kierowca - czy każdy może nim być?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

czy każdy może być kierowcą?

TAK
5
11%
NIE
39
89%

Liczba głosów : 44

kierowca - czy każdy może nim być?

Postprzez ale-fajnie » wtorek 17 marca 2009, 00:19

Przed chwilą skrytykowano mnie za stwierdzenie, że nie każdy może być kierowcą. Cóż ja na to poradzę, że ja naprawdę tak myślę? Bo nie każdy według mnie może być. Problem polega jednak na tym, że zapanowała moda na prawo jazdy i przekonanie, że każdy powinien je mieć. I później mamy mnóstwo znakomitych kierowców, których źli egzaminatorzy oblewają na egzaminie (najbardziej lubię, jak ktoś mówi, że egzaminator oblał go na placu :D Rozumiem, na mieście egzaminator może być wredny, wybrać trudne skrzyżowanie z ograniczoną widocznością, ale na placu, gdzie każdy robi to samo?) - ale oni się nie poddają i podchodzą do egzaminu po kilkanaście razy.
Tylko czy to ma sens, gdy ktoś nie wykazuje nawet minimalnych zdolności do bycia kierowcą?
ale-fajnie

Postprzez rafal149135 » wtorek 17 marca 2009, 00:23

prawda jest taka ze ludzie z glowa czesciej sa oblewani niz te tempaki... druga sprawa jasne kazdy moze byc kierowca (zaznaczylem nie w ankiecie...:|)... tylko nie kazdy bedzie dobrym kierowca... jest pelno bezmozgow na drodze i taka jest prawda
rafal149135

Postprzez ale-fajnie » wtorek 17 marca 2009, 00:30

Może i tak, ale - czy to nie jest zbyt poważna sprawa? Czy warto ryzykować, żeby się okazało, że ta osoba nie jest dobrym kierowcą? To nie jest zabawa, gra. Taka osoba na drodze może być realnym zagrożeniem dla innych.
ale-fajnie

Postprzez cman » wtorek 17 marca 2009, 00:34

Oczywiście, że nie każdy może być kierowcą. Aczkolwiek ta grupa osób nie jest aż tak liczna. Zdecydowanie najliczniejsza jest grupa osób, które kierowcami mogą być, ale nie dobrymi.
cman

Postprzez Khay » wtorek 17 marca 2009, 00:37

Hm, brakuje mi tu jeszcze jednej, chyba najistotniejszej dla bezpieczeństwa grupy.

Ludzie, którzy kierowcami być nie powinni...

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez Pinhead » wtorek 17 marca 2009, 12:34

Przecież na takich osobach zarabia się najlepiej. OSK i ośrodki egzaminowania mają stałego klienta. Kto pozbędzie się kury znoszącej złote jajka i powie otwarcie że taka osoba nigdy kierowcą nie będzie ? :) Podchodzą więc takie osoby niekończącą się ilość razy do egzaminu bo daje im się złudne nadzieje że jednak coś z tego będzie. Z drugiej strony większość ludzi bez predyspozycji z jakimi miałem do czynienia nie chce słyszeć negatywnych opinii na temat swoich możliwości. Taka cicha forma narcyzmu objawiającego się brakiem samokrytyki.
Pinhead

Postprzez dwyane » wtorek 17 marca 2009, 14:37

No to chyba jest oczywiste że nie każdy może, a właściwie nie powinien być kierowcą. Czasami na ulicy widzie się takich za przeproszeniem głąbów, kretynów że aż trudno w to uwierzyć że taka osoba ma prawko. :shock: . Nie mam nic do kobiet, ale jest bardzo dużo kobiet które nie powinny być kierowcą, powinny mieć wręcz zakaz poruszania się jakimkolwiek pojazdami! 8) Np. moja mama :lol: ale ona na szczęście nie ma prawka i nie chce mieć. :D
Najpierw: Opel Omega B MV6 3.0 V6 99r. Potem: BMW E38 740i 4.4 V8 01r. Teraz: Opel Omega B FL 3.2 V6 Executive 03r oraz: BMW E39 530d Touring M-pakiet 3.0 R6 03r. W planach: BMW E61 535d M-pakiet 3.0 R6 oraz: BMW E65 745d 4.5 V8
dwyane

Postprzez rafal149135 » wtorek 17 marca 2009, 15:32

dwyane napisał(a):No to chyba jest oczywiste że nie każdy może, a właściwie nie powinien być kierowcą. Czasami na ulicy widzie się takich za przeproszeniem głąbów, kretynów że aż trudno w to uwierzyć że taka osoba ma prawko. :shock: . Nie mam nic do kobiet, ale jest bardzo dużo kobiet które nie powinny być kierowcą, powinny mieć wręcz zakaz poruszania się jakimkolwiek pojazdami! 8) Np. moja mama :lol: ale ona na szczęście nie ma prawka i nie chce mieć. :D

kumpla mama miala 17lat prawko i nie umiala dynamicznie ruszyc nawet :/ dodawanie gazu przy ruszaniu dla niej to byla jakas magia dopiero kumpel ja nauczyl jak sam zaczal jezdzic :|:| no ale jasne przeciez na zielonym na ruchliwym skrzyowaniu nikomu sie nie spieszy to moze 1 samochod (ona) przejechac a inni niech znowu czekaja
rafal149135

Postprzez xlodder » wtorek 17 marca 2009, 16:43

trening czyni mistrza ;-)

Nie tylko trening panowania nad pojazdem ale także trening pracy mózgu który ma na celu zrozumienia co i jak sie powinno się zrobić w w danej sytuacji.

Są wyjątki szczególnie osoby olewające sobie sprawę i ogólnie podchodzący do życia inaczej "jest bo jest".

Dużo błędów wynika przede wszystkim z braku myślenia na drodzę i ludzkich fobii..

także nic nowego nie wprowadziłem do tematu
lecz jedno jest pewne wiele osób ma szansę zostać dobrym kierowcą.

PS: Mnie niezwykle ciągnie do jazdy autem. Traktuje już to jako takie małe hobby rodzaj rozrywki.. (poprostu mi się to podoba) lecz
uważam że jeżdze już "w miarę" mówiono mi że jest ok. (wewnętrzne zdane). Niestety jak widać pierwszy egzamin ewidentnie mi nie wyszedł. (mało brakowało)

Wierzę że się uda i będe tym kierowcą który jeździ dosyć dobrze ;-)

Pozdrawiam
WORD PIŁA

PODEJŚCIE I - 17.02.09 - oblane
Teoria (+)
Plac (+)
Miasto (-)

Podejście II - 23.03.09 - zdane!
Plac (+)
Miasto (+)
Prawo Jazdy wydano: 02.04.2009
xlodder

Postprzez qwer0 » wtorek 17 marca 2009, 17:06

W Lublinie dzieki sponsoringowi z UE bodaj 150 pracujacych osob, ktore ukonczyly 50 lat moga calkowicie za free zrobic sobie prawko.
Po kilku dniach trwania projektu rozmiawialem z instruktorem, stwierdzil "to nie ma sensu, zdawalnosc bedzie zerowa".

BTW: Co do zapytania w ankiecie, to jest strasznie xle sformulowane.
Oczywiscie ze nie kazdy moze byc, bo jest nia chociazby spora czesc spoleczenstwa, ktora nie ukonczyla 16 roku zycia.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Powrót do Luźna gadka