Używanie zagranicznego prawka w Polsce

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Używanie zagranicznego prawka w Polsce

Postprzez navi-forum.pl » sobota 14 marca 2009, 00:37

witam wszystkich

pytanie moje jest takie czy można w Polsce używać np angielskiego prawa jazdy?
koleś, który mieszka na stałe w Angli przyjeżdża do Polski autem na angielskich blachach i przy kontroli posługuje się angielskim prawkiem mimo że to polak, cieszy się bo w Angli nie ma punktów więc nikt mu prawka nie zabierze, jedynie mały minus że musi kasę od razu na mandat fiknąć,

wiem że polak może bez problemu otrzymać angielskie prawko będąc w Angli lecz czy śmigając w Polsce autem na polskich blachach może się angielskim prawkiem posługiwać?

jeśli tak to czy nie dostanie punktów przypadkiem na polskie prawko mimo że używa angielskiego? w końcu policja może sprawdzić bez najmniejszego problemu czy delikwent posiada polskie prawko
navi-forum.pl

Postprzez mikebarca » sobota 14 marca 2009, 20:18

Na siebie zarejestruje samochód (polskie blachy) jak będzie zameldowany w Polsce. A jak jest zameldowany w Polsce to dostaje mandat kredytowany... jak jest zameldowany w UK to raczej w Polsce się nie zamelduje... Jak będzie mieszkał na stałe w Polsce to musi zdać polski egzamin tak mi się wydaje.... czyli dostanie polskie prawo jazdy i zgarnia punkty...
mikebarca

Postprzez kamyl » sobota 14 marca 2009, 20:37

kolega jest w błędzie jak ma angielskie prawko to idzie do wydziału komunikacji i prosi o wyrobienie polskiego
kamyl

Postprzez navi-forum.pl » sobota 14 marca 2009, 20:55

mikebarca napisał(a):Na siebie zarejestruje samochód (polskie blachy) jak będzie zameldowany w Polsce. A jak jest zameldowany w Polsce to dostaje mandat kredytowany... jak jest zameldowany w UK to raczej w Polsce się nie zamelduje... Jak będzie mieszkał na stałe w Polsce to musi zdać polski egzamin tak mi się wydaje.... czyli dostanie polskie prawo jazdy i zgarnia punkty...

kolego mikebarca
można umieć czytać ale czytać trzeba umieć jeszcze ze zrozumieniem

ja nie pytałem o kwestie rejestracji lecz chcę się dowiedzieć czy rodowity polak jak wyjedzie do Angli np na 1 rok do pracy i wyrobi sobie angielskie prawko to czy po powrocie do polski będzie mógł się posługiwać angielskim prawkiem podczas kontroli i czy nie będzie przypadkiem zbierał punktów na polskim prawku mimo że posługuje się angielskim
navi-forum.pl

Postprzez wiesniak » niedziela 15 marca 2009, 01:57

Jak najbardziej może się posługiwać brytyjskim prawem jazdy, tak jak każdy Brytyjczyk w Polsce, albo Polak w UK polskim. Może też iść do urzędu i wymienić je sobie na polskie. Co do punktów to nie wiem, ale wątpię, żeby je naliczano, bo w momencie wymiany oddaje się stare "zagraniczne" prawo jazdy.
wiesniak

Postprzez navi-forum.pl » niedziela 15 marca 2009, 03:21

jejku, wy ciągle o tej wymianie...

mi chodzi jedynie o to by nie wyłapywać punktów za mandaty,
straciłem już drugie prawko przez punkty bo w roku robię około 80 tyś km i najzwyczajniej nie da się często uniknąć fotoradaru bądź cywilnego auta z wideo-rejestratorem,

kombinuję by się postarać o angielskie prawko ponieważ tam nie ma czegoś takiego jak punkty więc kiedy dostaję mandat w polsce bo przecież jestem polakiem i głównie w polsce śmigam to posługując się angielskim prawkiem liczę na to że nie otrzymam punktów stąd moje pytanie czy tak faktycznie jest że posługując się angielskim prawkiem przypadkiem nie wyłapię punktów na polskie prawko

już prościej się nie da napisać...
navi-forum.pl

Postprzez Cycu » niedziela 15 marca 2009, 11:57

Jeśli jesteś obywatelem polskim, to wpisuje się punkty do ewidencji.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez mikebarca » niedziela 15 marca 2009, 12:35

Może mój post jest trochę nie zrozumiały... trochę nakręcony... Jak będzie zameldowany w Polsce to idzie do urzędu z prawo jazdy z UK i dostaje skierowanie na egzamin w Polsce... (nie jestem pewny na 100%) ale na pewno musi otrzymać polski dokument jak jest zameldowany w Polsce... w brytyjskim prawo jazdy ma chyba miejsce zamieszkania w UK... Jak ma polski dokument to zgarnia punkty do bazy policji... Jak nie będzie miał problemów w UK z tym prawo jazdy co do obecnego miejsca zamieszkania to może jeździć jako obcokrajowiec ale płaci mandat na miejscu.
mikebarca

Postprzez wiesniak » niedziela 15 marca 2009, 23:57

navi-forum.pl napisał(a):kombinuję by się postarać o angielskie prawko ponieważ tam nie ma czegoś takiego jak punkty

A to skąd wytrzasnąłeś? Punkty są i na dodatek można ich dostać około 2 razy mniej niż w Polsce do zabrania prawka, przy porównywalnym taryfikatorze. Poza tym, żeby otrzymać brytyjskie prawko trzeba mieć tam stały adres i przebywać minimum 180 dni w roku na terenie UK. Zameldowania nie trzeba mieć z tego prostego powodu, że w UK takie coś nie istnieje. Ale to wszystko zakładam, że wiesz.

A co do punktów to jeszcze raz napiszę, że nie sądzę, żeby przy złapaniu w Polsce z brytyjskim prawkiem naliczały się na polskie, bo raz punkty są przypisane do konkretnego prawa jazdy, a to Twoje polskie leży nieużywane w urzędzie, a dwa to nawet jeśli to zabiorą Ci polskie prawo jazdy (leżące w urzędzie), ale brytyjskiego już raczej nie mają prawa, a ono ważności przez to nie traci.

Zaznaczam, że są to moje domysły, dokładnej odpowiedzi mi się szukać nie chce, bo będzie się to sprowadzać do użycia google, a to już pewnie zrobiłeś sam :P.

Mikebarca - przy wymianie nie trzeba żadnego egzaminu, idziesz tylko do urzędu, płacisz za wydanie prawa jazdy i cieszysz się polskim dokumentem. A tak poza tym, to mianownik: prawo jazdy, dopełniacz: prawa jazdy, celownik: prawu jazdy, itp.
wiesniak

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 17 marca 2009, 23:30

Krótko - PolakoNiemiec, PolakoAnglik, PolakoFrancuz i każdy inny PolakoKtośtam... w Polsce jest Polakiem. A więc i przepisy takie jak dla Polaka się wobec niego stosuje.
cwaniakzpekaesu

Witam W sprawie Brytyjskiego prawa jazdy w polsce??

Postprzez tagerek » wtorek 31 marca 2009, 23:06

Witam wszystkich odpowiem na pytanie. 1 Jesli wyjechaleś do UK i wymieniles polskie prawo jazdy na brytyjskie DL. i wracasz np tak jak ja po 4 latach do polski i kupujesz samochod w polsce i rejestrujesz na siebie. to w przypadku fotoradaru i zatrzymania przez policje oraz straz miejska punkty dostajesz i sa na twoim koncie do czasu az minie rok od wykroczenia wtedy znikaja. wiec w tej kwesi w calej europie nic sie nie zmienia. 2 a na brytyjskim prawku mozna jezdzic po polsce i tak trzeba uwazac na fotoradar nawet jesli nie jestes zameldowany na stale w polsce. :arrow: :arrow: :arrow: :cry: wiec uwazajcie na Wladzę
tagerek

Witam W sprawie Brytyjskiego prawa jazdy w polsce??

Postprzez tagerek » wtorek 31 marca 2009, 23:06

Witam wszystkich odpowiem na pytanie. 1 Jesli wyjechaleś do UK i wymieniles polskie prawo jazdy na brytyjskie DL. i wracasz np tak jak ja po 4 latach do polski i kupujesz samochod w polsce i rejestrujesz na siebie. to w przypadku fotoradaru i zatrzymania przez policje oraz straz miejska punkty dostajesz i sa na twoim koncie do czasu az minie rok od wykroczenia wtedy znikaja. wiec w tej kwesi w calej europie nic sie nie zmienia. 2 a na brytyjskim prawku mozna jezdzic po polsce i tak trzeba uwazac na fotoradar nawet jesli nie jestes zameldowany na stale w polsce. :arrow: :arrow: :arrow: :cry: wiec uwazajcie na Wladzę
tagerek

Powrót do Luźna gadka