Kod 78

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kod 78

Postprzez Borys68 » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 15:11

Ahoj!
Zrobiłem kurs i egzamin na automacie. Czekam teraz na swoje PJ, z kodem 78. Samochód już mam :)
Znajomi często podnoszą problem "a jeśli trzeba będzie pojechać manualem?"
Stąd moje pytanie do innych posiadaczy takiego prawa jazdy - czy i w ogóle takie sytuacje się zdrzają?

Borys
Borys68

Postprzez Nadzienie » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 15:59

No raczej się zdarzają. A dlaczego robiłeś na automat nie lubisz sie bawić biegami? ;)
Nadzienie

Postprzez mike_nsk » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 16:21

ten kod oznacza ze mozna prowadzic tylko samochody z automatem co w przypdaku manuala gdy zatrzyma kontrola drogowa?
bo chyba jak sie ma kat. B bez tego kodu to automat mozna bez problemu prowadzic ale odwrotnie juz nie ?

i jak juz w tych kodach to znalazłem taki kod
05.08 – zakaz spożywania alkoholu to chyba kazdy powinien miec wpisane w prawko :D
Misiek Kierowca

16.04.2009 WORD Ostrołeka 1 podejscie
ZDANE!
mike_nsk

Postprzez Borys68 » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 16:30

mike_nsk napisał(a):ten kod oznacza ze mozna prowadzic tylko samochody z automatem co w przypdaku manuala gdy zatrzyma kontrola drogowa?

Prowadzenie bez uprawnień.

mike_nsk napisał(a):bo chyba jak sie ma kat. B bez tego kodu to automat mozna bez problemu prowadzic ale odwrotnie juz nie ?

Zgadza się.

mike_nsk napisał(a):i jak juz w tych kodach to znalazłem taki kod
05.08 – zakaz spożywania alkoholu to chyba kazdy powinien miec wpisane w prawko :D

Możesz mieć do 0,2 ...

Borys
Borys68

Postprzez mike_nsk » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 16:37

no faktycznie zapomiałem o tym 0,2 promila
mało u nas automatów w polsce jak bedziesz chciał zmieniac fure kiedys to bedziesz musial oprocz parametrów typu silnik wyposażenie itd zwracac uwage na skrzynie a tak to juz by była do pominięcia kwestia biegów
Misiek Kierowca

ZDANE!
mike_nsk

Postprzez marcij » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 19:38

Swoja droga ciekawy temat. Jesli nie jest to niepelnosprawnosc ruchowa , to jesli mozna wiedziec co innego sklonilo Cie do robienia prawka z takimi ograniczeniami ? Jesli jest , to przepraszam za pytanie.

Co do Twojego pytania , to jest ono dla mnie nie zrozumiale do konca. Czy czesto zdarza sie sytuacja , ze trzeba pojechac cudzym samochodem ? To zalezy od sytuacji w jakiej sie znajdujesz , od towarzystwa w jakim sie obracasz itd. tylko i wylacznie od Ciebie. Nikt Ci tego nie powie.

A ciekawe co w sytuacji auta wyposazonego w automatyczna skrzynie biegow , ale rowniez z mozliwoscia recznej ich zmiany ? Mozna czy nie ?
Obrazek
marcij

Postprzez Borys68 » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 20:17

Ahoj!
Jestem pełnosprawny. Kierowała mną wygoda.

Jakies 10 lat temu zrobiłem pierwsze podejście do prawa jazdy. Nie ukończyłem kursu praktycznego, bardzo przykro wspominam jazdę po mieście. Godzina szczytu, wszędzie wokół mnie samochody, gaśnie silnik ... brrr ...
Nie dotarłem do momentu, kiedy zmiana biegów jest (mniej więcej) odruchowa.

Ograniczenie do automatów wybrałem ze względu na wygodę. Aby ograniczyć kurs do nauki jazdy, bez równoległego opanowywania umiejętności obsługi skrzyni biegów.

Tym razem było łatwo miło i przyjmnie ... mogłem skupić się na jeździe, znakach, innych samochodach. Tylko gaz i hamulec, obydwie ręce cały czas na kierownicy.

W moim życiu temat "konieczność jazdy cudzym manualem" się nie pojawiał, bo prawa jazdy nie miałem :)

Stąd też jestem ciekaw ew. doświadczeń innych, czy aby faktycznie takie sytuacje przytrafiają się takim "ograniczonym" jak ja.

W Warszawie kupno i serwis samochodów z automatem nie sprawia żadnego problemu.

Co do jazdy czymś, co ma "automatyczną skrzynię biegow, z mozliwoscia ręcznej ich zmiany" - to zakładam, że mogę tym jeździć, bo spełniony jest wymóg "automatycznej SB".

Problem klasyfikacyjny "czy można z 78" pojawia się przy automatycznym sprzęgle - tzn. są samochody, gdzie NIE MA pedału sprzęgła, ale biegi trzeba wrzucać ręcznie. Jak jest z "redukowaniem", nie wiem. Znajoma, która ma takie Twingo, mówi, że "jak jadę na czwartym biegu i staję na światłach, to mi silnik nie gaśnie" - co to do końca znaczy, nie wiem :) - lewarkologia jest mi obca :D

Czy mogę czymś takim jeździć, też nie wiem. Chyba nie ...

Borys
Borys68

Postprzez kwito » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 21:14

no ale chyba, żeby zacząć się nad tym zastanawiać to powinieneś najpierw się nauczyć jeździć z manualem, bo skoro nie umiesz to i tak nie pojedziesz autem z manualną skrzynią biegów.

a co do jazdy z automatycznym sprzęgłem, ale ręczną skrzynią to trzeba redukować, albo wrzucić na luz zanim się zatrzyma na skrzyżowaniu. Miałem okazję jeździć takim autem i w czasie zatrzymania na każdym innym biegu niż 1 (ewentualnie 2) gasło.
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez marcij » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 21:17

Borys68 napisał(a):
Stąd też jestem ciekaw ew. doświadczeń innych, czy aby faktycznie takie sytuacje przytrafiają się takim "ograniczonym" jak ja.

.....

Borys

To raczej sie niestety nie dowiesz, bo takich "ograniczonych" bardzo ciezko spotkac. Jak komus zdrowie na to pozwala i wyklada nie male pianiadze na prawko , to kazdy chce miec "pelne".

Z ciekawosci , hamujesz prawa czy lewa noga ?

P.S. No i jak mozna jezdzic , trzymajac obie rece na kierownicy ;P
Obrazek
marcij

Postprzez mike_nsk » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 21:22

racja te prawko to nie tylko szkoła jeżdzenia ale tez szkoła życia tyle czasu stresu piniedzy ze czuje sie innym człowiekem po zdaniu prawka i nie wyobrażam sobie jakiegos kodu który mnie ogranicza tylko ldatego ze nie chciało mi sie nauczyc
Misiek Kierowca

ZDANE!
mike_nsk

Postprzez Borys68 » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 21:23

kwito napisał(a):no ale chyba, żeby zacząć się nad tym zastanawiać to powinieneś najpierw się nauczyć jeździć z manualem, bo skoro nie umiesz to i tak nie pojedziesz autem z manualną skrzynią biegów.

A w każdym bądź razie ani szybko, ani daleko :D

kwito napisał(a):a co do jazdy z automatycznym sprzęgłem, ale ręczną skrzynią to trzeba redukować, albo wrzucić na luz zanim się zatrzyma na skrzyżowaniu. Miałem okazję jeździć takim autem i w czasie zatrzymania na każdym innym biegu niż 1 (ewentualnie 2) gasło.

Dziękuję za wyjaśnienie.

marcij napisał(a):
Z ciekawosci , hamujesz prawa czy lewa noga ?

Prawą ...

marcij napisał(a):P.S. No i jak mozna jezdzic , trzymajac obie rece na kierownicy ;P

Jestem na etapie spoconych i kurczowo zaciśniętych :)

Borys
Borys68

Postprzez cman » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 21:30

marcij napisał(a):To raczej sie niestety nie dowiesz, bo takich "ograniczonych" bardzo ciezko spotkac. Jak komus zdrowie na to pozwala i wyklada nie male pianiadze na prawko , to kazdy chce miec "pelne".

Jedynie co, to że w razie czego wystarczy zdać "normalny" egzamin praktyczny i już ograniczenie znika.
cman

Powrót do Luźna gadka