Temat przyda się wszystkim :P [kat. B]

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Temat przyda się wszystkim :P [kat. B]

Postprzez Nowy17 » wtorek 19 maja 2009, 16:49

Witam serdecznie.
Za 2 dni będę mógł rozpocząć kursy na prawo jazdy. Już teraz przygotowuję się do nich.

Natomiast mam kilka pytań związanych z egzaminem na prawo jazdy.
1. Czy na zdanie egzaminu teoretycznego wystarczy rozwiązywanie testów z tej strony?:
Kod: Zaznacz cały
http://www.l-ka.pl/test-prawojazdy/

Czy powyższy test będzie identyczny/podobny do egzaminu odbywającego się " naprawdę"?
2. Części pojazdu potrzebne do przeanalizowania na egzaminie praktycznym będą takie?:
Kod: Zaznacz cały
http://www.word.slupsk.pl/artykul/79.html#punto

To wystarczy by umieć odpowiedzieć poprawnie? (chodzi o elementy pod maską samochodu wymienione w linku oraz o części "świetlne".
3. Screen:
Obrazek
Podana ilustracja informuje o odblaskowych elementach na jezdni. Jak je rozróżniać? Kiedy dany kolor odpowiada za dany pas ruchu, stronę?
4. Jeżeli posiadam okulary (wadę wzroku), muszę zgłosić się do okulistki w celu otrzymania informacji dotyczącej mojego pozwolenia na zdawanie.
5. Niestety nie miałem zbytnio okazji uczyć się prowadzić samochód. Mogę prosić o fazy jego ruszania, o naukę zawracania, parkowania, itp.
6. Na egzaminie teoretycznym należy znać profesjonalne nazwy czy wystarczy umieć rozpoznać znak?
np. A-1 czy Obrazek?
7. Sygnały dawane przez kierującego ruchem są wyrażane odpowiednią postawą lub za pomocą rąk.
Proszę o wszystkie możliwe przykłady danych sytuacji.
8. Dziękuję wytrwałości w danym temacie. Będę naprawdę wdzięczny za otrzymaną tu pomoc. Liczę na rzetelne odpowiedzi dotyczące danych pytań/problemów.
Ostatnio zmieniony wtorek 19 maja 2009, 17:09 przez Nowy17, łącznie zmieniany 1 raz
Nowy17

Postprzez Borys68 » wtorek 19 maja 2009, 17:05

1 - tak, jest identyczny

2 - tak

3 - zostanie ci to wytlumaczone na kursie teoretycznym (tzn. z przepisów)

4 - badanie lekarskie jest zazwyczaj w trakcie kursu. Mówisz wtedy lekarzowi jaką masz wadę itd. Podpowiedź - powiedz, że nosisz też szkła kontaktowe. Bedziesz miał wtedy wpis w PJ, że możesz jeździć i w jednym i w drugim

5 - tego nauczysz się na kursie. Trudno mi to słowami opisywać.

Borys
Borys68

Postprzez Nowy17 » wtorek 19 maja 2009, 17:14

Dzięki Borys. Dałbyś radę odpowiedzieć również na 6 i 7 pytanie?
Proszę również o odpowiedź innych na pytania: 3, 5 (oraz 6 i 7, jeśli Borys nie da rady :P).
Nowy17

Postprzez annubis17 » wtorek 19 maja 2009, 17:16

6. wystarczy rozpoznac znak
reszte dopisze pózniej jak nikt nie napisze
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez dariex » wtorek 19 maja 2009, 18:19

Odp.7
Obrazek

Rysunki po kolei są analogiczne do kolorów sygnalizatora:
czerwony-zielony-żółty-czerwony

źródło:zdajprawko.szczecin.pl

Odp.6 Musisz wiedzieć co ten znak oznacza,a nie znać jego symbol w kodeksie drogowym.Musisz wiedzieć ponad to do jakiej grupy znaków ów należy.
dariex

Powrót do Egzamin na prawo jazdy