Odmówienie przeprowadzenia egzaminu, a okulary

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez gosiawin » wtorek 02 czerwca 2009, 15:34

Nie wiem jak to rozwiążą technicznie i czy będą to w ogóle egzekwować,ale byłam ostatnio na spotkaniu ośrodków i instruktorów z dyrektorami WORD i egzaminatorami i omawialiśmy zmiany w rozporządzeniu.O tej zmianie ,między innymi była mowa,że teraz ma to działać i w drugą stronę.
A wyjaśnienie do paragrafu, które podałam wcześniej,jest zacytowane słowo w słowo z uzasadnienia,które było dołączone do projektu zmiany rozporządzenia w sprawie szkolenia i egzaminowania.
Nie twierdzę że tak będzie lepiej czy gorzej,lub czy to w ogóle da się zrealizować,podaję tylko,że tak to ma teraz wyglądać a czy będzie to się okaże.Znając życie znowu każdy WORD będzie interpretował po swojemu.
gosiawin

Postprzez ciemna.masa » wtorek 02 czerwca 2009, 15:38

Regista napisał(a):
Dokladnie to samo jest z okularami - lekarz nie stwierdzil koniecznosci uzywania okularow, ale tego rowniez nie zabronil.

U mnie lekarz stwierdził, że przy mojej wadzie wzroku nie ma przeciwwskazań by jeździć bez okularów, ale lepiej by było, gdybym jednak jeździła w nich. No to jakie kody musiałabym bym mieć, żeby to było adekwatne do tej decyzji i nie ograniczało mojego prawa do jazdy bez okularów. Absurdy zaczęłyby się robić.

Dlatego w mojej sytuacji wyjściem był kod: 01.06, oznaczający że moge prowadzić wymiennie w okularach lub soczewkach.
teoria: 30.12.08 (+)
praktyka I: 13.01.09 plac (+), miasto (-)
praktyka II: 19.02.09 +++ !!! Hurra
dokument odebrany: 2.03.09 :)
Kierowca bombowca ;)
ciemna.masa

Postprzez Regista » wtorek 02 czerwca 2009, 16:41

Dlatego w mojej sytuacji wyjściem był kod: 01.06, oznaczający że moge prowadzić wymiennie w okularach lub soczewkach.
Wymienność okularów i soczewek jest jak najbardziej zrozumiała, ale to nie jest mój przypadek.
Regista

Postprzez qwer0 » wtorek 02 czerwca 2009, 18:04

Nie wiem jak to rozwiążą technicznie i czy będą to w ogóle egzekwować,ale byłam ostatnio na spotkaniu ośrodków i instruktorów z dyrektorami WORD i egzaminatorami i omawialiśmy zmiany w rozporządzeniu.O tej zmianie ,między innymi była mowa,że teraz ma to działać i w drugą stronę.

prosze bardzo, mam takie oto orzeczenie i przyjde na egzamin w okularach.

Obrazek

Prosze mi wskazac, ktorego to warunku nie spelniam, wynikajacego z wpisanego w orzeczeniu kodu ograniczajacego korzystanie z uprawnien do kierowania pojazdami ze wzgledu na stan zdrowia?
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez gosiawin » wtorek 02 czerwca 2009, 21:06

Przykro mi,niestety nie jestem egzaminatorem,dyrektorem WORD ani nie pisałam zmiany do rozporządzenia,podaję tylko ,że tak uzasadnili tą zmianę.Tego uzasadnienia też nie napisałam więc niestety nie potrafię Ci tego wytłumaczyć jak mają zamiar to wprowadzić w życie.Może będzie to następny martwy przepis,ale co poradzić na to ,że przepisy tworzą ludzie za biurka często niewiele wiedząc o realiach
gosiawin

Postprzez skov » środa 03 czerwca 2009, 18:34

przepis nie będzie martwy bo jest dość klarowny tylko komentarz do tej zmiany jest lekko bezsensowny. Osoba pisząca uzasadnienie zmiany chyba nie przeczytała dokładnie zmienionego zapisu. Może chciano tak jak w komentarzu lecz zapis troszkę "nie wyszedł" .
skov

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy