Jak to jest?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Jak to jest?

Postprzez zopper » niedziela 08 lutego 2009, 23:57

Witam mam pytanie, czy jeśli odbiorę prawo jazdy powiedzmy w lutym, a w marcu będę chciał ustalać egzamin na kat. A, to czy zaświadczenie lekarskie też będę musiał dawać ponownie? Ponieważ kiedy składałem papiery o egzamin na B to w zaświadczeniu lekarskim miałem też pozwolenie na A, ponieważ planowałem obydwa egzaminy ustalić na raz ale się nie udało. Nie chce ponownie chodzić do lekarza i płacić mu za wypisanie papierku, który dawał mi 2 miesiące wcześniej...
zopper

Postprzez xlodder » poniedziałek 09 lutego 2009, 08:37

żadnego ponownego zaświadczenia nie potrzeba.
Wszystko jak piszesz już mają.
xlodder

Postprzez zopper » poniedziałek 09 lutego 2009, 21:34

Aha czyli pomimo tego, że wysyłają papiery do Warszawy, czy gdzieś tam to mają zachowane ksero wszystkich dokumentów i tylko idę z wnioskiem i zaświadczeniem o ukończeniu kursu na A i ustalam egzamin?

P.S. Ustawiając egzamin na B miałem nadzieję, że będę mógł ustalić także na A i zapłaciłem za obydwa egzaminy na jednym kwicie, ten dowód wpłaty mam, mam go wziąć ze sobą i też nie będzie żadnych akcji?
zopper

Postprzez Duszek » wtorek 10 lutego 2009, 08:40

Wydaje mi sie, ze skoro zdecydowales sie na odbior prawa jazdy, to musiales zrezygnowac oficjalnym pisemkiem w WORDzie, ze rezygnujesz z kategorii A, tak?

A skoro zrezygnowales i odebrales prawko na B, to Twoje dokumenty sa obecnie w Wydziale Komunikacji.

Musisz tam pojsc, skserowac badanie lekarskie i z kopią pojsc do WORDu zlozyc nowy komplet dokumentow.

Czeka Cie tez powtorna oplata za wydanie prawa jazdy po zdaniu kategorii A.

(Jezeli sie myle, prosze o poprawienie :wink: )
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez zopper » wtorek 10 lutego 2009, 16:23

Nie pisałem żadnego oświadczenia że rezygnuje, postaram się jaśniej napisać.

W poniedziałek mam egzamin na B, dałem wtedy zaświadczenie od lekarza (było tam też wpisane że mam pozwolenie na A), wniosek o wydanie prawka, zaświadczenie o ukończeniu kursu no i zapłaciłem za dwa egzaminy łączone - 296 zł.

Powiedzmy że odbiore prawo jazdy jeszcze w lutym, a w marcu pójdę ustalać egzamin na A, wtedy zaniosę wniosek o wydanie prawka, zaświadczenie o ukończeniu kursu na A dowód wpłaty (ten na 296 zł.) no i teraz ten problem z zaświadczeniem, czy oni będą mogli to jakoś sprawdzić, może robią kopię czy sam będę się musiał o to postarać idąc do urzędu w moim mieście i zrobić ksero tego zaświadczenia?

Dodam że zdaję w Krakowie.

Czy przejdzie coś takiego?
zopper

Postprzez ale-fajnie » wtorek 10 lutego 2009, 16:26

A może zadzwoń do ośrodka i zapytaj? Albo nawet się tam przejdź?
ale-fajnie

Postprzez zopper » wtorek 10 lutego 2009, 16:43

Gdyby w ośrodku umieli wszystko jasno powiedzieć to bym tak z pewnością zrobił, ale można się domyślić jacy są urzędnicy, zwłaszcza że muszą się dzień w dzień użerać z ludźmi...
zopper

Postprzez scorpio44 » wtorek 10 lutego 2009, 19:12

zopper napisał(a):Nie pisałem żadnego oświadczenia że rezygnuje

Jeżeli nie pisałeś, to... nie zostanie Ci wydane prawko na B, dopóki nie zdasz A. ;)
scorpio44

Postprzez zopper » wtorek 10 lutego 2009, 20:18

Okej, w taki razie jest jakiś wzór wniosku czy normalnie na papierze kancelaryjnym się pisze takie oświadczenie? I rozumiem, że wtedy jak odbiorę prawko to będę musiał iść do urzędu w moim mieście i zrobić ksero zaświadczenia od lekarza?

Edit:
Nie mam ustalonego egzaminu na A tak dla jasności.
zopper

Postprzez Duszek » wtorek 10 lutego 2009, 21:22

Zazwyczaj mozna sciagnac wzor ze strony WORDu.
Jak nie- maja swoje druki na miejscu.
W niektorych napisanie takowego samemu pewnie rowniez nie byloby problemem.

Jezeli zrezygnujesz z A (zastanow sie czy aby na pewno jest sens? na A sa krotkie terminy, a tak to bedziesz placil dwa razy 70zl za wydanie prawka w ciagu raptem paru tygodni) to bedziesz mogl zrobic ksero tego zaswiadczenia.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez zopper » wtorek 10 lutego 2009, 22:03

Z tego co się dowiedziałem to egzamin na A będę miał dopiero w kwietniu, wiec nie będzie mi się chciało czekać.

Podsumujmy:
Pisze wniosek o rezygnacje z kat. A, dostaje zwrot pieniędzy za egzamin na A, mam egzamin na B, zdaje odbieram prawko, robię ksero zaświadczenia lekarskiego i idę ustalić egzamin na A (oczywiście później go zdaję za pierwszym razem :lol: ).
zopper

Postprzez Khay » wtorek 10 lutego 2009, 22:06

Duszek napisał(a):na A sa krotkie terminy...

... z wyjątkiem zimy, kiedy to WORDy zawieszają egzaminy praktyczne. ;)

Informacja z MORD Kraków:

DATA: 10 luty 2009
Podajemy najbliższe terminy egzaminów na kategorię:

A ; A1
TEORETYCZNY - 13.02.2009

PRAKTYCZNY - BRAK

ŁĄCZONY - BRAK

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez przemq14 » wtorek 10 lutego 2009, 22:26

zopper jeśli we wniosku nie wypełniałeś że robisz A to nie masz z czego rezygnować, bo oni nawet nie wiedzą że chcesz robić A.

Jeśli we wniosku wypełniłeś, że wnioskujesz o wydanie prawa jazdy A i B to żeby dostać samo B musisz zrezygnować.

Przynajmniej ja to tak zrozumiałem.
kierowca kat. B od 28.08.08 (egz. 18.08.08)

kat. A w planach ;)
przemq14

Postprzez zopper » wtorek 10 lutego 2009, 23:04

No właśnie zaznaczyłem, rozpędziłem się za bardzo i zaznaczyłem. W takim razie już wiem mniej więcej co mam zrobić, reszty mam nadzieję dowiem się na miejscu, dzięki za pomoc.
zopper

Powrót do Egzamin na prawo jazdy