Rondo. Zasada prawej ręki?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez ella » niedziela 04 stycznia 2009, 23:29

Moje pytanie dotyczyło sytuacji gdy oba pojazdy są na rondzie.

Przecież to właśnie tłumaczyłam Wojciechowi.
Nie chce byc niegrzeczny ale gdybys ella przeczytała wszystkie posty to nie musiałbym tego teraz tłumaczyc.

Przeczytałam wszystkie dokładnie i nie musisz mi nic tłumaczyć.

Juz mówiłem ze pojazd nr 2 wjezdza na rondo choc nie powinien... i co wtedy?

A dlaczego pojazd 2 nie powinien wjeżdzać na rondo. Popatrz tylko na swój rysunek. Cały pas prawy na rondzie na wolny to niby dlaczego 2 ma czekać przed rondem? Dlatego że ktos jedzie lewym pasem na tym rondzie?
Dwójka sobie spokojnie wjeżdza na rondo na prawy pas (przeciez on jest wolny bo 1 na niego nie zjedzie bo ma linię ciągłą. Więc 2 wjeżdza na rondo i tam dopiero przepuszcza zjeżdzający samochód nr 1.
Przepuszcza nie przed rondem tylko już na rondzie. Tym się to rondo różni od klasycznego ronda z "ustąp" Bo tam jak 2 spokojnie wjechała na rondoie to miałaby potem pierwszeństwo przed 1.

I to z mojej strony wszystko.
ella
Moderator

Postprzez tomaszraczek » niedziela 04 stycznia 2009, 23:43

ella napisał(a):A dlaczego pojazd 2 nie powinien wjeżdzać na rondo. Popatrz tylko na swój rysunek. Cały pas prawy na rondzie na wolny to niby dlaczego 2 ma czekać przed rondem? Dlatego że ktos jedzie lewym pasem na tym rondzie?
Dwójka sobie spokojnie wjeżdza na rondo na prawy pas (przeciez on jest wolny bo 1 na niego nie zjedzie bo ma linię ciągłą. Więc 2 wjeżdza na rondo i tam dopiero przepuszcza zjeżdzający samochód nr 1.
Przepuszcza nie przed rondem tylko już na rondzie. Tym się to rondo różni od klasycznego ronda z "ustąp" Bo tam jak 2 spokojnie wjechała na rondoie to miałaby potem pierwszeństwo przed 1.

I to z mojej strony wszystko.

A zmojej strony jest pytanie: czy jak wjezdzasz na rondo i i widzisz znak ustąp pierwszenstwa to masz zaznaczone któremu pojazdowi z którego pasa ustapic? Nie! powinnas ustąpic wszystkim pojazdom znajdującym sie na rondzie, pojazdom znajdującym sie z twojej lewej strony. Wiec nawet jak pojazd jedzie wewnętrznym pasem a ty ,masz zamiar wjechac na zewnetrzny(bo jedziesz prosto) to powinnas mu ustąpic.

Pokaz mi taki zapis ze jak jest znak ustąp pierwszenstwa to mozna wjechac na rondo, bo ty wjezdzasz na inny pas...?

ella napisał(a):Bo tam jak 2 spokojnie wjechała na rondoie to miałaby potem pierwszeństwo przed 1.
.

No a jesli za pojazdem 1 jechałyby 2 tiry to bysmy mieli zator na pasie wewnetrznym jak cholera...
tomaszraczek

Postprzez Khay » niedziela 04 stycznia 2009, 23:49

tomaszraczek napisał(a):Pokaz mi taki zapis ze jak jest znak ustąp pierwszenstwa to mozna wjechac na rondo, bo ty wjezdzasz na inny pas...?

Może zacznij od przeczytania co to znaczy - ustąpić pierszeństwa. I wytłumacz, jakim cudem wjeżdzając na prawy pas (gdy jest pusty) zmuszę tym kogolwiek na lewym pasie do zmiany prędkości bądź kierunku?

Na klasycznym rondzie też czekasz na wypróżnienie się wszystkich pasów? Jeszcze nikt Cię nie obtrąbił za tamowanie ruchu...?

A zator, to byłby tylko i wyłącznie przez misia, który po rondach jeździć nie umie i się na nich zatrzymuje, zamiast odpowiednio się przygotować do zjazdu z tegoż.

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez tomaszraczek » niedziela 04 stycznia 2009, 23:52

Khay napisał(a):
tomaszraczek napisał(a):Pokaz mi taki zapis ze jak jest znak ustąp pierwszenstwa to mozna wjechac na rondo, bo ty wjezdzasz na inny pas...?

Może zacznij od przeczytania co to znaczy - ustąpić pierszeństwa. I wytłumacz, jakim cudem wjeżdzając na prawy pas (gdy jest pusty) zmuszę tym kogolwiek na lewym pasie do zmiany prędkości bądź kierunku?

Na klasycznym rondzie też czekasz na wypróżnienie się wszystkich pasów? Jeszcze nikt Cię nie obtrąbił za tamowanie ruchu...?

Pozdrawiam
Khay

I tu dochodzmy do sedna.

Co to znaczy ustąp pierwszenstwa.

Widzisz znak "ustąp pierwszenstwa". To usępujesz. I koniec.
tomaszraczek

Postprzez ella » poniedziałek 05 stycznia 2009, 00:15

Ustępować nawet gdy nic nie jedzie czyli komu?
Wolny pas to wjeżdzam.

Myślałam, że jak ktoś ma prawko 10 lat to już nie korkuje ulic.
ella
Moderator

Postprzez tomaszraczek » poniedziałek 05 stycznia 2009, 00:23

ella napisał(a):

Ustępować nawet gdy nic nie jedzie czyli komu?
Wolny pas to wjeżdzam.

Myślałam, że jak ktoś ma prawko 10 lat to już nie korkuje ulic.

Idąc tym tropem to moze powiedzmy drogowcom zeby nie stawiali zóltych znaków "ustąp pierwszenstwa" przed rondem, no bo skoro na rondzie od wewnętrznej jest linia ciągła...

czy ty widzisz przed rondem pod znakiem "ustąp pierwszenstwa", ustąp tylko tym co to są na tym pasie na który masz zamiar wjechac?

Myslałem ze "ustąp pierwszenstwa" dotyczy wszystkich pojadów znajdujących sie na rondzie.

Kobieto zastanów sie... mówie kobieto bo "ella" mi sie tak kojarzy.
tomaszraczek

Postprzez ella » poniedziałek 05 stycznia 2009, 00:30

Myslałem ze "ustąp pierwszenstwa" dotyczy wszystkich pojadów znajdujących sie na rondzie.

No to stój sobie dalej przed rondem aż będą zupełnie puste wszystkie pasy.
A potem się dziwią, że same korki na ulicach jak mamy takich kierowców.
ella
Moderator

Postprzez tomaszraczek » poniedziałek 05 stycznia 2009, 00:41

ella napisał(a):

No to stój sobie dalej przed rondem aż będą zupełnie puste wszystkie pasy.
A potem się dziwią, że same korki na ulicach jak mamy takich kierowców.

Słuchaj, nie chce sie kócic, ale tym tonem to nie dojdziemy do porozumienia.

Bo ja tez moge powiedziecze jedz sobie i miejmy w h... kolizji.. a chyba nie na tym to polega.

Pytam sie po raz kolejny: czy ty widzisz przed rondem pod znakiem "ustąp pierwszenstwa", ustąp tylko tym co to są na tym pasie na który masz zamiar wjechac? Myslałem ze "ustąp pierwszenstwa" dotyczy wszystkich pojadów znajdujących sie na rondzie.

Od czego jest znak A-7? Pytam się.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 stycznia 2009, 00:44 przez tomaszraczek, łącznie zmieniany 1 raz
tomaszraczek

Postprzez Khay » poniedziałek 05 stycznia 2009, 00:43

Czyli kolega w sytuacji gdy z podporządkowanej wjeżdża na kilkupasmową drogę też czeka aż wszystko będzie puste? Nie odrobił kolega pracy domowej, więc może zacytuję:

ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego - do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;

To definicja z PoRD, która przez te kilka lat korzystania z prawka chyba się zapomniała. Teraz ponawiam pytanie: jak wjeżdżając na rondo w takiej sytuacji mógłbym kogolwiek zmusić do zmiany kierunku, pasa lub istotnej zmiany prędkości?

A komu ustępować to chyba oczywiste. Linia jest ciągła, ale nie wszyscy muszą jechać tym wewnętrznym pasem. Część (jak wymieniona tu 2) jedzie prosto prawym pasem. Jeśliby na wjeździe poprzedzającym ktoś wpadł na takim pomysł, 2-ka by ustąpiła w tym miejscu. Jeśli nie - ustępuje tam, gdzie przecina pas ruchu kierowców na wewnętrznym kółeczku. To wszystko.

Na klasycznym rondzie byłoby inaczej. Pasy ruchu "okrążają" placek na środku, więc z lewego zjeżdzając na prawy ustępujemy pierwszeństwa. Ciekaw jestem jak teorię o ustępowaniu w środku ronda/ staniu przed aż się nie wypróżni zastosować na takim Starzyniaku... Albo fotograficzna pamięć z pojemnością -nastu samochodów, albo klaksony, klaksony, klaksony...

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez ella » poniedziałek 05 stycznia 2009, 00:48

czy ty widzisz przed rondem pod znakiem "ustąp pierwszenstwa", ustąp tylko tym co to są na tym pasie na który masz zamiar wjechac?

Jeszcze raz napiszę.
Ustępuję tylko tym na których swoim wjazdem wymusiłabym pierwszeństwo. Na tym polega znaczenie tego znaku. Wolny pas to wjeżdzam.
Nie ustępuję tym, których nie ma.

Czy jak masz zieloną strzałkę i drogę z czterema pasami ruch na którą chcesz wjechać to też czekasz aż na czterech pasach będzie pusto, czy czekasz i nie wjeżdzasz bo na czwartym pasie wewnetrznym jedzie jakiś samochód?
ella
Moderator

Postprzez tomaszraczek » poniedziałek 05 stycznia 2009, 00:50

Czyli ja rozumiem ze pojazd nr 2 moze wjechac na rondo, bo zewnetrzny pas jest wolny. A w sytuacji gdy wewnętrznym jedzie inny pojazd to auto nr 2 ma wciąz piwrwszenstwo bo jedzie swoim pasem, a pojazd 1 zmienia pas, i to pojazd nr 1 powinien ustąpic pojazdowi nr 2? Tak? Mówie tu o sytuacji z mojego rysunku.
tomaszraczek

Postprzez ella » poniedziałek 05 stycznia 2009, 01:04

tomaszraczek napisał(a):Czyli ja rozumiem ze pojazd nr 2 moze wjechac na rondo, bo zewnetrzny pas jest wolny.

Tak

A w sytuacji gdy wewnętrznym jedzie inny pojazd to auto nr 2 ma wciąz piwrwszenstwo bo jedzie swoim pasem, a pojazd 1 zmienia pas, i to pojazd nr 1 powinien ustąpic pojazdowi nr 2?

Na tym rondzie nie. Na klasycznym tak.

zacytuję
Cycu napisał(a): cały czas jedzie tym samym nie ustępuje więc pierwszeństwa, to jemu jadący prawym mają ustąpić.
ella
Moderator

Postprzez tomaszraczek » poniedziałek 05 stycznia 2009, 01:11

A w sytuacji gdy wewnętrznym jedzie inny pojazd to auto nr 2 ma wciąz piwrwszenstwo bo jedzie swoim pasem, a pojazd 1 zmienia pas, i to pojazd nr 1 powinien ustąpic pojazdowi nr 2?

Na tym rondzie nie. Na klasycznym tak.

zacytuję
Cycu napisał(a): cały czas jedzie tym samym nie ustępuje więc pierwszeństwa, to jemu jadący prawym mają ustąpić.

czyli w tym przypadku jesli na rondzie znajjda sie oba pojazdy , pierwszenstwo ma pojazd nr 1 bo nie zmienia pasa? pojazd 2 grzecznie czeka będąc juz na rondzie i przepuszcze auto 1?

Chciałem sie tylko upewnic.
tomaszraczek

Postprzez ella » poniedziałek 05 stycznia 2009, 01:24

czyli w tym przypadku jesli na rondzie znajjda sie oba pojazdy , pierwszenstwo ma pojazd nr 1 bo nie zmienia pasa? pojazd 2 grzecznie czeka będąc juz na rondzie i przepuszcze auto 1?

Chciałem sie tylko upewnic.

Tak
ella
Moderator

Postprzez tomaszraczek » poniedziałek 05 stycznia 2009, 01:27

No dobra ella, a gdyby to było takie rondo jak ty wkleiłas ten obrazek. Taka sama sytuacja.

tez tak samo?
tomaszraczek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze