Czy mogę po rondzie jeżdzić w kólko...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez qwer0 » wtorek 23 grudnia 2008, 16:24

A w takim przypadku, to jest po prostu sprzeczne oznakowanie, niby wyznaczone kierunki sugerują, że z lewego pasa można pojechać prosto i z niego również wyjechać, a tak naprawdę, można pojechać prosto, ale wyjechać (skręcając w prawo) tylko z prawego.

a to niby dlaczego?
Jak rozumiem w takiej sytuacji:
Obrazek
Czerwony nie moze pojechac prosto, natomiast niebieski ma przed nim pierwszenstwo wjezdzajac sobie na jego pas?
Bo ja widzac na rysunku rondo (tego typu) widze tak na prawde 4 skrzyzowania, na ktorym jest zasada "wokol wyspy mam pierwszenstw", zeby po prostu uzyc do tego celu 2 znakow (A-7 + C-12), zamiast stawiac ich 50 stosujac znaki A-7, B-21 oraz D-1 na kazdym ze skrzyzowan.
Sorry ze odreczny, ale szybciej sobie radze z dlugopisem niz z paintem.
Obrazek
I co, nie mozna tutaj z wewnetrznego zjechac z ronda, czyli po prostu na najzwyklejszym skrzyzowaniu pojechac prosto z lewego pasa?
Jesli jest inaczej to powinno sie zwolnic wszystkich egzaminatorow i instruktorow z Lublina, bo jakos z wewnetrznego w okreslonych sytuacjach mozna zjechac w prawo - nawet na egzaminie.

Caly problem w tym, ze ludzie sobie kolko ubzdurali, a przeciez rondo rownie dobrze moze miec ksztalt trojkata, wtedy niekumatym latwiej pojac o co chodzi.
Nie mam kamery to nie mam tego jak zarejestrowac, ale w Lublinie na prawde po wiekszosci rond z wewnetrznego pasa mozna skrecic w prawo (zjechac z ronda).
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Glammaniara » wtorek 23 grudnia 2008, 16:33

Na poprzedniej stronie rozrysowałam to wszystko tak, jak autentycznie wyglądało, więc może ktoś zerknie i mi pomoże? Poproszę o strzałki jak powinnam jechac :?
Obrazek
Glammaniara

Postprzez cman » wtorek 23 grudnia 2008, 16:36

Glammaniara napisał(a):Oto rysunek. Mój niebieski. Drugi kierowca - czerwony. Widząc to wszystko "czarno na białym", chyba widzę swój błąd :?

No i to jest właśnie rodzaj ronda turbinowego, wszystko się zgadza.

qwer0 napisał(a):Bo ja widzac na rysunku rondo (tego typu) widze tak na prawde 4 skrzyzowania

A ja widzę tam JEDNO skrzyżowanie, bo tam jest tylko jedno skrzyżowanie. A nawet gdyby przyjąć teorię, że to są oddzielnie skrzyżowania, no to tym bardziej nie można skręcić w prawo z lewego pasa ruchu.

qwer0 napisał(a):I co, nie mozna tutaj z wewnetrznego zjechac z ronda, czyli po prostu na najzwyklejszym skrzyzowaniu pojechac prosto z lewego pasa?

Tutaj można, bo tutaj wynika to z pasów ruchu.

qwer0 napisał(a):Jesli jest inaczej to powinno sie zwolnic wszystkich egzaminatorow i instruktorow z Lublina, bo jakos z wewnetrznego w okreslonych sytuacjach mozna zjechac w prawo - nawet na egzaminie.

I może jeszcze ma się pierwszeństwo?

Glammaniara napisał(a):Na poprzedniej stronie rozrysowałam to wszystko tak, jak autentycznie wyglądało, więc może ktoś zerknie i mi pomoże? Poproszę o strzałki jak powinnam jechac :?

Ale te strzałki przy wjeździe to na pewno tak są? Bo to znowu bez sensu, wynikałoby z tego, że z prawego pasa można jechać prosto, a na rondzie się okazuje, że jednak tylko w prawo.
cman

Postprzez Glammaniara » wtorek 23 grudnia 2008, 16:49

Strzałki na bank tak są, tylko tych linii nie jestem pewna :? Wiem, że tak mniej więcej to wygląda, ale tam jest tyle linii, że nie można tego zapamiętac :? Byc może ma byc bez tej białej linii przerywanej, bez tej jednej kreseczki, która się przecina z niebieską strzałką... :roll:
Coś takiego...?
Obrazek
Obrazek
Glammaniara

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze