[Światła] Pytanie co do postojowych a pozycyjnych

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez ella » poniedziałek 09 marca 2009, 21:15

Kolejność świateł jest dowolna. Każdy robi tak jak mu wygodnie.

bo to malo ważne
Bardzo ważne, bo podając takie wiadomości i nazwę OSK ściągasz na ich głowę kontrolę.
ella
Moderator

Postprzez cman » poniedziałek 09 marca 2009, 21:19

agniesiaa90 napisał(a):nie umiem ci odpowiedziec dlaczego ale biorąc pierwsza z brzegu strone internetowa osk wpisanego w google wyskoczylo http://www.wiraz.info/czynnosci_kontrolno_obslugowe.php nigdzie nie ma swiateł postojowych

Dlatego, że większość samochodów nie jest w nie wyposażona. Co nie zmienia faktu, że jeżeli samochód jednak jest w nie wyposażony, to obowiązkowo należy sprawdzić ich działanie, ponieważ są one zewnętrznymi światłami samochodu.

agniesiaa90 napisał(a):a kto mi odpowie na moje pytanie... czy ktos je pokazywal na egzaminie

Ja nie (za moich czasów żadnych świateł się nie sprawdzało).

Jeszcze tak na marginesie, zadanie egzaminacyjne nie polega na pokazaniu świateł, tylko sprawdzeniu ich działania.
cman

Postprzez malutka08 » poniedziałek 09 marca 2009, 21:53

agniesiaa90 napisał(a):Większosc egzaminatorów prosi o rozpoczęcie od swiatłą cofania. dobrze zle sie wyrazilam przeważnie zaczyna się od swiatłą cofania.

Mnie egzaminator na samym początku poprosił o otworzenie maski. Co do świateł, to nic nie mówił od których mam zacząć. Zaczęłam od pozycyjnych, bo tak było mi najłatwiej.
Nie mniej, kolejność sprawdzania świateł jest dowolna, ważne by znać wszystkie.
malutka08

Postprzez Macius7007 » środa 18 marca 2009, 23:13

To w końcu czym się róznią światła postojowe od pozycjnych?

postojowe sa na wyłaczonym siliniku a pozycyjne na właczonym?? Tak?? Ile ich jest??
Macius7007

Postprzez chantal » czwartek 19 marca 2009, 14:03

ja przezylam kilka egzaminow :D i na zadnym z nich zaden egzaminator nie kazal mi zaczynac od swiatel cofania,nie mialo znaczenia od jakiego swiatla sie zacznie aby tylko byly wszystkie wymienione,a na kursie rowniez zaden z instruktorow {bylo ich trzech}nie wspomnial nawet o swiatlach postojowych.
29 listopad 2008-mój szczęśliwy dzień:)
UWAGA-BLONDYNKA ZA KIEROWNICĄ:)
chantal

Postprzez cman » czwartek 19 marca 2009, 14:35

Macius7007 napisał(a):To w końcu czym się róznią światła postojowe od pozycjnych?

Pozycyjne to dwa białe światełka z przodu i dwa czerwone z tyłu, działają z silnikiem, bez silnika, z kluczykiem bez kluczyka.

Postojowe to najczęściej te same światełka, ale włączane tylko z jednej strony pojazdu, powinny działać podobnie jak pozycyjne, ale zazwyczaj działają tylko bez kluczyka (lub w pozycji 0 kluczyka).
cman

Postprzez tristan » czwartek 19 marca 2009, 14:40

cman napisał(a):Pozycyjne to dwa białe światełka z przodu i dwa czerwone z tyłu,

Chyba żeby akurat z tyłu 4, jak w egzaminacyjnych Grande Punto :D
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez cman » czwartek 19 marca 2009, 14:44

Albo w niegdyś egzaminacyjnych niejeszlagtrafi Aveach. Ale na pewno w homologacji jest to zakwalifikowane jako pojedyncze światła, bo w takich samochodach dopuszczone są tylko dwa.
cman

Postprzez tristan » czwartek 19 marca 2009, 19:17

cman napisał(a):Albo w niegdyś egzaminacyjnych niejeszlagtrafi Aveach. Ale na pewno w homologacji jest to zakwalifikowane jako pojedyncze światła, bo w takich samochodach dopuszczone są tylko dwa.

No, ale to akurat gupie nie jest, a i zupełnie nieuciążliwe... Więc nie wiem czy to nie dobry pomysł z tymi światłami...

Mnie najbardziej wkurzają kierunkowskazy od wewnątrz w niektórych autach. Tak się nauczyłem, że są zewnętrzne, że jak widzę wewnętrzne, to się przypatruję i mnie to rozprasza.

Swoją szosą, amerykanie też mają marnie z tymi czerwonymi kierunkowskazami.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez cman » czwartek 19 marca 2009, 19:24

W zasadzie to zgadzam się w całej rozciągłości.
cman

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy