Pytanie o obowiązkowy kurs doszkalającego KAT.C

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie o obowiązkowy kurs doszkalającego KAT.C

Postprzez funkplanet » czwartek 19 lutego 2009, 15:34

Witam wszystkich serdecznie,
chciałbym się dowiedzieć czy po 3 niezdanych egzaminach z jazdy(KAT.C)muszę wykupić 5h jazdy(kurs doszkalający)
Kurs byłby wykupiony w szkole ze szczecina,jeśli jest ktoś na forum ze szczecina to prosiłbym bym o polecenie "dobrej"szkoły

Pozdrawiam
Poszukuję blachoszczelki do naddźwiękowego podciśnieniowego pelengatora hydrostatycznego
elektrogumonapawarki z przyczułapkami do hipertermobulgulatora wstecznego ślimakowicy
boczno-spadowej z ryflem grzyla gulgownicy.
funkplanet

Postprzez ale-fajnie » czwartek 19 lutego 2009, 15:41

Moim zdaniem dotyczy to wszystkich kategorii. Takie wnioski wysuwam po przejrzeniu stron kilku WORD-ów, gdzie nie ma rozgraniczenia na poszczególne kategorie w tym przypadku. Tekst ze strony WORD Bydgoszcz:
Przed przystąpieniem do egzaminu państwowego osoba ubiegająca się o prawo jazdy składa w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego następujące dokumenty:

1. wniosek o wydanie prawa jazdy;
2. dowód uiszczenia opłaty za egzamin;
3. fotografie o wymiarach 3,5 x 4,5 cm przedstawiającą osobę bez nakrycia głowy w taki sposób aby ukazywał głowę w pozycji lewego półprofilu i z widocznym lewym uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia;
4. orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami;
5. zaświadczenie o ukończeniu kursu dla kandydatów na kierowców:
a/ w zakresie szkolenia podstawowego,
b/ w zakresie szkolenia dodatkowego, jeżeli osoba trzykrotnie uzyskała wynik negatywny:
- z egzaminu teoretycznego – powinna przedstawić zaświadczenie w zakresie szkolenia dodatkowego (10 godzin zajęć teoretycznych);
- z egzaminu praktycznego – powinna przedstawić zaświadczenie w zakresie szkolenia dodatkowego (5 godzin zajęć praktycznych),
6. pisemną zgodę rodziców lub opiekunów, jeżeli nie ukończyło się 18 lat
7. kserokopię posiadanego prawa jazdy lub zaświadczenie o ukończeniu kursu i uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu państwowego (dotyczy tylko osób rozszerzających posiadane uprawnienia)
8. kserokopie karty pobytu (dołącza tylko cudzoziemiec)
9. pisemny wniosek o udział instruktora w części praktycznej egzaminu państwowego – dotyczy tylko zainteresowanych.
ale-fajnie

Re: Pytanie o obowiązkowy kurs doszkalającego KAT.C

Postprzez Duszek » czwartek 19 lutego 2009, 19:55

funkplanet napisał(a):Poszukuję blachoszczelki do naddźwiękowego podciśnieniowego pelengatora hydrostatycznego elektronystagmografii z przyczułapkami do hipertermobulgulatora wstecznego ślimakowicy boczno-spadowej z ryflem grzyla gulgownicy.

A moze byc używana?
Cena: 200zl.
Mozesz sie targować. :D
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez funkplanet » czwartek 19 lutego 2009, 20:57

Witam
Czyli rozumiem że muszę wykupić kurs doszkalający w postaci 5 h jazdy,wielkie dzięki za odpowiedz

Duszek wolałbym nową
Poszukuję blachoszczelki do naddźwiękowego podciśnieniowego pelengatora hydrostatycznego
elektrogumonapawarki z przyczułapkami do hipertermobulgulatora wstecznego ślimakowicy
funkplanet

Postprzez Duszek » czwartek 19 lutego 2009, 22:31

Polecam dogadanie sie z instruktorem, aby wystawil Ci wczesniej zaswiadczenie, a godzinki zebys wyjezdzil dopiero przed samym egzaminem.

No chyba, ze nie ma w Twoim WORDzie dlugich terminow na C.

P.S. Apropo blachoszczelki: zobacze co sie da zrobic :D :D
Ósma pasażerka mazdy.
C+E - w trakcie.
Duszek

Postprzez bruno666 » piątek 20 lutego 2009, 08:58

Jeśli coś tam Ci nie idzie, to może kup sobie te pięć godzin już teraz i za trzecią próbą po prostu zdaj. :wink:
...
bruno666

Postprzez funkplanet » piątek 20 lutego 2009, 12:19

Eh cały mój problem polega na tym że uczyłem się jezdzić na starym rzęchu ala man z normalną skrzynią biegów jak w autach osobowych a na egzaminie są auta ze skrzynią dwupoziomową i tu się własnie mieszam na tej skrzynii podczas jazdy po mieście,3 razy już jazdy niezdałem przez tą skrzynię
funkplanet

Postprzez Duszek » piątek 20 lutego 2009, 13:11

To koniecznie poszukaj teraz Osrodka, gdzie bedziesz mogl posmigac takim autkiem jak na egzaminie.
Ósma pasażerka mazdy.
C+E - w trakcie.
Duszek

Postprzez bruno666 » sobota 21 lutego 2009, 10:20

Niekoniecznie musi być taki sam, ale powinien być 8-biegowy.
...
bruno666

Postprzez funkplanet » sobota 21 lutego 2009, 11:36

Dokładnie auto na egzaminie jest 8 biegowe,a ja uczyłem się na chyba 6 czy 7 ale jak już pisałem wcześniej skrzynka była jak w osobówce,na egzaminie szło mi całkiem niezle przez pierwsze 20 minut a puzniej jakiś stres mnie złapał i nie wiadomo czemu ciągle zapominałem wciskać tego "dzyndzla"do zmniany z górnej na dolną i na odwrót.
funkplanet

Postprzez Vafel » czwartek 19 marca 2009, 15:12

A ja swój pierwszy egzamin oblałem, na pozostałych dwóch byłem nieobecny (umowę z wojskiem miałem). Czy to też się liczy jako 3 nie zdane? Dodam, że minęło juz ponad pół roku, zdałem teorię i jestem umówiony na egzamin praktyczny, nikt mi nic nie mówił w WORDzie.
Vafel

Postprzez ale-fajnie » czwartek 19 marca 2009, 15:15

Nie, to nie liczy się jako niezdane. Co więcej - jeśli nie przystąpisz do egzaminu, to za następny płacisz 50% ceny.
Dodam, że minęło juz ponad pół roku, zdałem teorię
Teorię zdałeś teraz, czy ponad pół roku temu? Jak ponad pół roku temu, to musisz zdawać jeszcze raz; ale podejrzewam, że teraz, skoro WORD wyznaczył Ci termin egzaminu praktycznego (a nie zrobiliby tego, gdyby brakowało jakichś dokumentów, np. tych związanych z dodatkowymi 5 godzinami).
ale-fajnie

Postprzez Vafel » piątek 20 marca 2009, 15:08

Teorię zdałem pół roku temu i tydzień temu :) Serdeczne dzięki za odpowiedź.

Ja zapłaciłem za egzamin w całości, nikt mi nic nie mówił o 50%. Poprzednie miałem opłacone przez wojsko, potem umowę zerwałem, więc może tego się to nie tyczy, zmieniłem również ośrodek w którym będę zdawał. Mogę w tym przypadku odzyskać jakoś te 50%? Chodzi oczywiście o kat. C
Vafel

Postprzez ale-fajnie » sobota 21 marca 2009, 00:21

Nie wiem właśnie, jak wygląda sprawa z wojskiem. Skontaktuj się telefonicznie z kimś z WORD-u.
To 50% nie jest wypłacane, tylko po prostu za następny egzamin płacisz połowę mniej (ale mówię, nie wiem, jak to wygląda z wojskiem, może to im oddano pieniądze lub dostaną zniżkę wysyłając innego żołnierza). Zmiana WORD to też dodatkowa komplikacja, więc obawiam się, że pieniędzy nie odzyskasz. Gdyby to był ten sam ośrodek, byłoby prościej - w tym momencie z mojej strony padłoby pytanie czy opłacając egzamin informowałeś, że na poprzednie dwa się nie stawiłeś.
ale-fajnie

Postprzez Vafel » sobota 21 marca 2009, 14:39

Nie.
Vafel

Powrót do Egzamin na prawo jazdy