kupno auta- przepisanie oc

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

kupno auta- przepisanie oc

Postprzez ble » poniedziałek 05 stycznia 2009, 22:59

Witam,
podobno po zakupie auta ma sie 30 dni na przerejestrowanie pojazdu oraz 30 dni na przepisanie umowy oc? czy to prawda(chodzi mi o oc)? co sie stanie jezeli ten termin uplynie?
ble

Postprzez kamix500 » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:15

oc po tym terminie staje sie nie ważne. czyli jeśli policja Cie złapie 3000 zł mandat + odcholowanie samochodu na parking policyjny
kamix500

Postprzez ble » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:20

a to spoko ale oprocz tego w ubezpieczalni cos bedzie trzeba placic itd czy jak? wypowidzac to oc? zeby nie przedluzali?
a jak to jest z rejestracja? co jesli sie tego nie zrobi
ble

Postprzez kamix500 » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:40

OC musisz mieć aktualne, jedź do jakiegoś punktu i napewno Ci pomogą ja sie na tym nie znam :P co do rejestracji masz na to 30 dni ale ja mam kumpla który nie rejestruje samochodu tylko płaci OC, dodam ze nie ma żadnych problemów a podczas kontroli policyjnej, policjant powiedział mu ze za to nie ma mandatów i że to tylko nabijanie kasy na państwo.
kamix500

Postprzez zgoda » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:54

ble napisał(a):a to spoko ale oprocz tego w ubezpieczalni cos bedzie trzeba placic itd czy jak? wypowidzac to oc? zeby nie przedluzali?

Jak chcesz przepisać, to musisz się zgłosić do obecnej ubezpieczalni i się dowiedzieć, czy będziesz coś dopłacał - ja w Allianzie nie dopłacałem (oczywiście, nie przedłużę tam, bo to ździercy). Cała sprawa zajmuje pół godziny, biorą polisę, wpisują nowy numer rejestracyjny i nowego właściciela. Z tego wniosek, że najpierw przerejestruj, a potem dopiero do ubezpieczalni (żona jeździła prawie miesiąc z nieprzepisaną polisą, ale woziła ze sobą fakturę zakupu).
zgoda

Postprzez volve » wtorek 06 stycznia 2009, 01:23

z tego co wiem, to jeśli w ciągu 30 dni od zakupu auta nie przepiszesz lub nie zerwiesz umowy z ubezpieczalnią to oni automatycznie przedłużaja OC (jeśli traci ważność).
volve

Postprzez jarmal » wtorek 06 stycznia 2009, 09:14

30 dni od daty podpisania umowy z poprzednim wlaścicielem OC poprzedniego przechodzi na Ciebie bez żadnym opłat. Jest to Twoje prawo i ani poprzedni właściciel ani towarzystwo ubezpieczeniowe niemoże tu nic zmienić. Czy po tym czasie OC automatycznie traci ważnośc tego nie wiem, ale jeśli poprzedni właściciel chce odzyskać nadpłacone składki i wypowie umowę to wtedy na pewno straci ważność. Najlepiej popisać aneks do polisy w którym będzie figurować, że polisa jest już na twoje nazwisko. Niestety jeśli nie masz zniżek a poprzedni właściciel miał to możesz liczyć się z dopłatą. Toważystwo może ale nie musi przeliczyć ci składek. Zależy to chyba od polityki danego tworzystwa. Najlepiej zapytać u agenta lub w centrali w przypadku ubezpieczycieli typu direct. Mi udało się nie dopłacać (HDI).
jarmal

Postprzez ble » wtorek 06 stycznia 2009, 10:03

ok dzieki
a jak to jest z przerejestrowanie auta w urzedzie komunikacyjnym? tzn. po 30 dniach jak sie nie pojdzie ale pojazdem sie juz nie jezdzi tylko zauzmy stoi sobie gdzies?:p
ble

Powrót do Luźna gadka