kolejne kategorie jak to jest?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

kolejne kategorie jak to jest?

Postprzez Brader^Lezajsk » czwartek 26 lutego 2009, 10:30

Witam, niewiem czy w dobrym dziale umieszczam ten temat ale nie wiedzialem gdzie to umiescic:P odrazu mowie ze szukalem w wyszukiwarce ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie. Chodzi mi o to jak to jest z kolejnymi kategoriami. Mianowicie mam kat. B i teraz jak zdam kat. A to czy te stare prawo jazdy musze zdac gdzies? i potem chwilowo bede bez prawka az w wydziale komunikacji dostane nowe z 2 kategoriami tak? czy jak to jest bo niewiem :P
7.10.2008 - Teoria kat. B | 18/18
7.10.2008 - praktyka kat. B | Zdane za 1.
17.10.2008 - Prawko odebrane :D

AR 2.0 TS 155KM Selespeed '00 Cuore Sportivo

What I've felt, what I've known!
Brader^Lezajsk

Re: kolejne kategorie jak to jest?

Postprzez Neurot » czwartek 26 lutego 2009, 10:35

Brader^Lezajsk napisał(a):Witam, niewiem czy w dobrym dziale umieszczam ten temat ale nie wiedzialem gdzie to umiescic:P odrazu mowie ze szukalem w wyszukiwarce ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie. Chodzi mi o to jak to jest z kolejnymi kategoriami. Mianowicie mam kat. B i teraz jak zdam kat. A to czy te stare prawo jazdy musze zdac gdzies? i potem chwilowo bede bez prawka az w wydziale komunikacji dostane nowe z 2 kategoriami tak? czy jak to jest bo niewiem :P

zdasz, po jakimś czasie (parę/nascie dni) zgłosisz się do wydziału komunikacji, oddasz stare a dostaniesz nowe z nowymi kategoriami...
Pomiędzy zdanym egzaminem a odbiorem prawka używasz starego
Ostatnio zmieniony czwartek 26 lutego 2009, 10:38 przez Neurot, łącznie zmieniany 1 raz
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez Brader^Lezajsk » czwartek 26 lutego 2009, 10:38

Aha ok dzieki :)
7.10.2008 - Teoria kat. B | 18/18
7.10.2008 - praktyka kat. B | Zdane za 1.
17.10.2008 - Prawko odebrane :D

AR 2.0 TS 155KM Selespeed '00 Cuore Sportivo

What I've felt, what I've known!
Brader^Lezajsk

Postprzez Sławek_18 » czwartek 26 lutego 2009, 12:12

ja nawet miałem/mam dwa prawa jazdy. Stare mi oddali, bez ucięcia go :-) I mogłem, się legitymować dwoma prawo jazdami :)
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez ale-fajnie » sobota 28 lutego 2009, 21:21

Niekoniecznie, bo gdyby sprawdzali numery praw jazdy, to okazałoby się, że jedno z nich jest nieważne, byłoby to potraktowane jako jazda bez ważnego dokumentu i dostałbyś w nagrodę 50 zł do zapłacenia :)
ale-fajnie

Postprzez Neurot » niedziela 01 marca 2009, 00:05

ale-fajnie napisał(a):Niekoniecznie, bo gdyby sprawdzali numery praw jazdy, to okazałoby się, że jedno z nich jest nieważne, byłoby to potraktowane jako jazda bez ważnego dokumentu i dostałbyś w nagrodę 50 zł do zapłacenia :)

Nieśmiało wtrącę..
Żeby się zmienił numer prawka to naprawdę musisz się nagimnastykować... Na bank przy zmianie kategorii nr jest taki sam.
Obrazek
Neurot

Postprzez ale-fajnie » niedziela 01 marca 2009, 00:09

Może masz rację - w moim przypadku nie było jeszcze okazji wymienić... Musiało mi się coś pomylić. Te dwie cyferki to w środku oznaczają rok wydania uprawnień czy rok wydania dokumentu po raz pierwszy? Bo jak coś tego typu to racja, nie zmienią się.

LINK - tu cman napisał, że cyfry w środku oznaczają rok wydania. Jeśli po raz pierwszy - wtedy rzeczywiście się nie zmienia. Jeśli po raz kolejny - to wtedy numer ulega zmianie.
ale-fajnie

Postprzez Neurot » niedziela 01 marca 2009, 00:50

ciągnąc ten OT - B, C i C+E zawsze z takim samym numerem miałem.
Wedle tego co cman napisał - prawko miałem otrzymać w roku 2004... no nie było tak, sprawa się rypła
Obrazek
Neurot

Postprzez cman » niedziela 01 marca 2009, 18:07

ale-fajnie napisał(a):...cyfry w środku oznaczają rok wydania. Jeśli po raz pierwszy - wtedy rzeczywiście się nie zmienia.

Oczywiście, po raz pierwszy.
cman

Postprzez ale-fajnie » niedziela 01 marca 2009, 18:40

Czyli w takim razie wydanie dokumentu w całości właścicielowi jest w takim razie błędem urzędu? W tym momencie może przecież udostępnić np. bratu, czy kuzynowi, który jest do niego podobny.

A co w przypadku wymiany prawa jazdy z "datą ważności"? :) Czy na prawie jazdy wydanym po przeprowadzeniu badań będzie widniał ten sam numer?
ale-fajnie

Postprzez cman » niedziela 01 marca 2009, 20:00

ale-fajnie napisał(a):Czyli w takim razie wydanie dokumentu w całości właścicielowi jest w takim razie błędem urzędu?

Ja się tam na urzędach nie znam, ale moim zdaniem tak.

ale-fajnie napisał(a):A co w przypadku wymiany prawa jazdy z "datą ważności"? :) Czy na prawie jazdy wydanym po przeprowadzeniu badań będzie widniał ten sam numer?

Tak, to jest tak naprawdę nie data wydania dokumentu, bo to określenie jest mocno nieprecyzyjne, tylko najprawdopodobniej (bo 100% pewności nie mam) data uzyskania po raz pierwszy uprawnień (nie wiem czy tak samo w przypadku jak ktoś miał kiedyś papierowe prawo jazdy).
cman

Postprzez Neurot » niedziela 01 marca 2009, 21:46

cman napisał(a):nie wiem czy tak samo w przypadku jak ktoś miał kiedyś papierowe prawo jazdy

i ja właśnie tez nie byłem pewien bo nie pamiętam jaki miałem numer na "książeczce". Wiem tylko i z opowieści i z autopsji, ze numer prawka się nie zmienia. Są chyba tylko przypadki przy zmianie zameldowania,ale też nie jestem tego pewien...

starałem się sięgnąć pamięcią do czasów jak miałem stare prawko, ale nici... nie pamiętam nawet czy te z samym "B" miało taki sam numer...
Startowałem z "książeczką", potem zgubiłem i wyrobiłem już plastik,a potem dorobiłem kategorie, ale wydaje mi się że numer się nie zmienił
Obrazek
Neurot

Powrót do Porady techniczne