Pytanie proszę o odpowiedź.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie proszę o odpowiedź.

Postprzez Spoxter » poniedziałek 02 lutego 2009, 15:31

Witam!
Mam pewien problem... otóż za miesiąc mam zamiar rozpocząć kurs na prawo jazdy (3 miesiące przed 18tymi urodzinami) i wszystko ładnie pięknie gdyby nie to, że mam nazwisko Ojca, który nie chce się zgodzić na zmianę nazwiska na nazwisko Ojczyma.

I tutaj moje pytanie jak już będę miał 18 lat... dowód osobisty no i prawo jazdy, i zechcę sam dobrowolnie zmienić swoje nazwisko to czy będą problemy z wymianą prawa jazdy na nowe z nowym nazwiskiem, jak to trzeba zrobić i jakie są tego koszta?

Proszę o odpowiedź.

Z góry dziękuję i pozdrawiam! :wink:
Spoxter

Postprzez ale-fajnie » poniedziałek 02 lutego 2009, 15:32

Egzamin i tak możesz zdać dopiero po ukończeniu 18. roku życia, więc może zdążysz przed nim zmienić nazwisko?
ale-fajnie

Postprzez Spoxter » poniedziałek 02 lutego 2009, 15:35

aha czyli mogę zacząć robić prawo jazdy teraz, potem przed egzaminem zmienić nazwisko, wyrobić dowód osobisty na nowe nazwisko i przystąpić do egzaminu z nowym nazwiskiem, tak?
Spoxter

Postprzez Duszek » poniedziałek 02 lutego 2009, 15:39

Nie widze przeszkod.

A jezeli zmienisz nazwisko juz po zdaniu egzaminu i wyrobieniu prawka, to poprostu czeka Cie wymiana dokumentu (70zl)
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez ale-fajnie » poniedziałek 02 lutego 2009, 15:40

Tylko WORD pewnie trzeba będzie powiadomić o zmianie danych - żeby się w dniu egzaminu nie okazało, że zamiast Nowaka przyszedł Kowalski. Co prawda data urodzenia, PESEL i imię zostaną te same, ale jeśli wymagają zgodności wszystkich danych?
ale-fajnie

Postprzez rad-an » poniedziałek 02 lutego 2009, 15:47

Hmm... Ostre zakręcenie administracyjne sobie zrobisz. Pamiętaj, że zmiana nazwiska swoje trwa, wyrobienie dowodu to dodatkowe "do 30 dni". Ja osobiście bym ci doradził wstrzymać się kilka miesięcy (ze skończeniem kursu), abyś miał kurs wystawiony na nowe nazwisko. Np zacznij go miesiąc przed urodzinami, po 18-ce zmień nazwisko na nazwisko ojczyma, zanieś papiery do OSK żeby wprowadzili korektę w papierach i po skończonym kursie będziesz miał zaświadczenie już na nowe nazwisko.

Jeżeli zmienisz nazwisko przed egzaminem, ale po kursie będziesz musiał i tak wziąć nowe zaświadczenie ukończenia kursu na nowe nazwisko.

Inny sposób to zmiana nazwiska po zrobieniu prawa jazdy. Wtedy składasz papiery do urzędu o wymianę dokumentu w związku ze zmianą nazwiska, ale będzie to się wiązało z opłatą za nowy dokument.

Ewentualnie jeszcze spróbuj przekonać ojca, żeby zgodził się na zmianę nazwiska, bo i tak to zrobisz za kilka miesięcy. Niech ci zrobi prezent na 18-te urodziny i nie komplikuje ci spraw administracyjnych :)

I powodzenia :)
rad-an

Postprzez Spoxter » poniedziałek 02 lutego 2009, 15:51

Hmmm będę musiał coś pokombinować, a z ojcem nie po negocjuje za bardzo bo w usa siedzi...

Dobra, przybliżyliście mi lekko to i owo, Ogromne dzięki :)
Spoxter

Postprzez agniesiaa90 » poniedziałek 02 lutego 2009, 16:40

narazie rob wszystko na starym nazwisku potem poprostu wymienisz dokument i tyle bo tyljo przedluzysz czekanie na egzamin
agniesiaa90

Postprzez ale-fajnie » poniedziałek 02 lutego 2009, 16:45

Tylko wtedy poniesie większe koszty, bo będzie musiał wymienić i dowód osobisty, i prawo jazdy. Chłopcze, chyba że masz paszport? Wtedy idziesz na egzamin z paszportem i po egzaminie zmieniasz nazwisko, wymieniasz prawko i składasz wniosek o dowód :D
Myślę, że rad-an przedstawił najlepszą propozycję.
ale-fajnie

Postprzez agniesiaa90 » poniedziałek 02 lutego 2009, 21:11

ale-fajnie napisał(a):Tylko wtedy poniesie większe koszty, bo będzie musiał wymienić i dowód osobisty, i prawo jazdy. Chłopcze, chyba że masz paszport? Wtedy idziesz na egzamin z paszportem i po egzaminie zmieniasz nazwisko, wymieniasz prawko i składasz wniosek o dowód :D
Myślę, że rad-an przedstawił najlepszą propozycję.

tylko ze zmiana nazwiska to kawal czasu nawet do 6 miesiecy zalezy jak urzedasy sie rusza i watpie ze bedzie mu sie chcialo tyle czekac
agniesiaa90

Postprzez ale-fajnie » poniedziałek 02 lutego 2009, 22:11

To jeszcze kwestia tego, jak długo można zwlekać ze złożeniem wniosku o wydanie dowodu osobistego. Orientuje się może ktoś?
ale-fajnie

Postprzez agniesiaa90 » poniedziałek 02 lutego 2009, 22:16

raczej nie ma zadnego terminu ale brak dowodu osobistego po 18stce troche ustudnia zycie gdy chce sie cos zalatwic
agniesiaa90

Postprzez HuNtEr » poniedziałek 02 lutego 2009, 22:18

Przecież nie będą Cię ścigać jak nie złożysz...Możesz sobie zwlekać nawet i pół roku.No ale w razie zakładania konta bądź innych cudów wymagających potwierdzenia tożsamości już legitymacja szkolna nie pomoże.
30.09.2008 - Początek kursu.
03.02.2009 - Prawko odebrane!
Obrazek
HuNtEr

Postprzez ale-fajnie » poniedziałek 02 lutego 2009, 22:18

A do czego konkretnie potrzebujesz dowód, a czego nie możesz załatwić posługując się w tej samej sytuacji paszportem?
ale-fajnie

Postprzez agniesiaa90 » poniedziałek 02 lutego 2009, 22:21

pierwsze zakladanie konta w banku drugie wyjazd za granice jak nie masz paszportu (w obrebie ue) uczestnictwo w wyborach ( w tym momencie nie zapowiadaja sie ale zawsze mozna podac taki przykłąd) i inne sytuajce mam dowód od 3 miesiecy i przydaje sie bardzo czesto np przy kontroli drogowej :P
Ostatnio zmieniony poniedziałek 02 lutego 2009, 22:26 przez agniesiaa90, łącznie zmieniany 1 raz
agniesiaa90

Następna strona

Powrót do Luźna gadka