współwłasciciel

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

współwłasciciel

Postprzez bartekk » środa 28 stycznia 2009, 11:36

witam,
Chcę by mój tata figurował jako właściciel samochodu a ja jako współwłaściciel. W takim razie we wniosku o rejestrację pojazdu jako właściciel kto ma być podany? Kto załatwia wszystkie sprawy formalne? I czy mój tata musi mieć prawo jazdy?

pozdrawiam
bartekk

Postprzez qwerty0 » środa 28 stycznia 2009, 12:07

Mogę Ci tylko powiedzieć że Twój tata nie musi mieć prawa jazdy. Na pozostałe pytania nie odpowiem, nie chcę Cię wprowadzić w błąd :-)
qwerty0

Postprzez rad-an » środa 28 stycznia 2009, 12:09

Samochód tak jak każda inna rzecz może stanowić współwłasność. Współwłasność może być w częściach równych lub jeden ze współwłaścicieli może mieć większy udział we własności od pozostałych.

Do zarejestrowania pojazdu niezbędne jest wypełnienie wniosku (znajdziemy go w Wydziale Komunikacji), na podstawie którego urząd rozpocznie proces rejestracji samochodu. W przypadku samochodów zakupionych w granicach Polski Wydział Komunikacji wymaga przedstawienia następujących dokumentów:

1. dowód własności pojazdu (faktura, rachunek, umowa sprzedaży, darowizny, zamiany, orzeczenie Sądu itp.),
2. dowód rejestracyjny z ważnym przeglądem technicznym lub decyzja o czasowym wycofaniu pojazdu z ruchu,
3. karta pojazdu - jeśli została wydana,
4. ważna polisa ubezpieczeniowa OC,
5. dowód osobisty, a w przypadku osób prawnych dodatkowo - wypis z właściwego rejestru.

Należy także pamiętać o zwrocie dotychczasowych tablic rejestracyjnych.
Pojazd rejestruje starosta właściwy dla miejsca zameldowania nowego właściciela samochodu (aby pojazd zarejestrować w Kłodzku, można ustalić w umowie kupna-sprzedaży 51% udziału we własności samochodu dla osoby zameldowanej w tym mieście). Koszt całkowity rejestracji, po uwzględnieniu wszystkich wymaganych dokumentów, wykupieniu nalepek kontrolnych i legalizacyjnych, wykupieniu tablic i dowodów powinien wynieść ok. 170 zł. Wydatek może się zwiększyć o 75 zł w momencie, kiedy nie posiadamy karty pojazdu. Jeżeli natomiast posiadamy auto zabytkowe, które ma zostać wyposażone w żółte tablice trzeba za takie numery zapłacić dodatkowo 100 zł. Istnieje możliwość wygrawerowania tablicy specjalnej z dowolnymi literami i numerami (maksymalnie pięć znaków). Cena takich tablic rejestracyjnych wynosi 1000 zł.

Musimy odwiedzić także Urząd Skarbowy, w którym należy przedłożyć złożyć druk PCC-1 i opłacić podatek od czynności cywilno-prawnych.

Kolejność wizytacji tych dwóch urzędów jest dowolna, jednak w przypadku Urzędu Skarbowego na przedstawienie stosownych danych mamy zaledwie 14 dni od momentu zakupienia pojazdu. Z kolei na załatwienie formalności w Wydziale Komunikacji mamy dni 30.

Porady prawne
Internetowa Kancelaria Prawna
www.SerwisPrawa.pl

Google nie boli, pozdrawiam.
rad-an

Postprzez Sławek_18 » środa 28 stycznia 2009, 19:10

Przy rejestracji i załatwianiu wszystkich spraw będzie konieczność stawienia się obu stron, lub odpowiednie upoważnienie. W przypadku ojca/syna nie potrzebna jest opłata skarbowa za upoważnienie.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Powrót do Luźna gadka