MAN TGL 12.240 - drogowe / przeciwmgłowe

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

MAN TGL 12.240 - drogowe / przeciwmgłowe

Postprzez bruno666 » czwartek 05 lutego 2009, 11:15

Czy w nowym TGL'u włączając światła drogowe zapalają się również przeciwmgłowe przednie?
bruno666

Postprzez Duszek » czwartek 05 lutego 2009, 18:18

Same sie na pewno nie zalaczaja :wink:

Swiatla drogowe oraz przeciwmgłowe przednie wlacza sie niezaleznie od siebie. (ktore i gdzie? - niestety nie znam tego autka, wiec nie pomoge). Nalezy pamietac, ze nie da sie zadnego z nich uruchomic jezeli nie wlaczymy wczesniej swiatel pozycyjnych.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez bruno666 » czwartek 05 lutego 2009, 18:47

Duszek napisał(a):Swiatla drogowe oraz przeciwmgłowe przednie wlacza sie niezaleznie od siebie.

Oczywiście światła przeciwmgłowe mogę załączyć niezależnie od innych, ale włączając drogowe zapalają się również przeciwmgłowe.
Jest tak czy nie? Chodzi mi o ten konkretny model pojazdu.

Duszek napisał(a):(ktore i gdzie? - niestety nie znam tego autka, wiec nie pomoge). Nalezy pamietac, ze nie da sie zadnego z nich uruchomic jezeli nie wlaczymy wczesniej swiatel pozycyjnych.

Takie szczegóły to ja znam. :wink:
bruno666

Postprzez Duszek » czwartek 05 lutego 2009, 19:44

bruno666 napisał(a):ale włączając drogowe zapalają się również przeciwmgłowe.

Skad ten pomysl? W zadnym samochodzie tak nie ma, bo byloby to bezsensu!

Przeciwmglowych uzywamy w warunkach zmniejszonej przejrzystosci powietrza, czyli np. we mgle. A we mgle swiatel drogowych uzywac nam nie wolno! /chyba nie musze wyjasniac dlaczego?/

A jezeli wlaczymy drogowe podczas nocy to po co nam przeciwmglowe jeszcze do tego? :shock:
Ósma pasażerka mazdy.
C+E - w trakcie.
Duszek

Postprzez bruno666 » czwartek 05 lutego 2009, 21:00

Duszek napisał(a):Skad ten pomysl? W zadnym samochodzie tak nie ma, bo byloby to bezsensu!

To wcale nie byłoby bez sensu. Czy w żadnym samochodzie tak nie ma, to właśnie nie jestem pewien (rzeczony TGL).

Duszek napisał(a):Przeciwmglowych uzywamy w warunkach zmniejszonej przejrzystosci powietrza, czyli np. we mgle. A we mgle swiatel drogowych uzywac nam nie wolno!

A to niby dlaczego? :P

Duszek napisał(a):A jezeli wlaczymy drogowe, podczas nocy, to po co nam przeciwmglowe jeszcze do tego? :shock:

Żeby była lepsza widoczność. Przeciwmgłowe świecą bardzo blisko przed samochodem i doświetlają boki. Byłyby dobrym uzupełnieniem drogowych.
A skoro drogowych używamy na nieoświetlonych drogach i tylko w sytuacjach, gdy nikogo nie oślepiamy, to komu będą przeszkadzać dodatkowo załączone przeciwmgłowe?
bruno666

Postprzez marcij » czwartek 05 lutego 2009, 21:32

Szkoda , ze na tym forum nie ma mozliwosci pisania postow o okreslonej dlugosci zycia. No wiec ja dodam od siebie , ze naprzyklad w moim samochodzie jest tak , ze razem z dlugim wlaczaja sie przeciwmgielne. I jest to wygodne , poprawiaja widocznosc , zwlaszca poboczy. To tak off-top, bo niestety nie wiem , gdzie tego typu rozwiazania sa stosoane seryjnie.
Obrazek
marcij

Postprzez bruno666 » czwartek 05 lutego 2009, 21:42

marcij napisał(a):Szkoda , ze na tym forum nie ma mozliwosci pisania postow o okreslonej dlugosci zycia.

Czemu?

marcij napisał(a):No wiec ja dodam od siebie , ze naprzyklad w moim samochodzie jest tak , ze razem z dlugim wlaczaja sie przeciwmgielne. I jest to wygodne , poprawiaja widocznosc , zwlaszca poboczy. To tak off-top, bo niestety nie wiem , gdzie tego typu rozwiazania sa stosoane seryjnie.

A sam tak przerobiłeś?
...
bruno666

Postprzez Duszek » czwartek 05 lutego 2009, 21:46

Ok, ok, skoro tak to sie poddaje :roll: moze rzeczywiscie takie rozwiazania sa stosowane.

Drogowych we mgle sie nie uzywa, bo poprawiaja one widocznosc mniej wiecej tak samo, jak zakrycie przedniej szyby czarnym kocem.
Ósma pasażerka mazdy.
C+E - w trakcie.
Duszek

Postprzez bruno666 » czwartek 05 lutego 2009, 22:56

Duszek napisał(a):Drogowych we mgle sie nie uzywa, bo poprawiaja one widocznosc mniej wiecej tak samo, jak zakrycie przedniej szyby czarnym kocem.

To szkoleniowe frazesy nijak mające się do rzeczywistości. Mgła mgle nierówna - czasem drogowe pogarszają widoczność, czasem pomagają.

A póki co, to jak z tym TGL'em? Jeździ ktoś czymś takim albo ma styczność z tego typu pojazdem szkoleniowym / egzaminacyjnym?
...
bruno666

Postprzez scorpio44 » czwartek 05 lutego 2009, 23:56

bruno666 napisał(a):To szkoleniowe frazesy nijak mające się do rzeczywistości.

Szczerze mówiąc, mnie się zawsze wydawało, że właśnie za rzadko się o tym mówi, skoro tak wielu ludzi o tym nie wie. :? Trudno mi sobie wyobrazić taką mgłę, w której drogowe światła poprawiają widoczność.
scorpio44

Postprzez bruno666 » piątek 06 lutego 2009, 08:32

Przy nienajgęstszej mgle na światłach drogowych tzw. mleko się nie zrobi, a zasięg tychże będzie większy.
...
bruno666

Postprzez rad-an » piątek 06 lutego 2009, 10:45

To u was muszą być jakieś inne mgły :P Nawet na "lekkiej" wieczornej mgle długie zmniejszają widoczność. "Widzi" się może dalej, ale co z tego, że wszystko robi się bardziej białe?
rad-an

Postprzez marcij » piątek 06 lutego 2009, 12:54

bruno666 napisał(a):
marcij napisał(a):Szkoda , ze na tym forum nie ma mozliwosci pisania postow o okreslonej dlugosci zycia.

Czemu?

marcij napisał(a):No wiec ja dodam od siebie , ze naprzyklad w moim samochodzie jest tak , ze razem z dlugim wlaczaja sie przeciwmgielne. I jest to wygodne , poprawiaja widocznosc , zwlaszca poboczy. To tak off-top, bo niestety nie wiem , gdzie tego typu rozwiazania sa stosoane seryjnie.

A sam tak przerobiłeś?

Dlaczego ? Bo naprzyklad moj post byl calkowicie off-topowy i nei wnosil nic do odpowiedzi na Twoje pytanie , wiec moglby spokojnie z kilka dni wygasnac , zostawiajac rzeczawa dyskuje , ktora moglaby sie przydac innym.

Przerobilem sa. Przerobienie sprowadzalo sie do 10cm drucika z dioda. Teraz mostek mam zrobiony na oddzielnym przycisku.
Obrazek
marcij

Postprzez bruno666 » piątek 06 lutego 2009, 14:47

rad-an napisał(a):To u was muszą być jakieś inne mgły :P Nawet na "lekkiej" wieczornej mgle długie zmniejszają widoczność. "Widzi" się może dalej, ale co z tego, że wszystko robi się bardziej białe?

No nie wiem gdzie jakie są mgły, ale ja mam trzy rodzaje świateł do wyboru i wybieram te, które dają mi najlepszą widoczność. Nie interesują mnie slogany, że te światła lepsze, a te gorsze w danej sytuacji.

marcij, też zamierzam zrobić taką przeróbkę i zastanawiam się jeszcze nad podpięciem drogowych do sygnału dźwiękowego. Oczywiście z zastosowaniem diód, żeby uruchomienie drogowych nie włączało sygnału.
...
bruno666

Postprzez lled3 » piątek 06 lutego 2009, 23:25

też zamierzam zrobić taką przeróbkę i zastanawiam się jeszcze nad podpięciem drogowych do sygnału dźwiękowego. Oczywiście z zastosowaniem diód, żeby uruchomienie drogowych nie włączało sygnału.

jeszcze dorzuć koguta na dach :)
Obrazek
lled3

Następna strona

Powrót do Luźna gadka