Dojeżdżanie do wierzchołka wzniesienia a pytanie testowe.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Dojeżdżanie do wierzchołka wzniesienia a pytanie testowe.

Postprzez MiraclePl » środa 06 maja 2009, 13:35

Witam,

Mam pewną wątpliwość dotyczącą tego pytania:

Obrazek

Czy nie powinno tam być odpowiedzi typu - "Nie można wyprzedzać na tym fragmencie drogi" ?
Jeśli nie to dlaczego nie można wyprzedzać z prawej strony ? - przecież są po trzy pasy dla każdego kierunku.
(podkręśliłem wybrane fragmenty z prawa o ruchu drogowym)

Proszę o odpowiedź ; )

Pozdrawiam.
MiraclePl

Postprzez jasiek23 » środa 06 maja 2009, 14:08

Przypuśćmy ze te samochody dojezdzają do końca wzniesienia i wtedy jak Ty chcesz wyprzedzić samochód 2 z prawej to tak naprawdę nie wiesz co jedzie tym prawym pasem zaraz za wzniesieniem. Prawym pasem jezdzą te pojazdy które poruszają się z reguły wolniej na drodze lub kierowcy którym się nie spieszy i wtedy wjedziesz takiemu w cztery litery i wypadek gotowy. Ja zawsze wyprzedam z lewej a jesli juz z prawej to tylko wtedy kiedy mam pewność ze prawy pas jest wporządku.
jasiek23

Postprzez Zoorek » środa 06 maja 2009, 14:28

Może być też druga sytuacja- wyprzedzasz z prawej na 3-pasmowej na wzniesieniu, dojezdzasz do wierzcholka a tam rozkraczony samochod z awaryjnymi na spadku stoi (na prawym pasie oczywiscie). I trach.
To samo dotyczy się wyprzedzania z prawej na zakręcie, mimo ze są 3 pasy ruchu w jednym kierunku (zakręt w prawo)
Zoorek

Postprzez scorpio44 » środa 06 maja 2009, 14:47

MiraclePl napisał(a):(podkręśliłem wybrane fragmenty z prawa o ruchu drogowym)

Wczytaj się w nie uważniej, a zrozumiesz z nich, że w przedstawionej sytuacji dopuszczalne jest wyprzedzanie z lewej strony, a zabronione z prawej. ;)
scorpio44

Postprzez MiraclePl » środa 06 maja 2009, 14:52

Ok, dziękuje za odpowiedzi =) już znalazłem błąd w swoim toku myslenia i go naprawiłem ;]

Pozdrawiam
MiraclePl

Postprzez Khay » środa 06 maja 2009, 15:01

Zaznaczyłeś akurat te fragmenty, które nie wyjaśniają prawidłowości tych odpowiedzi... ;) Czy może raczej pominąłeś istotne fragmenty, które pomagają odpowiedzi te zrozumieć.

pkt 8.2 mówi, że mimo wierzchołka wzniesienia (7.1) można wyprzedzać na takiej właśnie drodze. Stąd możliwość wyprzedzania z prawej.

pkt 10 wymaga uwzględnienia warunków (m. in) z 7-ki - więc 7.1 automatycznie dyskwalifikuje wszystkie jego podpunkty (bo nie jest ten warunek spełniony w tym przypadku). Stąd brak możliwości wyprzedzania z lewej.

Tyle przepisy. Praktyczne przyczyny podali koledzy jasiek23 i Zoorek. ;)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez MiraclePl » środa 06 maja 2009, 15:25

Khay napisał(a):
pkt 8.2 mówi, że mimo wierzchołka wzniesienia (7.1) można wyprzedzać na takiej właśnie drodze. Stąd możliwość wyprzedzania z prawej.

pkt 10 wymaga uwzględnienia warunków (m. in) z 7-ki - więc 7.1 automatycznie dyskwalifikuje wszystkie jego podpunkty (bo nie jest ten warunek spełniony w tym przypadku). Stąd brak możliwości wyprzedzania z lewej.

Wydaje mi się, że na odwrót

- pkt 8.2 mówi, że mimo wierzchołka wzniesienia można wyprzedać (standardowo wyprzedza się z lewej strony) - z tąd możliwość wyprzedzania z LEWEJ strony

- a pkt 10 mówi o tym, że możemy wyprzedzać z prawej jeśli - nie zbliżamy się do wierzchołka wzniesienia itd. z tąd brak możliwości wyprzedzenia z PRAWEJ.
MiraclePl

Postprzez Khay » środa 06 maja 2009, 19:46

:D

Naturalnie. Myślałem jedno, napisałem drugie. Mea culpa.
Ale widzę, że i tak mój post był zbędny. ;)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez MiraclePl » środa 06 maja 2009, 20:00

Wcale nie był zbędny.

Dziękuje wszystkim za pomoc, temat można zamknąć.
MiraclePl

Postprzez mats09 » środa 13 maja 2009, 16:18

Po prostu zaznacz tak jak jest w prawidłowych odpowedziach i już. Te pytania testowe rzadko trzymają się kupy, stworzyły je jakieś tumany bez szkoły tak więc nie dziw się, że czasami są nieżyciowe.

W życiu okaże się, że czasami będzie lepiej wyprzedzić z lewej a czasami z prawej przed wzniesieniem i to pytanie ma się nijak do tego co spotkasz na drodze.

Ja zdałem teorię na 0 błędów.
Jedno z pytań było takie:
Czy policjant ma prawo zabrać prawo jazdy jeżeli stwierdzi, że adres zameldowania w prawie jazdy jest inny niż ten w dowodzie osobistym (zameldowania)
Trzeba było zakreślić odpowiedź, że ma do tego prawo, nie pamiętam już jakie były inne możliwości, ale one były akurat prawidłowe.
A prawda jest taka, że zameldowanie ma się jak piernik do wiatraka do prawa jazdy, bo w przepisach jest napisane, że w przy zmianie miejca zameldowania wcale nie trzeba zmieniać prawa jazdy...

Jeżeli chcesz zgłębiać wiedzę o prawidłowych przepisach to zdaj tą teorię i czytaj przepisy na nowo...
mats09

Postprzez cman » środa 13 maja 2009, 16:59

mats09 napisał(a):Jedno z pytań było takie:
Czy policjant ma prawo zabrać prawo jazdy jeżeli stwierdzi, że adres zameldowania w prawie jazdy jest inny niż ten w dowodzie osobistym (zameldowania)
Trzeba było zakreślić odpowiedź, że ma do tego prawo, nie pamiętam już jakie były inne możliwości, ale one były akurat prawidłowe.

No a ta z zamieszkaniem, jest właśnie nieprawidłowa...
cman

Powrót do Egzamin na prawo jazdy