MAN TGL 12.240 - drogowe / przeciwmgłowe

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez bruno666 » sobota 07 lutego 2009, 10:20

Nie muszę, już mam.
...
bruno666

Postprzez Duszek » sobota 07 lutego 2009, 14:36

Jedna sprawa mnie męczy. Prosze o przesledzenie mojego toku myslenia i poprawienie ewentualnych bledow:

Zajrzyjmy do taryfikatora mandatów:
Naruszenie warunków dopuszczalności używania przednich świateł przeciwmgłowych - 100zł

Pytanie: kiedy mozemy uzywac swiatel przeciwmglowych przednich?

Art. 30.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:

1. kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
a. włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,

Art. 51.
5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

Kiedy uzywamy swiatel drogowych?

Art 51
3. W czasie od zmierzchu do świtu, na nieoświetlonych drogach, zamiast świateł mijania lub łącznie z nimi, kierujący pojazdem może używać świateł drogowych, o ile nie oślepi innych kierujących albo pieszych poruszających się w kolumnie.

Wniosek:
Przy instalacji drogowe+przeciwmglowe przednie, wlaczajac je w nocy, na zwyklej drodze, w warunkach normalnej przejrzystosci powietrza... lamiemy przepisy. Nie szkodzi, ze nikomu nie zawadzamy. Trafimy na pana policjanta-sluzbiste i...?

Uprzejmie prosze o poprawienie ewentualnych bledow w rozumowaniu.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez scorpio44 » sobota 07 lutego 2009, 18:04

Twoje rozumowanie od strony przepisów jest jak najbardziej właściwe i wydaje mi się, że bruno666 wcale temu nie zaprzecza. :)
scorpio44

Postprzez bruno666 » sobota 07 lutego 2009, 18:57

scorpio44 napisał(a):Twoje rozumowanie od strony przepisów jest jak najbardziej właściwe i wydaje mi się, że bruno666 wcale temu nie zaprzecza. :)

To tez tak nie do końca. Niby od zawsze każdy wie, ze przeciwmgłowe przednie tylko w czasie mgły i na drodze krętej. A co mówią konkretnie przepisy?

Jeśli chodzi o przednie przeciwmgłowe:

Art. 30.1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:
1) kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie

Co to oznacza? No jasne - podczas np. mgły jesteśmy obowiązani, czyli MUSIMY włączyć takie a takie światła. Nie ma innego wyjścia.
A jeśli nie ma mgły? Musimy robić to czy owo? Zdaje się, że przepisy zostawiają dowolność.

Czy aby na pewno? Sprawdźmy jak jest w przypadku tylnych świateł przeciwmgłowych. Też można używać ich dowolnie gdy nie ma mgły?

Art. 30.3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.

No nie. Tu jest jednak inaczej. Podczas mgły możemy ich używać, ale w przypadku dobrej widoczności MUSIMY je wyłączyć.

Czy może zna ktoś jakiś iny przepis, który wyraźnie zabrania używać przednich świateł przeciwmgłowych w warunkach dobrej widoczności? Niby art. 30 tak należałoby rozumieć, ale wg. mnie ustawodawca chciał dobrze, a wyszło jak zawsze.

Dlatego pytałem o te światła w TGL'u, bo wydaje mi się, że jest to rozwiązane tak jak napisałem, a przepisy "niby" tego zabraniają.
...
bruno666

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka