Droga z pierwszeństwem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Droga z pierwszeństwem

Postprzez maci » środa 10 grudnia 2008, 21:45

Witam

Obrazek

Może mi ktoś wytłumaczyc dlaczego pojazd 1 ustępuje w tym przypadku pojazdowi nr.3 ??? Przecież pojazd 3 skręcając w lewo opuszcza drogę z pierwszeństwem i ma pojazd 1. po prawej stronie

Ustąp pierwszeństwa przejazdu
"...Kierujący pojazdem, widząc taki znak, musi ustąpić pierwszeństwa przejazdu pojazdom jadącym po drodze z pierwszeństwem przejazdu. Jeżeli droga z pierwszeństwem przejazdu nie przebiega prosto przez skrzyżowanie, to pod znakiem znajduje się tabliczka ukazująca przebieg tej drogi przez skrzyżowanie"

z góry dzięki, po prostu trochę tego nie kapuje.
maci

Postprzez dariex » środa 10 grudnia 2008, 21:52

Zasada prawej dłoni obowiązuje wtedy,kiedy pierwszeństwo przejazdu nie jest określone znakami drogowymi.
Tu proponuję dokładnie przyjrzeć się znakom określającym pierwszeństwo przejazdu(główna droga jest tu wręcz dokładnie oznaczona),a znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie.
Poza tym pierwszeństwo określasz na podstawie pozycji pojazdów w danej chwili.Pojazd 3 opuszcza drogę z pierwszeństwem ale w tym konkretnym momencie znajduje się na drodze głównej.
dariex

Postprzez vila_ » środa 10 grudnia 2008, 22:03

dariex napisał(a):Zasada prawej dłoni obowiązuje wtedy,kiedy pierwszeństwo przejazdu nie jest określone znakami drogowymi.
Dokłądnie.

A co do krzyżówki. 3 zjeżdża z drogi głównej, tak więc ma pierwszeństwo przed pojazdem nr 1 będącym na drodze podporządkowanej.

W dużym uproszczemiu tłumaczę sobie, ze kolejno mają pierwszeństwo:
1) droga główna jadąc na wprost
2) droga główna skręcając w prawo
3) droga główna skręcając w lewo
4) droga podporządkowana jadąc prosto
5) droga podporządkowana skręcając w prawko
6) droga podporządkowana skręcając w lewo

Nie wiem, czy rozumiecie o co mi chodzi, ale mi pomaga takie rozumowanie :)
vila_

Postprzez DEXiu » środa 10 grudnia 2008, 22:14

Co prawda napisali już powyżej, ale dla pewności powtórzę: bo przy ustalaniu pierwszeństwa nie jest istotne, w jaką drogę wjeżdża dany pojazd, tylko z jakiej drogi przyjechał (innymi słowy: pierwszeństwo ustalamy niejako PRZED wjazdem na skrzyżowanie). Nie wiem skąd się bierze u kursantów ten dziwny nawyk patrzenia w jaką drogę dany pojazd wjeżdża i brania tego pod uwagę przy rozpatrywaniu pierwszeństwa.
DEXiu

Postprzez barbra » środa 10 grudnia 2008, 23:05

DEXiu napisał(a): Nie wiem skąd się bierze u kursantów ten dziwny nawyk patrzenia w jaką drogę dany pojazd wjeżdża i brania tego pod uwagę przy rozpatrywaniu pierwszeństwa.

:] ... myślę,że wynika to z ograniczonego widzenia przestrzeni wokół,kiedy jest się początkującym kursantem....,ale podsumowanie wcześniejszych wypowiedzi bardzo przekonujące DEXiu :wink:
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez jarmal » środa 17 grudnia 2008, 23:36

Maci jak się domyślam dopiero we wczesnej teorii więc o polu widzenie chyba nie ma co mówić.

Wątpliwości wynikają z niedokońca precyzyjnego dla osoby zupełnie zielonej stwierdzenia "jadącym po drodze z pierwszeństwem". Precyzyjne określenie jest u źródła czyli w rozporządzeniu w sprawie znaków i sygnałów drogowych gdzie jest mowa o tym że pierwszeństwo masz ustąpić pojazdom, które zbliżają się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem.

vila_: Twoja 6 stopniowa reguła reguła jest nie teges, można łatwo znaleźć przykłady, które nie zadziałają.
Prościej chyba tak: w przypadku kursów kolizyjnych najpierw jadą ci co jadą po drodze głównej, potem ci co z niej zjeżdzają a potem reszta uwzględniając regułę prawej ręki.

Swoją drogą pojęcie "reguły prawej ręki" także uważam za niezbyt szczęśliwe w dydaktyce. Przecież tych co puszczam z przeciwka przy lewoskręcie są najczęściej z mojej lewej strony a nie prawej. Dla mnie wprost cytowany Art. 25.1 PORD jest znacznie prostszy niż abstrakcja prawej ręki.

PoRD Art 25.1 napisał(a):Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany [...] ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
jarmal

Powrót do Sytuacje na drodze