Sytuacja na drodze dwupasmowej - wyprzedzanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez cman » wtorek 30 grudnia 2008, 09:44

testdriver napisał(a):Nie można wyprzedzać pojazdu, który sygnalizuje manewr zmiany pasa...

Że co?
cman

Postprzez jarmal » środa 31 grudnia 2008, 10:35

cman napisał(a):
testdriver napisał(a):Nie można wyprzedzać pojazdu, który sygnalizuje manewr zmiany pasa...

Że co?

Stosowny przepis zacytował juz asfalt. Nieporozumienie wynika chyba z tego, że testdriverowi chodzi o rozpoczęcie wyprzedzania, które w omawianym przypadku musi być poprzedzone zmianą pasa a cmanowi jak mniemam o samo wyprzedzanie gdy już jesteśmy na wolnym pasie.

Moim zdaniem nie można rozdzielać tych dwóch manewrów i zmiana pasa rónież do wyprzedzania należy. Definicja wyprzedzania z zasad ogólnych tego nie wyklucza. Jeśli byłoby inaczej to o co chodziłoby w

Art. 24 PoRD napisał(a):Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu

Bo jak niby sygnalizuje się zamiar wyprzedzania innego pojazdu i czy jest to obowiązkowe?
jarmal

Postprzez cman » środa 31 grudnia 2008, 16:35

No właśnie nie wiem, dla mnie to po prostu poważna nieścisłość w PRD.
cman

Postprzez testdriver » środa 31 grudnia 2008, 19:11

Nie można wyprzedzać pojazdu, który sygnalizuje manewr zmiany pasa...

Przez "nie można" miałem na myśli "to nieodpowiedzialne i głupie" a nie "niezgodne z przepisami". Przepisy bywają lepsze i gorsze, kierowcy wyprzedzający kogoś, kto włączył lewy kierunkowskaz są dużym zagrożeniem na drodze niezależnie od tego czy łamią te przepisy czy nie.
testdriver

Postprzez cman » środa 31 grudnia 2008, 19:47

Ale o czym Ty piszesz? O tym co napisał jarmal? Jeśli tak, to ok. Ale z Twoich wypowiedzi wynika jakby w ogóle wyprzedzanie kogoś z lewym kierunkowskazem było złe. Jeśli tak, to zastanów się nad tym co napisałeś, jedziesz sobie spokojnie lewym pasem, wyprzedzasz ileś pojazdów, a ktoś z prawego pasa włącza kierunkowskaz, bo zamierza zmienić pas ruchu. I co, niby nie mogę go wyprzedzić, czyli mam mu ustąpić pierwszeństwa?
cman

Postprzez testdriver » czwartek 01 stycznia 2009, 06:14

Tak, masz racje Cman. Mam problem z numenklaturą tutaj. Mówiąc wyprzedzanie miałem na mysli manewr w ktorym ktos jedzie za innym autem, zjezdzam na lewo i go wyprzedza (ten manewr chyab nie ma oficialnej nazwy ?). Oczywiscie jak juz jedziemy swoim pasem to nie mamy obowiązku nikogo wpuszczać.
testdriver

Postprzez scorpio44 » piątek 02 stycznia 2009, 00:30

cman napisał(a):jedziesz sobie spokojnie lewym pasem (...) a ktoś z prawego pasa włącza kierunkowskaz, bo zamierza zmienić pas ruchu. I co, niby nie mogę go wyprzedzić, czyli mam mu ustąpić pierwszeństwa?

Pozwolę się wtrącić z takim pytaniem - co w tym momencie z art. 22 ust. 5?
scorpio44

Postprzez cman » piątek 02 stycznia 2009, 09:59

No ale co w zasadzie ma w/w ustęp do tego?
cman

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 05 stycznia 2009, 13:09

To, że teoretycznie w jego świetle nie wolno wyprzedzić z lewej strony kogoś z włączonym lewym kierunkowskazem. Moim zdaniem jest to kolejny bubel prawny.
scorpio44

Postprzez cman » poniedziałek 05 stycznia 2009, 16:23

Nie no, przeczytaj dokładnie:
PRD napisał(a):Art. 24. 5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.

Więc jeżeli ktoś jedzie prawym pasem, to nie może z niego skręcać w lewo.
cman

Postprzez BOReK » poniedziałek 05 stycznia 2009, 16:33

Chyba że są dwa pasy do skrętu w lewo i my jedziemy tym bardziej lewym. ;)
BOReK

Postprzez cman » poniedziałek 05 stycznia 2009, 17:15

No tak, w tym miejscu rzeczywiście ujawnia się luka.
cman

Postprzez rufioo » środa 07 stycznia 2009, 15:03

dlaczego na tym forum czesto doszukuje sie "luk"

temat na samym poczatku zostal wyczerpany i wyjasniony, a wy o innych sytuacjach i okazuje sie ze sa luki....

prosze o nastepny rysunek i opis niejasnoci ;)

"Chyba że są dwa pasy do skrętu w lewo i my jedziemy tym bardziej lewym." <- gdzie tu "luka"??
---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------
rufioo

Postprzez cman » środa 07 stycznia 2009, 15:24

Bo jest cała masa luk i mówimy o nich przy okazji różnych tematów.

Gdzie luka?

PRD napisał(a):Art. 24. 5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.

Jest skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną i są dwa pasy do skrętu lewo, my jedziemy lewym, ktoś jedzie prawym, sygnalizujemy (my i ktoś) lewym kierunkowskazem zamiar skręcenia w lewo.
Czy możemy wyprzedzić pojazd jadący prawym pasem? Nie.
Czy istnieją jakiekolwiek inne przeciwwskazania do wyprzedzania oprócz art. 24 ust. 5? Nie.
cman

Postprzez Cycu » środa 07 stycznia 2009, 18:29

Nie ma co szukać dziury w całym :wink: przecież nikt nie będzie miał o takie wyprzedzanie "pretensji", a gdyby PRD miało opisywać wszystkie takie sytuacjie, to miałoby objętość co najmniej encyklopedii PWN, i wtedy każdy powie, że jest niezrozumiałe, bez sensu napisane itp. Ludziom teraz się nie chce czytać PRD, a co by było, gdyby miało opisywać wszystkie takie sytuacje.

Nie jest to poza tym jakaś istotna luka :) a biorąc pod uwagę, że takie skręty w lewo są zazwyczaj pod katęm 90 stopni, też tylko na zdrowie może wyjść zakaz wyprzedzania :wink: lepiej by jadący wewnętrzną miał mniejszą prędkość, żeby go nie wyniosło :wink:
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze