Nowy podatek ekologiczny - pogrążenie młodych kierowców?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Nowy podatek ekologiczny - pogrążenie młodych kierowców?

Postprzez kwito » piątek 17 kwietnia 2009, 15:35

Witam po długiej przerwie na forum.
Do założenia tematu natchnęła mnie znaleziona dziś informacja:
http://podatki.wp.pl/kat,8791,title,Wlasciciele-starych-aut-zaplaca-wysoki-podatek,wid,11044070,wiadomosc.html?ticaid=17ddf
Coroczny podatek w wysokości 3 tys. zł za auta z przed 1992 roku :shock:
Czy ktoś pomyślał o młodych kierowcach, których stać jedynie na małe, stare samochody, ale tylko dzięki temu mogą doskonalić swoje umiejętności na drodze...
Nie mówiąc już o posiadaczach aut kultowych/zabytkowych.
Sam jeżdżę trabantem i zdecydowana większość trabanciarzy to młodzi ludzie których raczej nie stać na taką opłatę.
Ciekaw jestem co o tym myślą forumowicze?

pozdrawiam
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez cman » piątek 17 kwietnia 2009, 15:40

Porąbane...
cman

Postprzez BOReK » piątek 17 kwietnia 2009, 16:06

Byyyyło, trzy lata temu, nawet stawki były podobne. I co? I jajco. Teraz tez nie widze by to przeszło, pewnie do weekendu pojawi się w TV, a wtedy przeciwko władzy polecą joby od ok. 70% społeczeństwa. Projekt ma szansę nie wyjść w takim kształcie z ministerstwa, wybory nadchodzą i za bardzo się boją o swoje tyłki. Może i to wejdzie zamiast akcyzy ostatecznie, ale na pewno nie w takiej wysokości, bo ludzie do szczętu zjedzą posłów, a na Wiejskiej zrobią poligon. :D

Mnie zastanawia natomiast co innego - skąd takie kwoty wytrzasnął autor? Czy on nie wie w jakim kraju przyszło mu pracować? Ze swojego gabinetu nie wyszedł od 10 lat czy jak? :shock:
BOReK

Postprzez kev » piątek 17 kwietnia 2009, 16:13

To będzie się teraz opłacało dorzucić trochę i mieć nowszy samochód bo jak kupimy starszy to i tak nas szarpnie po kieszeni.
Obrazek
24.11.2008 Teoria + Praktyka (MORD Kraków) za pierwszym razem :)
http://autormk.pl - Diagnostyka samochodowa
kev

Postprzez BOReK » piątek 17 kwietnia 2009, 16:27

Otóż nie, Kev. Po prostu większość właścicieli "strucli" zrezygnuje z posiadania samochodu, bo zwyczajnie nie stać ich na dorzucenie tego "trochę". Tylko patrzeć, jak wzrośnie z tego tytułu bezrobocie choćby z powodu utrudnienia dojazdu do pracy. PKP zamyka lokalne linie, teraz nie będzie samochodu - i jak taki człowiek ma pokonać te 30km dziennie do roboty?

Nie wspomnę juz o tym, że np. mnie zwyczajnie się te starsze samochody podobają bardziej. Są wyposażone w mniej bzdurnych systemów zawracających mi głowę, mają ciekawsze linie, zwykle też nie są obliczane na przeżycie pięciu lat ale dwudziestu (co widać). A w ten sposób państwo wpływa na wolność obywatela do wyboru tego, co mu sie podoba.
BOReK

Postprzez dwyane » piątek 17 kwietnia 2009, 17:05

Ten pomysł jest jednym z najgłubszych jakie to "stado bawołów" oststnio wymyśliło! Czy oni wiedzą w jakim kraju zyją??!! To nie jest ku... USA albo Niemcy!!! No ale jak te darmozjady zarabiają niezłe pieniążki, a jeszcze więcej mają z lewych przekrętów, no to oni cały naród mają głeboko w D...E!!! Czy oni myślą że jak wprowadzą ten idiotyczny podatek to wszyscy zaczną kupować nowe auta (jakieś gówna za 30-40 ty s typu Panda, Punto, Fabia itp)?! Nie wszyscy chcą jeździć nowym "gównem" za 30 np 40 tys zł, niektórzy wolą za to kupić kilkuletnie porządne auto wyższej klasy! A ciekawe czy te palanty pomysleli o ludziach których nie stać na nowe auto za 30 tys??
Ja sie pytam co to ku... ma być!!??Przez takie idiotyczne pomysły Polska może stać się jeszcze bardziej zacofanym krajem.
Najpierw: Opel Omega B MV6 3.0 V6 99r. Potem: BMW E38 740i 4.4 V8 01r. Teraz: Opel Omega B FL 3.2 V6 Executive 03r oraz: BMW E39 530d Touring M-pakiet 3.0 R6 03r. W planach: BMW E61 535d M-pakiet 3.0 R6 oraz: BMW E65 745d 4.5 V8
dwyane

Postprzez zgoda » piątek 17 kwietnia 2009, 17:07

Niemcy dają pieniądze za złomowanie staroci, a Polacy każą płacić za niezłomowanie staroci.

Stara bida.
zgoda

Postprzez kev » piątek 17 kwietnia 2009, 17:42

Zależy wszystko od modelu samochodu. Załóżmy moje auto kosztowało ok 13 tys wiec jak zapłacę te np 700zł od tego to mi korona z głowy nie spadnie ale i tak szkoda kasy i jest to głupota moim zdaniem. Jest jeszcze inna opcja. Ktoś robi prawko i kupuje z tego samego roku (1997) co mój Golf ale jakieś Uno za ok 1000zł. Dla niego wydanie 700zł ekstra to już wydatek ponad możliwości.
Obrazek
24.11.2008 Teoria + Praktyka (MORD Kraków) za pierwszym razem :)
http://autormk.pl - Diagnostyka samochodowa
kev

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 17 kwietnia 2009, 19:30

Nie ma strachu... Wystarczy "jakoś" zarejestrować auto w innym kraju... Przecież "Ełuropa" my są :)
Ciekawe, gdzie będzie najkorzystniej?
cwaniakzpekaesu

Postprzez wilkuzzz » piątek 17 kwietnia 2009, 19:36

Ja mam bardzo blisko Czech jak to przejdzie trzeba będzie się rozejrzeć D: w Czeskich WK :p
"Spadochroniarstwo uczy nas być silnym, a tylko takich potrzebuje nasza ojczyzna"
Gen. Stanisław F. Sosabowski
wilkuzzz

Postprzez marcij » piątek 17 kwietnia 2009, 21:54

Spokojnie , to dopiero projekty i napewno do tego nie dojdzie. A ze bzdurne do kwadratu to inna sprawa. Tak glupie ze az nierelane. W naszym kraju mielismy do czynienia z wieloma oderwanymi od rzeczywistosci projektami ustaw, ktore na szczescie nie zostaly wprowadzone w zycie.
Obrazek
marcij

Postprzez qwer0 » sobota 18 kwietnia 2009, 10:11

Czy ktoś pomyślał o młodych kierowcach, których stać jedynie na małe, stare samochody, ale tylko dzięki temu mogą doskonalić swoje umiejętności na drodze...

dlaczego mlody = biedny?? :|
i czemu nikt nie mowi o starych = biednych??
jak widac w tym kraju jest tak, ze kazdy chce jak najlepiej dla siebie, nawet autor tego tematu - wspomnial tylko o mlodych biednych - nie wazny nikt inny.
Wiec co sie dziwic, ze politycy chca jak najlepiej dla siebie?? :P
Troszcza sie, zeby na diete nie zabraklo
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez kwito » sobota 18 kwietnia 2009, 14:34

czy ja napisałem, że nikt inny jest nieważny?
tak napisałem, bo tutaj chyba najwięcej jest przecież młodych kierowców, ale nikogo przecież nie dyskryminuję przytoczyłem tylko przykład.
Jakbym myślał tylko o sobie to bym napisał tylko o tych co jeżdżą klasykami :P
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez barbra » sobota 18 kwietnia 2009, 15:52

Nie kłócić się chłopcy :D
Pomimo,że mam stały etat na czas nieokreślony i mogłabym zaciągnąć kredycik na lepsze autko....to wcale nie zamierzam z moim "staruszkiem"jeszcze się rozstawać....
I też mam nadzieję,że ta ustawa nie przejdzie :no: :yes:
nawet autor tego tematu - wspomnial tylko o mlodych biednych - nie wazny nikt inny.
pewnie miał na uwadze,że Ci to nawet na kredyt jeszcze nie zasługują.... :roll: , a starsi chociaż na to mogą sobie pozwolić :twisted:
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez tom9 » sobota 18 kwietnia 2009, 23:03

a ja Wam mówie że tak czy siak Polaków będzie stać.
wszyscy tylko na około mówią jak to zle jest w Polsce, jak nam się zle żyje, ale ja nie dostrzegam tego na żadnym kroku. Z roku na rok ludzie robią to coraz większe zakupy, z roku na rok coraz więcej osób decyduje się na wyjazdy-wycieczki czy to w Polske, czy zza granice. Aut coraz więcej.
wniosek i na te 3000 zł będzie wszystkich stać.

po za tym jestem jak najbardziej za tym aby po drodze jezdzily jak najmłodsze auta. oczywiści nie tyczy się to starych zadbanych samochodów najczęściej zabytkowych.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Następna strona

Powrót do Luźna gadka