wydanie prawka kat A i B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

wydanie prawka kat A i B

Postprzez darekszc » środa 20 maja 2009, 17:48

Witam mam pytanie jestem w trakcie zdawania egzaminów na a i b

kat A teoria zdana 9 czerwca praktyka
kat B teoria 19 czerwca praktyka --

teraz moje pytanie jeśli zdam praktyczny egzamin z kat A czy dostanę dokument (zależy mi aby na wakacje móc pojezdzic już na 2 kółkach) ? słyszałem rózne opinie stad ten post.

pozdrawiam
darekszc

Postprzez Olin » środa 20 maja 2009, 18:28

Oczywiście. Dostaniesz prawo jazdy kat. A. Problem polega tylko na tym, że później jak zdasz na kat. B to będziesz musiał drugi raz zapłacić za wydanie nowego dokumentu (już z kat. A i B). To jednak tylko kwestia finansowa.
Olin

re.

Postprzez darekszc » środa 20 maja 2009, 18:39

Słyszałem też taką opinie że dopóki nie zdam egzaminu na b i nie bedzie możliwości wyrobienia to nie dostane samego a nawet jeśli zapłacę bo ośrodek egzaminacyjny ma moje papiery zdjęcie itp i nie wyda mi prawka..
darekszc

Postprzez Olin » środa 20 maja 2009, 19:26

Ja bym radził zaczekać te parę dni i zdawać jednak na kat. B - zaoszczędzisz ok. 70 złotych (oczywiście jeżeli zdasz). Możesz też zrezygnować w ogóle z tego egzaminu na kat. B i poprosić panią w okienku WORD aby po zdaniu egzaminu na kat. A przesłała twoje dokumenty do starostwa. W tym przypadku, jeżeli nie przystąpisz do egzaminu zwrócą ci polowe kwoty za egzamin praktyczny.
Olin

re:

Postprzez darekszc » środa 20 maja 2009, 21:35

o pieniądze mi sie nie rozchodzi 70zł nie jest to aż tak dużo mając na uwadze że mogę pojezdzić juz przez wakacja (a na b prawodpodobnie bede mial praktyke pod koniec wakacji)

i własnie z tymi dokumentami będzie problem skoro ja oddawałem jedno zdjęcie a ono zostanie przesłane do starostwa to jak mi wyrobią pozniej plastik jak zdam B ?
darekszc

Postprzez stoyu » czwartek 21 maja 2009, 20:06

Witam, mój problem jest podobny. Jak składałem papiery to płaciłem za egzamin teoretyczny A i B i później zdałem go 20 kwietnia. Otrzymałem termin na B, bo ten egzamin zamawiałem od razu na 11 maja, udało się zdać, ale egzaminu na motor jeszcze nie zamawiałem. Czy jak składałem papiery i od razu płaciłem za A i B to teraz, nie mogę sobie odebrać samego prawka na B? Wchodzę codziennie na kierowca.pwpw.pl ale dla moich danych w ogóle nie ma nawet sprawy w toku. Zależy mi na tym prawku B, więc chciałem je jak najszybciej odebrać. Mogę zapłacić dwukrotnie to 70 zł, to nie ma znaczenia, ale z tego co mi się wydaje, to papiery dalej leżą w WORDzie i oni tam czekają aż zdam A żeby to przesłać do starostwa. Jak to jest dokładnie, orientujecie się?
stoyu

re:

Postprzez darekszc » czwartek 21 maja 2009, 20:35

chyba pozostaje jedynie zadzwonić do wordu i się dowiedzieć.
albo jeździć bez dokumentu bodajże 50zł za nieposiadanie przy sobie.
darekszc

Postprzez stoyu » czwartek 21 maja 2009, 21:45

nie wiem czy takie 50zł, bo jak dokument nie został wydany, nie ma nas w CEPIKu, czyli jakbyśmy jeździli nie mając żadnych uprawnień.
stoyu

Powrót do Egzamin na prawo jazdy