zawracanie na trzy a wyjazd z parkingu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

zawracanie na trzy a wyjazd z parkingu

Postprzez hortensja » środa 06 maja 2009, 19:34

powiedzcie mi ... przy zawracaniu na trzy uzywam 3 razy kierunkowskazu patrzac na filmiki i sluchajac mojego instruktora.
Przy wyjezdzie z parkungu tyłem najpierw daje adekwatny kierunkowskaz a pozniej jak tylko prostuje to tez daje?

Mam nadzieje ze mnie ktos rozumie i prosze o odpowiedz bo jutro egzamin!
hortensja

Postprzez BL_Lacertae » środa 06 maja 2009, 19:40

Gdy zawracasz "na 3" trzeba użyć trzykrotnie kierunkowskazu. A to z parkingu to ja nie rozumiem, możesz jaśniej ?
BL_Lacertae

Postprzez hortensja » środa 06 maja 2009, 19:59

zrobiłam powiedzmy parkowanie prostopadłe (jednojezdniowa,dwukierunkowa) i chce teraz wlaczyc sie do ruchu.Daje więc kierunkowskaz np prawy delikatnie cofam i patrze czy nic mi nie wyjezdza,jak juz widze ze droga wolna,krece do oporu w prawo jadąc i stoje teraz troche na ukos (na dwoch pasach ruchu,moim i sasiednim) i teraz zeby poprawnie i prosto wjechac na swoj pas daje drugi raz kierunkowskaz?
hortensja

Postprzez barbra » środa 06 maja 2009, 20:23

http://www.prawojazdy.com.pl/files/plac/miasto_erd2.swf
1.przy zawracaniu 3-krotne użycie kierunkowskazu
2.przy wyjeździe z parkingu,sygnalizujesz prawym kierunkowskazem wyjazd tak długo,dopóki nie ustawisz się na właściwym pasie.
Czy ten link nie jest zrozumiały?,bo nie wiem,czy do Ciebie nie przemawia,czy ja czegoś nie zrozumiałam w Twoim problemie?
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez hortensja » środa 06 maja 2009, 22:00

ok,zostawiam juz to.Chodzi o to ze na tych animacjach wszystko jest tak ładnie zrobione a czasem nie udaje sie dokladnie wyjechac zeby sie zmiescic na pasie moim i staje pod skosem na dwoch pasach...trudno,wiedzialam ze nie uda mi sie tego dobrze wytlumaczyc,mimo to dzieki ;))
hortensja

Postprzez barbra » środa 06 maja 2009, 22:21

hortensja napisał(a):Chodzi o to ze na tych animacjach wszystko jest tak ładnie zrobione a czasem nie udaje sie dokladnie wyjechac żeby się zmieścić na pasie moim i staję pod skosem na dwóch pasach...

Hortensja,ale jak nie zatrzymasz się tak równiutko ,jak na animacji,to raczej egzaminator"głowy ci nie urwie".
Najważniejsze,byś nie utrudniła nikomu ruchu (jak zajmiesz dwa pasy)!
i pamiętała o sygnalizowaniu toru jazdy kierunkowskazem.
I przede wszystkim wykonuj manewr z małą prędkością,by był płynny tak jakbyś zrobiła go "za jednym zamachem",co nie znaczy ,że jak jest konieczność zatrzymania,to już jest źle.
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez Virus1902 » czwartek 14 maja 2009, 22:48

a czy jak bedziesz na skrzyzowaniu skrecal i zajmiesz na chwile 2 pasy to wlaczasz odrazu drugi kierunek czy dalej Ci miga ten co wlaczyles przed skrzyzowaniem ??

Jak to mój egzaminator powiedzial " boze, ludzie, czego was na tych kursach ucza"
Virus1902

Powrót do Egzamin na prawo jazdy