Dla osób lubiących j. polski [TEMAT NIE ZWIĄZANY Z FORUM]

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Dla osób lubiących j. polski [TEMAT NIE ZWIĄZANY Z FORUM]

Postprzez mikebarca » środa 11 lutego 2009, 17:25

TEMAT NIE ZWIĄZANY Z TEMATYKĄ FORUM ALE NA FORACH Z TYM ZWIĄZANE NIE DOSTAŁEM ODPOWIEDZI... proszę moderatorów o nie zamykanie i usuwanie tego tematu...

Jestem bardzo słaby z j. polskiego a mam ogromny problem... wypisanie środków stylistycznych i określenie ich funkcji z wiersza Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. Proszę o pomoc...

"Niebo złote ci otworzę"

Niebo złote ci otworzę,
w którym ciszy biała nić
jak ogromny dźwięków orzech,
który pęknie, aby żyć
zielonymi listeczkami,
śpiewem jezior, zmierzchu graniem,
aż ukaże jądro mleczne
ptasi świt.

Ziemię twardą ci przemienię
w mleczów miękkich płynny lot,
wyprowadzę z rzeczy cienie,
które prężą się jak kot,
futrem iskrząc zwiną wszystko
w barwy burz, w serduszka listków,
w deszczów siwy splot.

I powietrza drżące strugi
jak z anielskiej strzechy dym
zmienię ci w aleje długie,
w brzóz przejrzystych śpiewny płyn,
aż zagrają jak wiolonczel
żal - różowe światła pnącze,
pszczelich skrzydeł hymn.

Jeno wyjmij mi z tych oczu
szkło bolesne - obraz dni,
które czaszki białe toczy
przez płonące łąki krwi.
Jeno odmień czas kaleki,
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył.
mikebarca

Postprzez ale-fajnie » środa 11 lutego 2009, 17:37

Nie lubię środków stylistycznych; pamiętam takie:
epitety, przerzutnie, porównania, metafory, animizacja
ale-fajnie

Postprzez mikebarca » środa 11 lutego 2009, 17:45

Problemem dla mnie jest wypisanie przykładów z tekstu wiersza środków stylistycznych np. epitet szkło bolesne i do tego jeszcze jego funkcja...
mikebarca

Postprzez ale-fajnie » środa 11 lutego 2009, 17:50

Przerzutnie - to tam, gdzie zdanie nie kończy się razem z wersem i jest kontynuowane w następnym wersie, np.:
futrem iskrząc zwiną wszystko
w barwy burz
, w serduszka listków,

Porównania:
w którym ciszy biała nić
jak ogromny dźwięków orzech
,

Animizacja - nadanie cech istot żywych:
wyprowadzę z rzeczy cienie,
które prężą się jak kot,

Epitety - to już masz. Rzeczownik + przymiotnik po prostu, to zawsze najłatwiej znaleźć.

Metafory:
zakryj groby płaszczem rzeki,

A funkcje niech ktoś inny wymyśli :)

O, proszę, pierwszy wynik z google - może to pomoże:
NIEBO ZOTE CI OTWORZĘ - Krzysztof Kamil Baczyński
W wierszu wyróżniamy dwa obrazy. Obraz arkadyjski ukazują strofy 1-3, jest on silnie zmetaforyzowany, przypomina świat baśni, bo wypełniają go takie określenia ak ptasi świt, płynny lot mleczów, serduszka mleczów, wypełniają go metafory, obraz plastyczny, sugestywny, ale nieprawdziwy, nie ma odwzorowania w rzeczywistości, ponieważ wiersz zaczyna się słowami "niebo złote ci otworzę", a więc utworzony zostanie obraz. Podmiot liryczny nadaje sobie możliwości twórcze, kreacyjne, a więc jest poetą, który może tworzyć wspaniałe światy, ma taki dar. Może sprawić by poezja dostarczała czegoś pozytywnego, jednak stawia warunek: "jeno wyjmij mi z oczu szkło bolesne" - metafora rzeczy nieprzyjemnych, cierpienia, bólu; szkło kojarzy się z czymś ostrym, co kaleczy. Jest to metafora okaleczenia psychiki przez wojnę, przerażenia wywołanego obrazami wojny - łąki nie są zielone, są to łąki krwi, a obraz słońca są obrazami czaszek. Baczyński tworzy obrazy metaforyczne. Pojawia się też warunek: "odmień czas kaleki". Jest to metafora czasu wojny, który jest wrogiem człowieka, czas śmierci, cierpienia i wyborów narzuconych przez historię. Trzeba być żołnierzem "zetrzyj z włosów pył bitewny". W tekście zarysowana jest sytuacja tragiczna, bo podmiot liryczny jest człowiekiem, któremu zabrano część życia, prawo do szczęścia i spokoju, intensywnego przeżywania młodości, do twórczej ekspresji, bo okaleczono jego psychikę ("Artysta jest kaleki") i kazano mu wziąć karabin do ręki.
Jest obecny adresat liryczny, który jest bliską sercu osobą, którą podmiot liryczny obdarza miłością, chce dla niej uczynić świat szczęśliwszym. Wojna zabiera prawo do osobistego szczęścia, skłania do intensywnego przeżywania życia.

http://www.sciaga.pl/tekst/26816-27-nie ... _baczynski
ale-fajnie

Powrót do Luźna gadka