przez cman » czwartek 19 marca 2009, 18:24
przez gosiasecret » czwartek 19 marca 2009, 18:25
cman napisał(a):Aha, czyli jeżeli silnik jest gorący, to olej wtedy nie spływa do miski olejowej?
przez cman » czwartek 19 marca 2009, 18:27
przez gosiasecret » czwartek 19 marca 2009, 18:38
cman napisał(a):Nie muszę sprawdzać, bo ja to wiem.
Ja chcę się dowiedzieć od Ciebie.
przez cman » czwartek 19 marca 2009, 18:59
gosiasecret napisał(a):i mysle sobie ze skoro tłoki w silniku pracują i rozprowadzaja olej , smaruja , smaruja i tak w kółko wiec olej w całosci nie znajduje sie w misce olejowej...
przez gosiasecret » czwartek 19 marca 2009, 19:03
cman napisał(a):gosiasecret napisał(a):i mysle sobie ze skoro tłoki w silniku pracują i rozprowadzaja olej , smaruja , smaruja i tak w kółko wiec olej w całosci nie znajduje sie w misce olejowej...
I do tego momentu zdanie jest prawdziwe (pomijając to, że olej rozprowadza pompa olejowa poprzez szereg magistral, kanałów i kanalików). Ale wszystko to dzieje się tylko w momencie, gdy silnik pracuje i to niezależnie od temperatury. Jeżeli wyłączymy silnik to oczywiście od razu olej nie spłynie, ale już po kilku minutach tak. Żeby było ciekawiej, to szybciej spłynie właśnie wtedy, kiedy jest ciepły, a dłużej będzie spływał wtedy, gdy jest jeszcze zimny, ponieważ ma wtedy znacznie większą lepkość.
Producenci czasami zastrzegają, że pomiar powinien się odbyć przy ciepłym silniku, czasami że przy zimnym, a czasami w ogóle tego nie określają. Niemniej tak czy owak różnica nie jest, aż tak duża (w tym miejscu nawiązuję do rozszerzalności termicznej oleju), bo w granicach normalnych temperatur pracy, różnica objętości z reguły nie przekracza 5%.
Pozwolę sobie też wkleić fragment instrukcji właśnie od Toyoty Yaris:
przez BOReK » czwartek 19 marca 2009, 20:39
przez gorylfcg » czwartek 19 marca 2009, 20:43
przez bruno666 » czwartek 19 marca 2009, 20:51
gorylfcg napisał(a):Jak tego będa uczyć na kursach to ok niech egzaminatorzy pytają o mechanikę i to dokładnie.
gorylfcg napisał(a):uważam ,że tego typu pyt to trochę za wysoki poziom dla mało wyedukowanego mechanicznie młodego społeczeństwa.
przez gosiasecret » czwartek 19 marca 2009, 21:20
przez cman » czwartek 19 marca 2009, 21:34
BOReK napisał(a):Zastanawia mnie jedna rzecz, mianowicie jak to jest z tym przedziałem prawidłowym? Otóż słyszałem również takie opinie, że poziom powinien być tuż pod górną kropką. Wziąwszy pod uwagę fakt, że np. u mnie różnica między kropkami to litr przy znamionowych czterech litrach oleju w silniku jest to dość spora różnica.
BOReK napisał(a):Druga rzecz - kiedy tak właściwie powinna się zaświecić kontrolka ciśnienia oleju gdy jest go mało? U mnie w momencie, gdy bagnet ledwo się nurzał (dosłownie kropelka na samym końcu), tylko podczas rozruchu świeciła się o jakieś 0,5s dłużej.
przez Doniu55 » piątek 20 marca 2009, 16:33
przez bruno666 » piątek 20 marca 2009, 16:38
Doniu55 napisał(a):Gdyz otwierając wlew czy wyciagajac bagnet gorący olej bedacy pod cisnieniem moze wywalić Ci na twarz.
przez cman » piątek 20 marca 2009, 17:34
przez bruno666 » piątek 20 marca 2009, 17:39
cman napisał(a):A było coś jeszcze, czy tylko to? :) Bo nie zdążyłem przeczytać, a post już wyparował :wink:.