Parkowanie w realu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez ===Dawid=== » środa 24 grudnia 2008, 14:50

dla mnie wygodniej jest wjeżdżać przodem, a wyjeżdżając poprostu czekam aż jest pusto i wyjeżdżam nie rozumiem cman dlaczego piszesz że przy zerowej widoczności? Od 2 lat tak wyjeżdżam i jest ok. A dlaczego nie popieram wjeżdżania tyłem? dlatego że aby tak wjechać bez tamowania ruchu trzeba mieć dwa pasy wolne, a na moim osiedlu często ktoś jedzie i jak mam niby wjechać jak ktoś za mną jedzie?
Pozdrawiam, Dawid.
===Dawid===

Postprzez Duszek » środa 24 grudnia 2008, 14:56

Tu sie akurat nie sposob nie zgodzic z d :D nie ma miejsc parkingowych, udalo sie nam znalezc jedno jedyne w promieniu 2km...
Zabieramy sie za parkowanie prostopadle tylem, wrzucamy wsteczny, ogladamy sie za siebie... a tu nasze upolowane miejsce juz zajete :wink: bo parkowanie przodem jest szybsze i juz ktos zdazyl tam wjechac, nie zwazajac na to, ze sie nam swiatelko cofania i kierunkowskaz swieca...

I wlasnie dlatego, ze parkowanie przodem jest szybsze to mysle, ze i ruch mniej utrudnimy. A przy wyjezdzie: to ja wybieram kiedy sie zdecyduje na wyjazd i zrobie to wtedy kiedy ruchu nie utrudnie. A wjezdzajac tylem nie mam takiego wyboru, bo parkuje tu i teraz.

No chyba, ze uliczka malo uczeszana to problemu wtedy nie ma, bo trzeba byc juz naprawde zdolnym zeby zatamowac ruch w miejscu w ktorym go nie ma.

Jedyny problem to rzeczywiscie ta widocznosc :? bo roznie bywa.
Zwykle osobowki widocznosci nie utrudnia, ale jak parkujemy obok jakiegos busika to moze byc problem...
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez cman » środa 24 grudnia 2008, 15:08

===Dawid=== napisał(a):dlatego że aby tak wjechać bez tamowania ruchu trzeba mieć dwa pasy wolne...

Ale jakie dwa pasy? U mnie pod blokiem w ogóle jest tylko jeden pas o szerokości 2,5 metra, a sama wnęka parkingowa ma niecałe 4,5 metra i każdy się jakoś mieści.
cman

Postprzez HakirimJP » czwartek 25 grudnia 2008, 00:07

Ja osobiście tez uważam, że lepsze jest parkowanie prostopadłe tyłem niż przodem. Na pewno wychodzi na plus dlatego, że wyjazd jest dużo ważniejszy niż wjazd. I sam się bardzo często o tym przekonywałem na głupim kursie. Naprawdę wszystko jest ciężko opanować wyjeżdżając tyłem, sytuacja zmienia się z sekundy na sekundę a jeszcze obok nas z każdej strony stoją samochody, które zdecydowanie osłabiają nam widoczność. Na pewno ważnym argumentem jest też to, że przy wjeździe tyłem mamy lepszą skrętność i widoczność, więc nie musimy brać do wjazdu niewiadomo jakiego łuku. A później wyjazd przodem? Bajka. Na pewno takie parkowanie trzeba też wyćwiczyć, i wcale nie jest ono takie trudne jak się wydaje, wystarczy dobre wyczucie gabarytu pojazdu, które z pewnością każdy kierowca powinien posiadać. Ja jestem bardzo początkującym kierowcą, ale podczas kursu prostopadle zdarzyło mi się parkować zaledwie dwa razy i nie przypominam sobie żebym miał z tym jakieś problemy. Mój tata też zawsze parkuje tyłem. I ja nie długo po wydaniu plastiku też zaczynam zamierzać tak parkować i udoskonalać takie parkowanie. 8)
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez Razor1990 » czwartek 25 grudnia 2008, 00:08

Wszystko pięknie i ładnie, ale np. mnie ciężko jest się przyzwyczaić do normalnej jazdy sedanem, a co dopiero parkowanie tyłem ;)
Razor1990

Postprzez kamix500 » czwartek 25 grudnia 2008, 00:16

cman praktyka :) wiadomo im dłużej jeździsz tym mniej miejsca potrzebujesz :) pamiętaj że to także od samochodu zależy :)
kamix500

Postprzez HakirimJP » czwartek 25 grudnia 2008, 00:17

W sumie ja też mam sedana i nim jeszcze nie parkowałem tyłem. Ale wszystko da się zrobić myślę. 8)
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez lled3 » czwartek 25 grudnia 2008, 00:30

cman swieta racja :)

sam sie dziwie jak ludzie wiezdzaja przodem w miejsce w ktore sie ledwie mozna wcisnac ... i robia korekty po 6x by wjechac :roll: - a zdazra sie po ilus tam korektach - delikwent stwierdza, ze jednak nie wjedzie - i kolejne 4 by wyprostowac auto i znalezc inne miejsce.

ludzie nie mysla co bedzie potem ... :roll:

oosbiście staram sie tylko tyłem - tak jest wygodniej, bezpieczniej, szybciej, i nawet ciekawiej ;]

jaka rada na parkowanie ? parkowac, patrzac w lusterka :) ... bo bez uzywania lusterek to faktycznie parkowanie tylem moze byc trudne do wykonania ...
Obrazek
lled3

Postprzez luklic » czwartek 25 grudnia 2008, 11:40

Hmm a coś tam słyszałem kiedyś, że nie wolno parkować tyłem w stronę budynku? :P Bo ja parkuję tyłem zaraz przy budynku, nie jest to mieszkalny tylko sklep meblowy ..
Jest taki przepis? Czy tylko ktoś sobie to wymyślił ze względów ekologicznych czy coś ;]
luklic

Postprzez d » czwartek 25 grudnia 2008, 12:33

Przepisu jako takiego nie ma, a spółdzielnie zabraniają tego, bo od spalin się ściany brudzą i odbarwiają. Trzeba było kłaść lepszą farbę. :P
d

Postprzez rocko19 » czwartek 25 grudnia 2008, 13:33

cman napisał(a):
rocko19 napisał(a):Wyjeżdzając tyłem na ruchliwą drogę czekam az będzie wolne i jade wiec ruchu nie utrudniam..

A skąd wiesz kiedy będzie wolne, skoro nic nie widzisz, bo przykładowo z jednej strony stoi SUV, a z drugiej Van?

Miałem nieraz takie sytuacje że z boków mego auta stały auta wieksze dłuższe i rzeczywiście widocznosc była okropna ale nie tak jak piszesz że nic nie widze.Wyjeżdzam powoli,powoli aż cos zobacze i jade jak jest wolne także dla mnie nie jest problem wyjechac tyłem.Pozdrawiam.
rocko19

Postprzez lled3 » czwartek 25 grudnia 2008, 13:37

rocko19 napisał(a):
cman napisał(a):
rocko19 napisał(a):Wyjeżdzając tyłem na ruchliwą drogę czekam az będzie wolne i jade wiec ruchu nie utrudniam..

A skąd wiesz kiedy będzie wolne, skoro nic nie widzisz, bo przykładowo z jednej strony stoi SUV, a z drugiej Van?

Miałem nieraz takie sytuacje że z boków mego auta stały auta wieksze dłuższe i rzeczywiście widocznosc była okropna ale nie tak jak piszesz że nic nie widze.Wyjeżdzam powoli,powoli aż cos zobacze i jade jak jest wolne także dla mnie nie jest problem wyjechac tyłem.Pozdrawiam.

tak naprawde do pewnego momentu nie widzisz nic ... a to ze wyjezdasz powoli, umozliwa tylko innym jadacym reackcje (omina, otrobia itp :P), a jak miejsca malo, to jeszcze trzeba kontrolowac przod, by nie zachaczyc bokiem ... nie mamy lusterek - nie widzimy, bez doskonalego wyczucia gabarytow robimy zapas 40cm ...
Obrazek
lled3

Postprzez ella » czwartek 25 grudnia 2008, 14:22

bo od spalin się ściany brudzą i odbarwiają. Trzeba było kłaść lepszą farbę.

Nie chodzi o sciany ale o okna mieszkańców. Nie każdy chce mieć spaliny w mieszkaniu.

A co do sposobu parkowania. To podzielam zdanie Cmana. Parkowanie tyłem jest lepsze. I wcale do tego nie potrzebne jest zajmowanie dwóch pasów ruchu.
ella
Moderator

Postprzez Duszek » czwartek 25 grudnia 2008, 14:32

ella napisał(a):Parkowanie tyłem jest lepsze.

Ale nie jedyne sluszne :wink:

Najlepiej umiec oba i wykorzystywac odpowiednio do sytuacji.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez rodowity » czwartek 25 grudnia 2008, 15:39

Glammaniara napisał(a):Tak, cwiczyc, tylko na czym? Na samochodach sąsiadów? :D

Coś wiesz o tym :wink: :lol: 8)

A ty powinienes jak inni mowią ćwiczyć , ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć :wink:
Nissan Micra
rodowity

Poprzednia stronaNastępna strona