Sygnalizator S-3

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez rufioo » wtorek 06 stycznia 2009, 00:06

http://www.mi.gov.pl/files/0/1786520/Ro ... rzalki.pdf

i ciekawa lektura dla zainteresowanych

pozdrawiam
---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------
rufioo

Postprzez kopan » wtorek 06 stycznia 2009, 18:42

Nic sygnalizacji kierunkowej (solo) do zawracania.
W potrawce z znakami tak.
Ta konkretna S-3 strzała w lewo tylko steruje ruchem w lewo i wyłącznie w lewo.
A czy zawracamy czy nie zawracamy zależy wyłącznie od tego czy mamy odpowiednie znaki.
kopan

Postprzez Rufusz » wtorek 10 marca 2009, 12:48

Witam. Przyznaję, że dość pobieżnie przejrzałem Wasze wypowiedzi, ale mam pewną wątpliwość: w Warszawie jest ciekawe rondo, dokładnie w samym centrum, pod Pałacem Kultury, na którym ruch kierowany jest sygnalizatorami S-3. Z tym, że sygnalizator jest ustawiony przed skrzyżowaniem, więc wykonuję skręt w lewo zgodnie z przepisami, po czym natrafiam znów na sygnalizator S-3 (ustawiony na środku ronda) ze strzałką w lewo, który pozwala mi ponownie skręcić. Po mojemu, to na skrzyżowaniu zmieniłem kierunek ruchu na przeciwny, więc zawróciłem. Przed skrzyżowaniem i na skrzyżowaniu są strzałki P-8b w połączeniu z S-3, więc zwracać nie mogłem... Załóżmy, że na egzaminie pada polecenie "proszę zawrócić na najbliższym skrzyżowaniu, na którym będzie to dozwolone". Mogę zawrócić czy nie?
Rufusz

Poprzednia strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów