ubezpieczenie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

ubezpieczenie

Postprzez Kratek » czwartek 25 grudnia 2008, 00:01

witam mam pytanko ;d a wiec
na wakacje jade do usa i tam robie prawko ;> (mam 17 lat) i chcial bym sie dowiedziec jak tam jest z ubezpieczeniem ponoc cholernie drogie ? i jak to dziala moze ktos mi przyblizyc tą sytuacje ?
Kratek

Postprzez mikebarca » czwartek 25 grudnia 2008, 12:06

Wydaję mi się, że w Polsce na amerykańskim prawo jazdy nie pojeździsz... musisz mieć wydane prawo jazdy zagraniczne (International Driving Permit - IDP) i odsyłam Ciebie do stronki gdzie ktoś o tym napisał http://e-prawnik.pl/ruch-drogowy/zagran ... tracyjne-1 . A potem, żeby dostać polskie prawo jazdy na podstawie amerykańskiego i tak czeka Ciebie egzamin.

Jak dla mnie to nie ma sensu bo nawet jak polecisz do USA, wydasz na bilet, zdobędziesz zameldowanie, wizę itp., zapłacisz tam za kurs i egzamin.... to duży wydatek... a jak masz teraz 17 lat to w tamte wakacje już będziesz mógł robić w Polsce może jak się urodziłeś do Września... I to za koszt mniejszy niż samolot do USA... ALE NIE WIEM O JAKIE CI UBEZPIECZENIE CHODZI!? Jak mimo wszystko bardzo chcesz to napisz mi to się dokładnie zorientuje w samym USA (mam rodzinkę) to bym napisał co trzeba mieć i za ile... POZDRO
mikebarca

;o

Postprzez Kratek » czwartek 25 grudnia 2008, 15:52

znaczy z tego co mi ciotka mowila to prawojazdy kosztuje 10$ i trwa okolo 20 min , ponoc by jedzic w polsce na tym prawku trzeba miec skaczone 18 lat i zrobic egzamin teoretyczny zaplacic 70zł pretlumaczyc prawko i mozna jedzic . Tam bilet to mi zafunduja i prawko tez ale raczej nie bede mugl jedzic tam autem bo ubezpiecznie jest drogie jak osoba w moim wieku jedzi ...

a co do prawa z twojego linku
Kod: Zaznacz cały
Poza tym osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą, która zamieszkuje na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, może otrzymać polskie krajowe prawo jazdy po oddaniu zagranicznego ważnego prawa jazdy organowi wydającemu prawo jazdy. USA nie jest strona owej konwencji zatem amerykańskie prawo jazdy jest w Polsce nieważne. Można jednak na podstawie amerykańskiego prawa jazdy otrzymać polskie po zdaniu egzaminu teoretycznego. Aby zapisać się na egzamin konieczne jest tłumaczenie amerykańskiego prawa jazdy wykonane przez tłumacza przysięgłego. Z tłumaczenia musi wynikać do prowadzenia jakich pojazdów uprawniało to prawo jazdy w Stanach.
Kratek

Postprzez mikebarca » poniedziałek 29 grudnia 2008, 10:48

Czyli masz tam rodzinę...?? Jak nawet tam zrobisz to i tak do 18 lat czekasz na egzamin w Polsce (ten niby teoretyczny) ale mi się wydaje, że praktyczny też trzeba zdawać... Za wielkie koszty będziesz miał pół roku szybciej prawko (No i jeżeli tam kosztuje 10$ i trwa 20 minut to wsiadasz na legalnym nawet prawku do samochodu w Polsce i będziesz osrany... (sorki za wyrażenie) ale tak będzie (bo jeździć to nikt nie umie nawet jak zrobi kurs w Polsce i zda egzamin). Życzę Ci żebyś udało się zrealizować twój plan bo mi nic do tego. A to ubezpieczenie to potrzebne jest na kurs czy później na jazdę po amerykańskich drogach...?? Ja nadal uważam to za bez sens bo zabulisz dużo, nie wiadomo jak Ci to wyjdzie z prawem (bo żeby np. w Polsce robić prawo jazdy musisz być tu zameldowany) i pewnie tak samo w USA..., i jeszcze egzaminy w Polsce i czekanie na 18... ten kurs też dla mnie śmiesznie kosztuje (10$ to chyba za plastik a nie kurs [czas też jakiś dziwny] ale może co kraj to obyczaj). W każdym razie ja w 2008 roku skończyłem 18 (wrzesień) zacząłem kurs 1 lipca skończyłem 8 września, zdałem egzamin 7 listopada, a 21 listopada miałem plastik w kieszeni. Razem chyba 1635 PLN. Warto?? Pozdro
mikebarca

Powrót do Luźna gadka