Jazda bez prawka przez osobę niepełnoletnią

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jazda bez prawka przez osobę niepełnoletnią

Postprzez hehehe » sobota 10 stycznia 2009, 19:03

Witam, chciałbym się dowiedzieć jakie są konsekwencje jazdy bez prawka przez osobę niepełnoletnią?
hehehe

Postprzez mikebarca » niedziela 11 stycznia 2009, 10:37

Nie jestem pewny na 100% ale chyba grzywna (kiedyś chyba 5000PLN) i powiadomienie opiekunów (oni te grzywnę zapłacą :D)... no i jak jeszcze raz coś takiego będzie miało miejsce z tobą w "roli głównej" to już sąd dla nieletnich... :/. Tak mi się wydaję...
mikebarca

Postprzez Duszek » niedziela 11 stycznia 2009, 13:20

To zalezy ile ten niepelnoletni ma lat.

Jezeli ukonczyl 17 lat, to odpowiada wg. kodeksu wykroczen.

Moze otrzymac mandat (500zl) lub jezeli sprawa trafi do sadu grockiego to:

Art. 94. § 1. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając do tego uprawnienia,
podlega karze grzywny.

Grzywna do 5000zl.

Do tego dochodzi odholowanie pojazdu i oplata za parking policyjny (dodatkowe koszty, podobno niemale)

Problem sie zaczyna, jezeli ta osoba nie ma ukonczonych 17 lat...

Jezeli nieletni ma mniej niz 17 lat to na pewno:
-powiadomienie rodzicow, ktorzy musza odebrac pocieche z komisariatu
-odholowanie samochodu

Sprawa moze tez zostac skierowana do sadu rodzinnego, ktory jezeli uzna, ze nieletni jest "zdemoralizowany" moze orzekac wg. artykulu 6 Ustawy o postepowaniu w sprawach nieletnich, czyli m.in:
-udzielic upomnienia
-zastosowac nadzor kuratora
-orzec zakaz prowadzenia pojazdow
-orzec umieszczenie w rodzinie zastepczej lub zakladzie poprawczym

Ale w praktyce- szczerze watpie aby ktos kto prowadzil pojazd bez uprawnien zostal uznany za osobe zdemoralizowana :roll: inna sprawa jest, gdyby sie to powtarzalo nagminnie lub nieletni byl pod wplywem alkoholu (co wg. wspomnianej przeze mnie ustawy okreslane jest jako "czyn karalny")- wtedy sad rodzinny+ sankcje karne na bank.

Jezeli popelnilam gdzies blad w interpretacji aktow prawnych, prosze o poprawienie :wink:

P.S. Osobie ponizej 13 roku zycia nie grozi NIC, odpowiadaja wylacznie rodzice.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez hehehe » niedziela 11 stycznia 2009, 14:26

Ok wielkie dzięki, a jeżeli mam 17 lat i dostanę mandat to samochód zostanie odhlowany na parking policyjny?
hehehe

Postprzez slayer17 » niedziela 11 stycznia 2009, 14:44

Jak nie będzie nikogo z prawkiem obok to na pewno, przecież ci nie dadzą dalej jechać :wink:
31.12.2008r. WORD Krosno - teoria, placyk, miasto +++

16.01.2009 - Prawko w kieszeni ;]
slayer17

Postprzez radex171 » niedziela 11 stycznia 2009, 17:05

no i słyszałem że za to mogą również zakazać mozliwości wyrobienia prawka na rok albo dwa lata... ale nie wiem czy to prawda - tak tylko slyszałem...
radex171

Postprzez Duszek » niedziela 11 stycznia 2009, 17:13

Podejrzewam, ze zakaz prowadzenia pojazdow mechanicznych sad orzeklby tylko wtedy jezeli osoba byla nietrzezwa. Za samo prowadzenie- szczerze watpie.

Nawet kodeks wykroczen w stosunku do doroslych nie przewiduje takiego zakazu, wiec wydaje mi sie, ze tym bardziej nie bylby orzekany wobec dzieci...
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez hehehe » niedziela 11 stycznia 2009, 19:38

Dobra to jeszcze jeden przypadek, jadę z ojcem samochodem ( ojciec jako pasażer) i zatrzymuję nas policja. Co by zrobili w przypadku gdybym miał 16 lat a co by zrobili jakbym miał lat 17? I właściwie jeżeli ktoś mi odpowie to temat do zamknięcia, bo tylko tyle chciałem wiedzieć. Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :)
hehehe

Postprzez kev » niedziela 11 stycznia 2009, 19:46

Ja Ci radze kupić skuter i nie kusić losu. Jeszcze się najeździsz.
Obrazek
24.11.2008 Teoria + Praktyka (MORD Kraków) za pierwszym razem :)
http://autormk.pl - Diagnostyka samochodowa
kev

Postprzez hehehe » niedziela 11 stycznia 2009, 21:35

kev napisał(a):Ja Ci radze kupić skuter i nie kusić losu. Jeszcze się najeździsz.

Hehehe :) Skuter mam, ale są czasem momenty na wsi kiedy ojciec daje mi się przejechać samochodem i chciałem się poprostu dowiedzieć co grozi za to, a lat mam 16 niedługo 17 się zbliża.
hehehe

Postprzez mikebarca » poniedziałek 12 stycznia 2009, 12:48

W najbardziej łagodnym przypadku to 500 zł dla ciebie za prowadzenie bez uprawnień a dla ojca 300zł bo ma uprawnienia a pozwolił Ci jeździć... ale tak dokładnie czy wiek robi różnice to nie wiem... :/ Kolega Kev ma racje jeszcze się najeździsz :D
mikebarca

Postprzez hehehe » poniedziałek 12 stycznia 2009, 19:30

Ok wielkie dzięki
hehehe

Postprzez wloch » wtorek 27 stycznia 2009, 23:50

Dopisze cos,Jezeli masz 17 lat ,to kara zalezy od :
-Pieska,bo moze byc taki,ze tylko zerknie co masz w samochodzie,sprawdzi twoje dane i wypisze mandat(500pln) i do widzenia,a moze byc taki,ze oczywiscie mandat,Bardzo DOKLADNE trzepanie auta od podlogi az do sufitu,i zabiera na komende i rodzic musi przyjechac odebrac.
A co do odholowania auta to zalezy tez od pieska i od tego,gdzie miala miejsca ta sytuacja jak blisko parkingu czy cos to mowi,zebys zaparkowal i tyle.
Teraz moje pytanie,bo dzisiaj miala taka sytuacja,ze jezdzilem sobie po jakby drodze dojazdowej gdzie tylko od czasu do czasu ktos spaceruje i niema tam prawie zadnego ruchu drogowe oprocz no wlasnie oprocz policji,i dzisiaj jak ich zauwazylem to od razu sie zatrzymalem,zgasilem silnik i wrzucilem kluczyki do schowka,byl ze mna kolega a auto jest na jego brata zarejestrowane,oczywiscie auto bardzo dokladnie przetrzepali spisali dane itp,i teraz pytanie czy cos w ogole mi za to grozi? dodam,ze tak jak pisalem,jak oni juz podjechali auto bylo w miare zaparkowane,silnik byl zgaszony,kluczykow nie bylo w stacyjce,a ja siedzialem za kierownica,ale jakos na komende mnie nie zabrali ani nie powiadomili o tym fakcie zadnego rodzica,wiec cos moga mi zrobic w pozniejszym czasie?jakas sprawa czy wezwanie na komende? Pozdrawiam :)
wloch

Postprzez tamlak » niedziela 15 lutego 2009, 20:46

witam wszystkich ja mam takie pytaine co grozi dla pasazera ktory jechal z osoba nieletnia i zatrzymala ich policja lecz uciekl??
tamlak

Postprzez xlodder » niedziela 15 lutego 2009, 21:09

Jak Cię nie sypnie to raczej nic.. prócz wyrzutów sumienia
xlodder

Następna strona

Powrót do Luźna gadka