Egzamin praktyczny--- PROSZE O RADY skrzyzowania jaki pas ??

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin praktyczny--- PROSZE O RADY skrzyzowania jaki pas ??

Postprzez maciekchn » czwartek 09 kwietnia 2009, 14:20

1.Witam mam pytanie ma ktoś może zdjęcia ,animacje skrzyżowań ronda ...chodzi mi jak sie prawidłowo ustawiać z którego pasa skracać na który .... itd zawsze oblewam na tym ze zly pas zajmuje albo zle sie ustawie muszę zobaczyć to na fotografij lub animacji jesli ktoś posiada cos takiego proszę o kontakt będę wdzięczny

proszę o szczegółowe fotografie lub animacje

2. przedstawiam foto na którym nie zdałem chodzi oto ze nie wiedziałem jak sie ustawić na tym skrzyżowaniu przy skręcaniu w lewo u ulice jedno kierunkowa była sygnalizacja(zielone) i wjechałem na tory a czy powinienem zatrzymać sie przed nimi? ale samochody za mną by nie mogły jechać.

wjechałem na lekko na tory i tramwaj ruszył z na przeciwka myślałem ze zdążę przednim bo jak podjeżdżałem on dopiero do przystanka sie zbliżał ...ale jechały samochody i żaden nie chciał puścić mnie Obrazek
maciekchn

Postprzez kupaq » czwartek 09 kwietnia 2009, 14:24

jak nie ma miejsca to lepiej nie wjezdzac bo sie to konczy potem roznymi zarzutami jak blokowanie ruchu, spowodowanie niebezpieczenstwa, wymuszenie itd

czyli to bylo tak ze chciales pojechac w lewo a z przeciwnego kierunku jechaly samochody ? do tego stanales na torach i tramwaj ruszyl
no to chyba dosc standardowy blad
kupaq

Postprzez maciekchn » czwartek 09 kwietnia 2009, 14:26

czyli co z tym zrobić ? dlatego wjechałem lekko na tory by ci z tylu mogli przejechać :oops:
maciekchn

Postprzez dariex » czwartek 09 kwietnia 2009, 17:34

Nie ma znaczenia,że Ci co jechali za Tobą nie mogli przejechać.
Twoim obowiazkiem było ustąpienie pierwszeństwa przejazdu tramwajce,nie zrobiłeś tego i dziękuję.Koniec egzaminu.
Radzę raczej myśleć o swoim życiu i zdrowiu,niż o tym,że ktoś za Tobą musiał wstrzymać się od ruchu przez 15sek,niż wjeżdzać na tory i ryzykować kuku.
Takie zatrzymanie wynikało z warunków na drodze i bynajmniej nie kwalifikowało sie pod tamowanie ruchu.

Co do sytuacji,to na forum było ich tutaj mnóstwo ale nikt jeszcze nie nauczył się jazdy z kartki papieru czy zdjęcia.
Jeśli nie potrafisz ocenić prawidłowo sytuacji na skrzyżowaniu,nie umiesz zinterpretować znaków pionowych i poziomych,które mówią Ci jaką "pozycję" należy zając na krzyzowaniu aby wykonać konkretny manewr,to proponuję dokupić parę godzin z dobrym instruktorem i nie szukać odp na forum w formie gotowca,bo znaleźć ją znajdziesz ale wynikać ona będzie z logicznego myślenia,a nie wykucia na blaszkę konkretnych skrzyżowan.
dariex

Powrót do Egzamin na prawo jazdy