cman » środa 10 grudnia 2008, 16:41

Minimalna długość boku znaku ostrzegawczego powinna wynosić 60 cm (z wyjątkiem A-7 "ustąp pierwszeństwa" - 90 cm).
Wszystko to jednak dotyczy dróg publicznych, a na drogach wewnętrznych teoretycznie zarządca można stawiać co chce i gdzie chce, a i tak nie ma to specjalnej mocy prawnej. Drogi wewnętrzne to tak naprawdę dość spora czarna dziura w przepisach.
cman

Postprzez karampuk » środa 10 grudnia 2008, 20:55

Heh, dziura fakt, ale chyba z zasady dziurą będzie. To nie jest droga publiczna i w zasadzie na prywatnym terenie jeździ się tak, jak ustali sobie właściciel. Wydaje mi się, że narzucić tego prawnie raczej nie można...

Ale, czy te wszystkie parkingi podziemne są z zasady drogami wenętrznymi? Jest na to jakiś przepis? Bo oczywiście nie widzę odpowiednich oznakowań. Ba, przy wyjeżdzie z drogi wewn. trzeba ustąpić pierwszeństwa, a w centrach h. już często stoją oficjalne, duże znaki drogowe (często właśnie dające pierwszeństwo tuż przy wyjeździe).
karampuk

Powrót do Sytuacje na drodze