"Palenie" sprzęgła

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

"Palenie" sprzęgła

Postprzez Nieja » poniedziałek 02 lutego 2009, 09:17

Podczas egzaminu, stojąc w korku, egzaminatorka do mnie: Niech Pani wrzuci luz, nie palmy sprzęgła.

Na drugim skrzyżowaniu, również w korku: No niech pani da na luz. Sprzęgło Pani pali!

Na trzecim: Co mówiłam o sprzęgle?

Trzy razy mnie upominała, czasem sama wrzucałam na luz. Jednak zastanawia mnie, czy naprawdę się sprzęgło "pali", czy chodziło o "zużywanie" sprzęgła. Bo teraz sama już nie wiem, czy wrzucać ten luz na skrzyżowaniach czy też nie... Nigdy mnie instruktor nie upomniał jak stałam dłużej na pierwszym biegu ze sprzęgłem. Egzamin zdałam, jednak tu teraz chodzi o moje autko! :)
Nieja

Postprzez Khay » poniedziałek 02 lutego 2009, 09:45

Sformułowanie pani egzaminator moim zdaniem kompletnie bez sensu. Palić sprzęgło można w czasie ruszania (za wysokie obroty z nie do końca wciśniętym sprzęgłem), a nie w czasie postoju.

Babka pewnie się nasłuchała o paleniu sprzęgła, wiedzy technicznej - zero, ale jak to złośliwie pisuje jeden z instruktorów na tym forum - kilka lat miała w szufladzie prawko, skończyła etymologię, zdała egzamin na egzaminatora i teraz gada głupoty... ;P

A co do wrzucania - lepiej wrzucać, szczególnie jak dojeżdżając widziałaś jeszcze żółte, a zmiany świateł długie. Ale to właśnie ze względu na niepotrzebne zużycie (i nogi, i sprzęgła) niż palenie. Oczywiście zakładam, że wrzucenie jedynki to u Ciebie moment i wiesz, kiedy zacząć to robić... :)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez Nieja » poniedziałek 02 lutego 2009, 09:54

Ruszanie u mnie to żaden problem :)
Chodziło mi o to, że zaczęłam już głupieć... Ale może powiedziała tak, bo chciała dodać "dramatyzmu", żebym faktycznie tego sprzęgła nie męczyła i zapamiętała? :) Bo faktycznie samochody egzaminacyjne są używane non-stop, więc wszystko co może pomóc w "niepsuciu" jest dobre :) Nawet nastraszenie egzaminowanego...

P.S. Podczas tego egzaminu byłam tak wystraszona, że jak mówiła "wrzuć luz", to ja migiem na luz, noga ze sprzęgła, ręczny, noga z hamulca :) Trwało to ułamki sekund :P Tak mnie nastraszyła, że wtedy ze strachu myślałam, że może jej tez trzymanie hamulca przeszkadzać :roll:
29.01.09 Zdany! Dziękuję Pani egzaminator!
06.02.09 Odebrane Prawo Jazdy
Nieja

Postprzez Borys_q » poniedziałek 02 lutego 2009, 10:04

Khay wiedzy technicznej to ty masz zero!!!

Nieja trzymając na sprzęgle więcej niż to potrzebne:
Zużywasz okładziny sprzęgła żadne sprzęgło nie rozłącza 100% idealnie, dobijasz łożysko oporowe ( czasem nazywają to ślizgaczem), a możesz zacząć palić, jeśli nie trzymasz go wciśniętego do podłogi, co może się zdarzyć jak stoisz długo na czerwonym i noga ci drętwieje.

Pozdrawiam
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Nieja » poniedziałek 02 lutego 2009, 10:11

Czyli jednak Pani egzaminator miała rację :) Ale nawet gdyby nie miała, to wychodzi na jedno i to samo: "nadużywanie" sprzęgła to zło :)

Dzięki Wam za wyjaśnienie i rozwianie moich wątpliwości :)

Ciekawi mnie, czy "uparty" egzaminator by mnie oblał, za to trzymanie sprzęgła z dopiskiem: "nieprawidłowe używanie mechanizmów pojazdu", czy jakoś tak...

A swoją drogą, dojeżdżanie na luzie do skrzyżowania nie jest przypadkiem w pewnych warunkach niebezpieczne? Na egzaminach za jazdę na luzie oblewają więc coś w tym być musi...
Nieja

Postprzez Khay » poniedziałek 02 lutego 2009, 10:13

:shock:

Wybacz, ale w życiu nie słyszałem, by ktoś spalił sprzęgło stojąc na obrotach jałowych. Jest różnica znaczna w powiększonym zużyciu a paleniu, chyba że Ty jej nie dostrzegasz.

Khay
Khay

Postprzez Nieja » poniedziałek 02 lutego 2009, 10:19

Nie pisałam nic na temat spalania sprzęgła na jałowym, to rzecz oczywista :) Cały czas mówimy o zestawie "Sprzęgło+pierwszy bieg" :)
Nieja

Postprzez Borys_q » poniedziałek 02 lutego 2009, 10:21

Dostrzegam i rozdzieliłem je w swoim poście jakbyś nie zauważył
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Khay » poniedziałek 02 lutego 2009, 10:29

Właśnie, ale pani egzaminator powtarzała, że ona "pali" to sprzęgło za każym razem, gdy nie wrzuciła luzu, niezależnie od tego jak silny był docisk, ile to trwało. Sam piszesz, że wtedy tylko nadmiernie się zużywa sprzęgło i do tego piłem.

Wybacz, ale moim zdaniem jeśli ktoś nie rozumie tej subtelnej różnicy pomiędzy zbędnym zużywaniem a paleniem, to po prostu powtarza hasełka, które zasłyszał, bo po prawdzie nie wie o co chodzi w tym paleniu. A może nawet nie wie jak działa to wszystko.

A o sprzęgłach wiem jednak dość sporo, więc Twoja uwaga, że moja wiedza techniczna jest zerowa wskazuje chyba na jakąś solidarność zawodową. Chcesz mi wmówić, że wszyscy egzaminatorzy mają zaawansowaną wiedzą techniczną, a jak ktoś nie jest egzaminatorem to już jej nie posiada?

Pytałem o sytuację, gdy ktoś przy tak niskich obrotach spalił sprzęgło, więc chętnie bym o czymś takim usłyszał też. Bo palenie siłą rzeczy musi być procesem, który prowadzi ostatecznie do spalenia (nie zużycia). Naprawdę, z czymś takim się nie zetknąłem. Ile to by musiało trwać...?

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez Borys_q » poniedziałek 02 lutego 2009, 10:37

Tylko jakby egz.. powiedziała ''prosze nadmiernie nie zurzywać okładzin sprzęgła i łożyska oporowego'' to średnio przecietny kandydat na kierowce by zrobił wielkie oczy i nic nie skumał.
Borys_q

Postprzez lled3 » poniedziałek 02 lutego 2009, 11:51

zuzycie okladzin sprzegla w tym przypadku jest takie jak zuzycie lakieru od działania powietrza.

łozysko oporowe - już bardziej ale ...

sprzęgło jest drugim mitycznym elementem po rozrządzie, gdzie każdy coś do tej legendy dodaje :roll: a w rzeczywistości NIGDY nie widział rozebranej skrzyni, czy sprzęgła, skończył filologię indyjską, i daje wywody o pracy elementu, łącznie z teoriami reologicznymi.

no ale ma racje - bo nawet ze "stania" się materiał "psuje". 8)
Obrazek
lled3

Postprzez Borys_q » poniedziałek 02 lutego 2009, 12:18

Wiec podsumowując nie należy stać na wciśniętym sprzęgle gdyż:

a) istnieją elementy składowe mechanizmu przeniesienia napędu, które w trakcie takiego procesu podlegają zwiększonemu zużyciu ( stwierdzenie palenie sprzęgła nie jest najlepsze, chociaż najlepiej działa na wyobraźnię kandydatów na kierowców)

b) istnieje ryzyko nie dociskania sprzęgła w trakcie postoju zwłaszcza w przypadku, gdy pedał sprzęgła w końcowej fazie ciężko pracuje i mocno odbija (częste w grande punto), co powoduje nadmierne zużycie elementów składowych sprzęgła.

Pozdrawiam i mm nadzieje ze teraz nikt się nie uczepi szczegółów

Ps: lled3 nie generalizuj, że ktoś po "filologi indyjskiej" nigdy nie widział rozebranego sprzęgła lub skrzyni biegów bo któregoś dnia się możesz zdziwić
Borys_q

Postprzez ale-fajnie » poniedziałek 02 lutego 2009, 13:26

Nieja napisał(a):A swoją drogą, dojeżdżanie na luzie do skrzyżowania nie jest przypadkiem w pewnych warunkach niebezpieczne? Na egzaminach za jazdę na luzie oblewają więc coś w tym być musi...
Zechciej jednak odróżnić dojeżdżanie na luzie do skrzyżowania, a stanie na skrzyżowaniu na luzie.
ale-fajnie

Postprzez Nieja » poniedziałek 02 lutego 2009, 15:53

ale-fajnie:
Temat został założony, gdyż problem był związany ze staniem na skrzyżowaniu na luzie. Jednak w trakcie dyskusji, czytając wypowiedzi naszła mnie myśl o "dojeżdżaniu", więc skoro temat zbliżony to zapytałam, żeby forum nie zaśmiecać :) Wiesz, tak przy okazji...

Dzięki chłopaki za wyjaśnienia :)
Nieja

Postprzez ale-fajnie » poniedziałek 02 lutego 2009, 15:58

To w takim razie od razu odpowiadam - na egzaminie nie polecam dojeżdżania do skrzyżowania na luzie :) A wiesz dlaczego? Bo trzeba hamować silnikiem. Jadąc na luzie nie hamujesz silnikiem. Plus to, że jeśli podczas dojeżdżania zapali się zielone - to przerzucasz na odpowiedni bieg i jedziesz dalej.
ale-fajnie

Następna strona

Powrót do Porady techniczne