Jak interpretować?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Jak interpretować?

Postprzez albin » wtorek 05 maja 2009, 14:03

Sprawa dotyczy znaku B-5 " zakaz wjazdu samochodów ciężarowych "
Oto jak wygląda opis tego znaku w rozporządzeniu o znakach i sygnałach drogowych.Opisy są w osobnych punktach.

4. Znak B-5 "zakaz wjazdu samochodów ciężarowych" oznacza zakaz ruchu:
1) samochodów ciężarowych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t,
2) ciągników samochodowych,
3) pojazdów specjalnych i używanych do celów specjalnych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t,
4) ciągników rolniczych,
5) pojazdów wolnobieżnych.
5. Określona na znaku B-5 albo na tabliczce umieszczonej pod nim masa oznacza, że zakaz dotyczy pojazdu (zespołu pojazdów), którego dopuszczalna masa całkowita przekracza masę podaną na znaku albo na tabliczce.

I tu jest pytanie, czy pkt. 5 dotyczy pojazdów wyszczególnionych w pkt.4 czy należy go traktować jako osobny punkt i interpretować, że dotyczy wtedy wszystkich pojazdów przekraczających DMC określoną na znaku?
W zależności od interpretacji, mogą wyjść dziwne rzeczy, np, że zabroniony jest wjazd ciężarówki o dmc> 3.5t, ale dozwolony jest wjazd 18t autobusu no chyba że jedzie z przyczepą to wtedy nie bardzo :).
Co w przypadku jeśli znak B-5 z napisem np. 5t postawiony będzie przed mostem w związku z nośnością? Cieżarówka 5t nie może, a autobus 18t? . Co wy na to?
albin

Postprzez Pajejek » wtorek 05 maja 2009, 14:13

Jeżeli chodzi o twoje pierwsze pytanie to znak ten nie dotyczy autobusów i dużo cięższy autobus może tam wjechać. Natomiast jeżeli chodzi o pytanie drugie. Taki znak z opisywaną przez ciebie tabliczką raczej nie wystąpi. Zamiast znaku B-5 będzie ustawiony znak B-18 lub B-19
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez albin » wtorek 05 maja 2009, 15:56

Pajejek napisał(a):Jeżeli chodzi o twoje pierwsze pytanie to znak ten nie dotyczy autobusów i dużo cięższy autobus może tam wjechać.

Jeśli mówisz o pkt.4 to sprawa jest jasna (nie dotyczy autobusów), ale jeśli już patrzysz na pkt.5 to tam jest napisane pojazdu lub zespołu... (nie określone jakiego, czyli każdego o DMC > od wskazanego na znaku).

A co z autobusem w z przyczepą w takim razie wg. twojej interpretacji??

Wiem że ta druga kwestia to przypadek kuriozalny, ale tylko po to taki wymyślony, żeby ukazać jaśniej sytuację. A swoją drogą to pomysłowość drogowców nie zna granic.
albin

Postprzez Pajejek » wtorek 05 maja 2009, 16:26

Poszperałem w warunkach technicznych ustawiania znaków i wyraźnie tam stoi, iż znak B-5 dotyczy samochodów ciężarowych o autobusach nic nie ma dlatego podtrzymuję to co napisałem wcześniej. Natomiast jeżeli chodzi o
Co w przypadku jeśli znak B-5 z napisem np. 5t

to jednak mogą takie wystąpić - z napisem na znaku jak i z tabliczką pod np. 10t. Ale cały czas nie dotyczy to autobusów. W warunkach technicznych zapisane jest, że stosuje się znak B-5 w miejscach gdzie natężenie ruchu jest duże lub występuja trudne warunki drogowe np. mała szerokość drogi. Myślę, że jeżeli chodzi o zwykły znak B-5 to jak wynika z tych warunków to chodzi o wielkość pojazdów a nie ciężar. Autobusów jest znacznie mniej na drogach, więc one jak wjadą w taką drogę to i tak sobie jakoś poradzą.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez albin » wtorek 05 maja 2009, 17:34

Czyli np. zestaw złożony z 18t autobusu i 10t przyczepy może wjechać, a np. półciężarówka z przyczepą (zestaw np powyżej 5t) nie może - trochę to nie logiczne. Ja bym się bardziej skłaniał do wersji, że jak już jest umieszczony tonaż na znaku to obowiązuje wszystkie pojazdy i zestawy pojazdów, a nie tylko wymienione w pkt.4
albin

Postprzez Pajejek » wtorek 05 maja 2009, 23:37

Faktycznie może to być nie logiczne. I sam mam pewne wątpliwości. W rozporządzeniu o znakach i sygnałach drogowych stoi
5. Określona na znaku B-5 albo na tabliczce umieszczonej pod nim masa oznacza, że zakaz dotyczy pojazdu (zespołu pojazdów), którego dopuszczalna masa całkowita przekracza masę podaną na znaku albo na tabliczce.

A w rozporządzeniu o warunkach umieszczania znaków stoi
W przypadku gdy zakaz wjazdu ma dotyczyć samochodów ciężarowych o określonej dopuszczalnej masie całkowitej, np. ponad 5t, na znaku lub na tabliczce pod znakiem podaje się wartość tej masy.

Jak widać jedno rozporządzenie mówi o pojazdach drugie tylko o sam ciężarowych. Skłaniam się jednak do tego co twierdziłem wcześniej. Co ciekawe również w tym znaku to, iż samochód ciężarowy z przyczepą łącznie może być cięższy niż 3,5 tony. Ust. 4 pkt 1 mówi tylko o sam. ciężarowym, więc o ile nie przekroczy on 3,5 tony to może jeszcze wjechać z przyczepą np. równą swojej masie.
Cyceron.
Pajejek

Powrót do Egzamin na prawo jazdy