C+E - zaczynac jak najszybciej?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

C+E - zaczynac jak najszybciej?

Postprzez BartekSonix » środa 11 lutego 2009, 00:11

Witam.
Mam takie pytanka, prosze o info :) Napewno sie na tym znacie :)
Zapoznalem sie z FAQ
Ale to mi nie wystarczyło :)

Obecnie mam kategorie A i B od jakiegos roku.
Własnie zapisalem sie na 'C' ale dalem badania na C+E
Za 'C' zaplacilem 1500zl - badania 50zl

Czy dobrze jest sie tak spieszyc?(jakies symulacje, zmiany i w ogole) Nie wiem czy po "C" od razu zdawać 'E' ?

Chcialbym sobie znalezc robote jako kierowca 'przewoz rzeczy' Oczywiscie musze miec jeszcze jakis kurs. Ten kurs musze robic i na C i na E? - Wyczytalem ze jest na 5 lat a nie ma znaczenia czy na E bo i tak z E nie moge jezdzic do 21lat.

Mam 19 lat i chyba chociaz bym mial E to i tak nie dostane nigdzie roboty? prawda? Czy w ogole prawo jazdy nie dostane z C+E.. ? - To juz wyczytałem na forum. (do 21lat max. 7,5t)
Moj Starszy jest zawodowym kierowca TIRa od 12 Lat i jezdzi glownie po Europie. Wiec zawsze cos mi 'madrego' powie :) chyba :)

Z gory dziekuje za pomoc,
Pozdrawiam
BartekSonix

Re: C+E - zaczynac jak najszybciej?

Postprzez Duszek » środa 11 lutego 2009, 11:14

BartekSonix napisał(a):Czy dobrze jest sie tak spieszyc?(jakies symulacje, zmiany i w ogole) Nie wiem czy po "C" od razu zdawać 'E' ?

Z C na pewno warto sie spieszyc!
Skoro przejrzales forum to juz pewnie wiesz, ze jezeli nie zrobisz kategorii C przed wrzesniem 2009, to czeka Cie drogi obowiazek ukonczenia kwalifikacji wstepnej.

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=15262

A co do robienia C+E zaraz po C... jezeli nie ograniczaja Cie fundusze, to moim zdaniem warto robic od razu. Choc tutaj zdania moga byc podzielone. Szczegolnie zalecalabym robienie od razu, jezeli po ukonczeniu kursu na kat. C nie bedziesz mial stycznosci z wiekszymi gabarytami. Tuz po kursie bedziesz z nimi oswojony, a tak to moze Cie dopasc "wtorny analfabetyzm".

Chcialbym sobie znalezc robote jako kierowca 'przewoz rzeczy' Oczywiscie musze miec jeszcze jakis kurs. Ten kurs musze robic i na C i na E? - Wyczytalem ze jest na 5 lat a nie ma znaczenia czy na E bo i tak z E nie moge jezdzic do 21lat.

Jezeli zdasz C przed 10.09.2009 - obowiazuje Cie kurs na przewoz rzeczy (koszt: okolo 700zl). Jest on niezalezny od kategorii prawa jazdy - jak zrobisz majac tylko C, to dorabiajac C+E tamten nadal bedzie wazny. Potem czeka Cie szkolenie okresowe, ale dopiero w 2014 roku. /Wszystkie szczegoly sa w tym linku, ktory podalam)

Mam 19 lat i chyba chociaz bym mial E to i tak nie dostane nigdzie roboty? prawda? Czy w ogole prawo jazdy nie dostane z C+E.. ?

Nie wiem czy prawda.... teraz chyba ogolnie ciezko znalezc prace w transporcie, ale to nie jest niemozliwe. Samochody - masz racje- tylko do 7,5 tony.

Na prawku bedziesz mial wbite C+E.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez BartekSonix » środa 11 lutego 2009, 13:17

Rozumiem. Bede staral sie zaraz po zdaniu C robic na E + kurs. Mam nadzieje ze do września zrobie. :)
A jak to jest to jest z Tymi symulacjami?
Slyszalem ze w Nowym Saczu ma byc cos takiego jak wirtualna symulacja
BartekSonix

Powrót do Egzamin na prawo jazdy