Rondo. Zasada prawej ręki?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez tomaszraczek » sobota 03 stycznia 2009, 23:30

Dokładnie.
tomaszraczek

Postprzez cman » niedziela 04 stycznia 2009, 00:09

Nie wiem, no coś mi się nie widzą te pasy. A które to jest konkretnie rondo, dobrze byłoby to zobaczyć na satelicie, bo aż mi się nie chce wierzyć.

Z jednej strony pojazd nr 1 zmienia pas ruchu, a właściwie to już go tylko przecina, ale z drugiej strony pojazd nr 2 tak samo zmienia pas ruchu.
cman

Postprzez kamix500 » niedziela 04 stycznia 2009, 00:14

racja tam chyba tej lini przerywanej nie powinno być. tzn. tej którą przekracza pojazd 2 :)
kamix500

Postprzez tomaszraczek » niedziela 04 stycznia 2009, 00:19

Jest dokładnie tak jak narysowałem plus jeszcze tam powinna byc linia ciągła od strony pojazdu nr 1 w miejscu gdzie pojazd ten przecina pas po którym jedzie pojazd 2 ( narysowałem tylko przerywaną). Troche moze zamieszałem ale nie zmienia to kompletnie nic. Próbowałem znalezc to na satelicie jakos nie moge.

Nazywa sie to Rondo im Stefana Kisielewskiego. Radom
tomaszraczek

Postprzez ella » niedziela 04 stycznia 2009, 01:12

Czy to coś takiego?

Obrazek

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... 7434812388

Na rondzie Stefana Kisielewskiego w Radomiu nie obowiązuje zasada prawej ręki nakazująca ustępować pierwszeństwa samochodom jadącym z prawej strony.
(...)
na tym rondzie są oznakowane liniami ciągłymi i przerywanymi pasy ruchu, które zmuszają kierowców jadących po rondzie prawym pasem do ustąpienia pierwszeństwa kierowcom jadącym lewym pasem. Nie obowiązuje więc wkuwana na pamięć w szkółkach nauki jazdy reguła prawej ręki, nakazująca ustępowania pierwszeństwa kierowcom z prawej strony.

Ostatnio zmieniony niedziela 04 stycznia 2009, 01:21 przez ella, łącznie zmieniany 2 razy
ella
Moderator

Postprzez kamix500 » niedziela 04 stycznia 2009, 01:15

jeśli rondo wygląda jak pokazała ella to chyba nic nie trzeba wyjaśniać :)
kamix500

Postprzez tomaszraczek » niedziela 04 stycznia 2009, 01:26

ella napisał(a):Czy to coś takiego?

Obrazek

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... 7434812388

Na rondzie Stefana Kisielewskiego w Radomiu nie obowiązuje zasada prawej ręki nakazująca ustępować pierwszeństwa samochodom jadącym z prawej strony.
(...)
na tym rondzie są oznakowane liniami ciągłymi i przerywanymi pasy ruchu, które zmuszają kierowców jadących po rondzie prawym pasem do ustąpienia pierwszeństwa kierowcom jadącym lewym pasem. Nie obowiązuje więc wkuwana na pamięć w szkółkach nauki jazdy reguła prawej ręki, nakazująca ustępowania pierwszeństwa kierowcom z prawej strony.

Nie. Rondo wygląda tak jak narysowałem. Nie ma mozliwosci zmiany na prawy pas. Zjezdzamy z ronda lewym.

A ten artykuł...to ja zupełnie nic nie rozumiem. Jezdze tamtęty czesto i jesli nie zastosowac tam reguły prawej ręki to ja sie poddaje...

Jutro jade na miasto, osobiście zrobie kilka zdjęc i je wam tu wrzuce. Oby tylko nie padał snieg zeby było widac te linie.
tomaszraczek

Postprzez Khay » niedziela 04 stycznia 2009, 02:12

Litości.. Przeca ten rysunek w najlepszym wypadku jest niekompletny. Jak kto wjedzie na wewnętrzny pas na tym rondzie to by nie przekroczyć linii ciągłej - musiałby wyjeżdzać jedynym słusznym wyjazdem. Więc jakoś nie do końca wierzę w to "na pewno". ;P

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez dariex » niedziela 04 stycznia 2009, 11:31

Mnie też się nie widzą te pasy,jakoś coś chyba poszalałeś ;)
Gdyby pojazd nr 1 chciał na rondzie zawrócić czy jechać prosto,lub skręcić w prawo to co wtedy? :lol:
dariex

Postprzez tomaszraczek » niedziela 04 stycznia 2009, 12:11

dariex napisał(a):Mnie też się nie widzą te pasy,jakoś coś chyba poszalałeś ;)
Gdyby pojazd nr 1 chciał na rondzie zawrócić czy jechać prosto,lub skręcić w prawo to co wtedy? :lol:

Dla tych co im zabraklo wyobrazni, poprawiłem ten rysunek, dorysowując linie do wszystkich zjazdów :D
Wczesniej mi sie po prostu nie chciało

Mam nadzieje ze to pomoze w interpretacji.

Obrazek
tomaszraczek

Postprzez HakirimJP » niedziela 04 stycznia 2009, 13:20

U mnie w Chełmie też jest takie rondo gdzie przy zjazdach między pasami jest gruba ciągła bardzo dobrze widoczna i nie można tam zjechać przy skręcie w lewo innym pasem niż lewym, dopiero 50m dalej można zmienić pas bo jest przerywana. W Chełmie mamy tylko jedno takie rondo dziwaczne.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez tomaszraczek » niedziela 04 stycznia 2009, 18:05

Prosze bardzo oto dowody:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

WHAT MORE DO U NEED???
Ostatnio zmieniony niedziela 04 stycznia 2009, 22:11 przez tomaszraczek, łącznie zmieniany 1 raz
tomaszraczek

Postprzez kopan » niedziela 04 stycznia 2009, 20:50

Z tych fotografii wygląda to na rondo podobne jak wkleiła ella.
Różnica występuje w pierwszej fotce gdzie przerywaną idącą od wyspy wyznaczono lewą krawędź lewego pasa ruchu – pas do wyjazdu z ronda.
Co jest za tym żółtym autem z pierwszej fotografii tego nie widać ale nie przypuszczam by była tam linia przerywana wyznaczająca prawą krawędź wewnętrznego pasa ronda.

Rondo luks - wszystkie o dwu pasach ruchu - powinny być takie
kopan

Postprzez tomaszraczek » niedziela 04 stycznia 2009, 20:58

kopan napisał(a):Z tych fotografii wygląda to na rondo podobne jak wkleiła ella.
Różnica występuje w pierwszej fotce gdzie przerywaną idącą od wyspy wyznaczono lewą krawędź lewego pasa ruchu – pas do wyjazdu z ronda.
Co jest za tym żółtym autem z pierwszej fotografii tego nie widać ale nie przypuszczam by była tam linia przerywana wyznaczająca prawą krawędź wewnętrznego pasa ronda.

Rondo luks - wszystkie o dwu pasach ruchu - powinny być takie

Chłopie czy ty jestes slepy?

Rondo jest zupełnie inne jak wkleiła ella. U mnie jest linia ciągła od wewnętrznej po całosci i koniec. Moze zdjęcia tego nie oddają. Ale spójrz na zdjęcie facet.

Nie wiem czy jest sens kontynuowac wątek. Wszyscy się doszukują spisku. Skupcie sie na obrazku który sam wyrysowałem i zaufajcie mi. TAK TO WYGLĄDA!!!
tomaszraczek

Postprzez ella » niedziela 04 stycznia 2009, 21:21

U mnie jest linia ciągła od wewnętrznej po całosci i koniec.

Skupcie sie na obrazku który sam wyrysowałem i zaufajcie mi. TAK TO WYGLĄDA!!!

Może i ja jestem ślepa ale....na Twoich rysunkach widać, że linia ciągła jest po lewej stronie przerywanej a na zdjęciach (2 i 4) dokładnie widać, że linia ciągła jest po prawej stronie linii przerywanej. A to jest duża róznica.
ella
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze