Zimowe opony

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez slayer17 » niedziela 04 stycznia 2009, 17:53

W górach cman, w górach :mrgreen:
31.12.2008r. WORD Krosno - teoria, placyk, miasto +++

16.01.2009 - Prawko w kieszeni ;]
slayer17

Postprzez cman » niedziela 04 stycznia 2009, 17:54

Heh, no w górach to ja wiem i gdybym mieszkał w górach to bym zapewne jeździł na zimówkach, ale nie mieszkam.
cman

Postprzez MALINA77 » niedziela 04 stycznia 2009, 17:55

Gliwice, śnieg :)
21.08.08 g.13:30 WORD-egz.teoria (+)
28.10.08 g.11:00 WORD-egz.placyk (+), miasto(+)
Obrazek
MALINA77

Postprzez ble » niedziela 04 stycznia 2009, 20:48

katowice snieg
na glownych drogach typu 86, 94 jak jechalem to lezalo sporo sniegu
ble

Postprzez kamix500 » niedziela 04 stycznia 2009, 22:07

cman ale to kamery z dróg szybkiego ruchu, a zobacz sobie na np drogę z Krakowa na Wadowice, jeszcze dziś jak do kościoła jechałem była cała pokryta śniegiem. jeżdżę na zimówkach a ładnego drifta dziś zrobiłem przypadkiem :D
kamix500

Postprzez ===Dawid=== » niedziela 04 stycznia 2009, 22:28

no ja jechałem dzisiaj z Wolbromia do Krakowa i cały czas był śnieg także o letnich nie ma mowy, natomiast w samym Krakowie na drogach też jest troche śniegu takiego rozjeżdżonego o bocznych uliczkach nie wspominając.
Pozdrawiam, Dawid.
===Dawid===

Postprzez qwer0 » niedziela 04 stycznia 2009, 22:43

No to pokaż mi gdzie jest ten śnieg?

TU

Obrazek

TU

Obrazek

oraz TU

Obrazek

No bo chyba nie chcesz powiedziec, ze gdy sa wyjezdzone 2 paseczki do czarnego asfaltu, tzn ze sniegu juz nie ma?

OT: qwer0, awaria poduszki powietrznej?

Brak poduszek ;) Wyszczelone ;p
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez cman » niedziela 04 stycznia 2009, 23:18

qwer0 napisał(a):No bo chyba nie chcesz powiedziec, ze gdy sa wyjezdzone 2 paseczki do czarnego asfaltu, tzn ze sniegu juz nie ma?

Ano nie, ale nie powiem też, że paseczek płatków śniegu o wysokości 1 milimetra jest śniegiem na drodze.
Jakbyś powklejał te zdjęcia większe to byłoby dokładniej widać, że śniegu, albo nie ma, albo jest tyle co kot napłakał.

Zresztą jak mówiłem, spadnie prawdziwy śnieg, pojadę, nagram i wtedy będzie wszystko jasne.
cman

Postprzez ===Dawid=== » poniedziałek 05 stycznia 2009, 12:55

cman napisał(a):
qwer0 napisał(a):No bo chyba nie chcesz powiedziec, ze gdy sa wyjezdzone 2 paseczki do czarnego asfaltu, tzn ze sniegu juz nie ma?

Ano nie, ale nie powiem też, że paseczek płatków śniegu o wysokości 1 milimetra jest śniegiem na drodze.
Jakbyś powklejał te zdjęcia większe to byłoby dokładniej widać, że śniegu, albo nie ma, albo jest tyle co kot napłakał.

Zresztą jak mówiłem, spadnie prawdziwy śnieg, pojadę, nagram i wtedy będzie wszystko jasne.

cman już nie przesadzaj bo dzisiaj tj (5 styczeń) na drogach jest bardzo ślisko, na głównych drogach śnieg z błotem a boczne to wogóle szkoda gadać.
Pozdrawiam, Dawid.
===Dawid===

Postprzez Khay » poniedziałek 05 stycznia 2009, 15:46

Mało tego. Ludzie z naszego biura w Krakowie klną ponoć od samego rana (info od koleżanki tam pracującej) na dojazd do pracy. Winien? Śnieg.

Ale pewnie na fotkach z głównych dróg, gdzie albo ruch jest za duży by się śnieg utrzymał, albo mają najwyższy priorytet odśnieżania i non stop tam śmigają pługi śnieżne, widać tylko lekki puszek i dwa czarne korytka.

Także moim zdaniem cman Twoje zapowiedzi są tylko takim chłytem małketingowym. Nie da się pewnie spełnić warunków które się domagasz (i wcale nie dlatego, że nie ma śniegu w Polsce - po prostu tam gdzie Ty go się domagasz zaraz by zniknął), więc wygląda na to, że istotnie nie ma zimy. A to że u mnie na parkingu ciągle z 20-30 cm śniegu i się mnie śnieg do butów (do łażenia po górkach, do kostki) dostaje to pewnie wynik tego, że na siłę tej zimy szukam.. ;)

Z tych to przyczyn już jakiś czas temu uznałem przekonywanie cmana do tego że zima w Polsce jest za bezcelowe.. :P

Jedno mnie zadziwiło. Nie wiedziałem, że śnieg pod kołami skrzypi tak jak pod butami. :D Za pierwszym razem nielicho się przestraszyłem. :lol:

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez BOReK » poniedziałek 05 stycznia 2009, 16:31

Tru, ja myślałem że mi hamulce przymarzły i szumią :D. Rok temu jakoś nie zauważyłem podobnego efektu.
BOReK

Postprzez cman » poniedziałek 05 stycznia 2009, 17:09

Khay, przypomnę może słowa ze swojego początkowego posta w tym temacie:

cman napisał(a):Przeciętnie w zimie zdarzają się 3 dni, w których jest atak zimy i na drogach leży śnieg...

Przykładowo:
Obrazek
Tutaj bardzo wyraźnie widać, asfalt, na którym nie ma śniegu i wyspę centralną, na której jest śnieg.

W tym momencie, biorąc pod uwagę dzisiejszy poranek, mogę doliczyć do licznika 0,5 doby, a zatem licznik wskazuje w tej chwili 1 dobę - choć i to naciągane, ale niech będzie.

Może się jaśniej określę, dla mnie śniegiem na drodze (czyli takimi warunkami, w jakich opony zimowe są wyraźnie lepsze od letnich) jest:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Natomiast nie jest dla mnie śniegiem na drodze (czyli takimi warunkami, w jakich opony zimowe są wyraźnie lepsze od letnich):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I na koniec droga, którą można by na upartego uznać za drogę, na której warto byłoby założyć zimówki, co nie zmienia faktu, że na takiej drodze można bez żadnego problemu jechać na letnich:
Obrazek
cman

Postprzez kamix500 » poniedziałek 05 stycznia 2009, 17:20

cman nie masz daleko zapraszam do Izdebnika, niektóre zdjęcia pokazują jak jest na tych drogach. pokazujesz 3 pasmówki gdzie odśnieżarki jeżdżą co 5 minut a zobacz na innych drogach...
kamix500

Postprzez cman » poniedziałek 05 stycznia 2009, 17:24

Dzisiaj i jutro nie bardzo mam jak. Najwcześniej w środę, ale obawiam się, że warunki mogą się do tego czasu polepszyć, no ale zobaczymy. Jak co to i tak mogę poczekać na więcej śniegu.
cman

Postprzez przemq14 » poniedziałek 05 stycznia 2009, 19:04

Tak, jak na pierwszym zdjęciu, to wygląda moja uliczka osiedlowa po której przejeżdża jeden samochód na godzinę.

Jeśli chodzi o warunki na drogach to jednak, jeśli leży warstwa błota pośniegowego uznałbym, że lepiej jechać na zimówkach.
kierowca kat. B od 28.08.08 (egz. 18.08.08)

kat. A w planach ;)
przemq14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka