Sytuacja na drodze dwupasmowej - wyprzedzanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Sytuacja na drodze dwupasmowej - wyprzedzanie

Postprzez asfalt » czwartek 25 grudnia 2008, 13:10

Witam serdecznie!
Mam pytanie odnośnie wyprzedzania na drodze dwu- i więcej pasmowej. Prawym pasem wolniej porusza się pojazd, dla uproszczenia może to być ciężarówka (na obrazku - na szaro). Pojazdy dojeżdżające do niej (dla ułatwienia - osobowe - nry na rysunku - 1,2,3) chcą ją wyprzedzić, włączają wszystkie kierunkowskazy. Pytanie - który z nich ma pierwszeństwo "wjazdu" na lewy pas? Oczywiście, jeśli któryś już znajdzie się na lewym pasie wcześniej (np. 3), to 1 i 2 muszą poczekać, aż je wyprzedzi i dopiero wówczas będą mogły wjechać na lewy pas. Jednak przy teoretycznej możliwości, gdy wszystkie włączą w tym samym momencie kierunkowskazy, który ma pierwszeństwo wjazdu na lewy pas i tym samym jako "pierwszy" może wyprzedzić ów ciężarówkę?
Dziękuję za odp. :)
Pozdrawiam
Obrazek
asfalt

Postprzez d » czwartek 25 grudnia 2008, 13:14

Jak jadą z tą samą prędkością to mogą i wszystkie naraz wjechać. Dziwne macie czasem problemy. :P
d

Re: Sytuacja na drodze dwupasmowej - wyprzedzanie

Postprzez rodowity » czwartek 25 grudnia 2008, 13:16

Ten który pierwszy wjedzie na lewy pas ma pierwszenstwo. Ale ja miałem przypadek gdzie ja juz wyprzedzalem i wrypała mi sie osobówka , finał miałem w rowie :?
Nissan Micra
rodowity

Postprzez herman » czwartek 25 grudnia 2008, 13:46

d napisał(a):Jak jadą z tą samą prędkością to mogą i wszystkie naraz wjechać. Dziwne macie czasem problemy. :P

Piszesz to na podstawie wieloletniego doświadczenia? Jako "stary" kierowca Ty pewnie nie masz problemów na drogach...
W tej konkretnej sytuacji jako pierwszy oczywiście wyprzedza poj.nr 3
herman

Postprzez d » czwartek 25 grudnia 2008, 13:53

Mi to po prostu wyglądało na problem bardziej teoretyczny (typu co zrobić, gdy na skrzyżowaniu równorzędnych jest samochód z każdej strony i chce jechać prosto). Zwłaszcza, że droga jest dwujezdniowa i widząc wolno jadący pojazd można było pas zmienić dużo wcześniej. Źle myślę?
d

Postprzez asfalt » czwartek 25 grudnia 2008, 14:36

herman napisał(a):
d napisał(a):Jak jadą z tą samą prędkością to mogą i wszystkie naraz wjechać. Dziwne macie czasem problemy. :P

Piszesz to na podstawie wieloletniego doświadczenia? Jako "stary" kierowca Ty pewnie nie masz problemów na drogach...
W tej konkretnej sytuacji jako pierwszy oczywiście wyprzedza poj.nr 3

Dziękuję za odpowiedź. Mogę jeszcze wiedzieć, na jakiej podstawie tak jest?
asfalt

Postprzez herman » czwartek 25 grudnia 2008, 14:43

napisałem:"w tej konkretnej sytuacji" Tu samochody jadą jeden za drugim.Nie możesz wyprzedzać jeśli jadący za Tobą samochód ma włączony lewy kierunkowskaz czyli rozpoczął wyprzedzanie.
Natomiast jeśli zmienisz pas wcześniej to Ci odpowiem że dobrze myślisz
herman

Postprzez Duszek » czwartek 25 grudnia 2008, 14:50

herman napisał(a):Nie możesz wyprzedzać jeśli jadący za Tobą samochód ma włączony lewy kierunkowskaz czyli rozpoczął wyprzedzanie.

Ale...
Nie mozna rozpoczac manewru wyprzedzania jezeli samochod przed Toba sygnalizuje ten sam zamiar. A wszystkie pojazdy kierunkowskazy wlaczyly jednoczesnie. No i co teraz?
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez asfalt » czwartek 25 grudnia 2008, 14:57

Tak, w praktyce oczywiście wyprzedza się wcześniej, ale chodzi o taką teoretyczną możliwość, że ja włączę kierunkowskaz wtedy, kiedy samochód jadący za mną. I wówczas on nie może wjechać na lewy pas...
asfalt

Postprzez cman » czwartek 25 grudnia 2008, 15:22

herman napisał(a):Nie możesz wyprzedzać jeśli jadący za Tobą samochód ma włączony lewy kierunkowskaz czyli rozpoczął wyprzedzanie.

To że ma włączony kierunkowskaz, nie znaczy, że zaczął wyprzedzać.
cman

Postprzez kamix500 » czwartek 25 grudnia 2008, 15:27

cman napisał(a):

dokładnie, jeśli ma tylko kierunkowskaz to można wyprzedzać ale jesli zaczyna już manewr trzeba poczekać.
kamix500

Postprzez qwer0 » czwartek 25 grudnia 2008, 15:49

Przeciez to proste.
Pierwszy wyprzedzi motocyklista :P lool
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez dylek » czwartek 25 grudnia 2008, 16:05

kamix500 napisał(a):
cman napisał(a):

dokładnie, jeśli ma tylko kierunkowskaz to można wyprzedzać ale jesli zaczyna już manewr trzeba poczekać.

Nie siać mnie tu fermentu :D:D:D:D:D

Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu,
2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania,
3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru
wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez asfalt » czwartek 25 grudnia 2008, 18:59

Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu,
2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania,
3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru
wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.
[/quote]

Z tego wynika, że w teoretycznym przypadku jechania po tym samym pasie i włączenia kierunkowskazu w tym samym czasie, jak na powyższym rysunku, pierwszeństwo ma samochód nr 1...
asfalt

Postprzez kopan » czwartek 25 grudnia 2008, 20:58

Kolejność włączenia kierunkowskazu nie ma znaczenia.
Ważne by ten pierwszy włączył kierunkowskaz przed rozpoczęciem wyprzedzania przez pojazdy z tyłu i to obojętnie od kiedy te z tyłu migają.
W sytuacji z rysunku pojazdy powinny wyprzedzać kolejno 1, 2, 3.

Znajomość tych przepisów jest taka jak tu widać.
Znają je osoby związane z szkoleniem ale nie kursanty. :wink:
kopan

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze