Prawo jazdy w Czechach

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy w Czechach

Postprzez rafal149135 » sobota 06 czerwca 2009, 12:38

Witam! Mam pytanie oblalem dzisiaj egzamin i chcialbym zapisac sie drugi raz do czech i teraz moje pytania:
1. Czy kurs zrobiony w Polsce jest u nich wazny?
2. Jakie dokumenty mam do nich wziasc i ile sie czeka na egzamin?
3. Moge zdawac sama praktyke skoro teorie mam zaliczona?
rafal149135

Re: Prawo jazdy w Czechach

Postprzez ella » sobota 06 czerwca 2009, 12:53

rafal149135 napisał(a):1. Czy kurs zrobiony w Polsce jest u nich wazny?

Nie jest ważny

Kurs na prawo jazdy w Czechach trwa 39 godzin. Szkolenie na ulicach zajmuje 28 godzin, reszta to nauka przepisów.

Szkoły jazdy z czeskiego Liberca oferują naukę już za 6900 koron, czyli około 1150 zł. Po ukończeniu kursu i uzyskaniu zaświadczenia lekarskiego możemy stawić się na egzamin. W Czechach przeprowadza go urzędnik z gminnego wydziału komunikacji.

Egzamin kosztuje 700 koron, czyli około 117 zł i jest podzielony na trzy części. Najpierw w komputerze rozwiązujemy test wyboru, w którym odpowiadamy na 25 pytań. Na to zadanie mamy 30 minut. Maksymalnie można zdobyć 50 punktów, minimum potrzebne do zaliczenia to 43 punkty.

W drugiej części egzaminu odpowiadamy na dwa spośród 25 pytań dotyczących znajomości obsługi samochodu. Potem w towarzystwie instruktora i egzaminatora - autem, którym odbywaliśmy szkolenie, wyjeżdżamy na ulicę.

Egzamin praktyczny obejmuje jazdę w mieście i poza nim. Kierowca musi raz gwałtownie zahamować, symulując sytuację awaryjną na drodze. Jeśli mimo wszystko nie uda się nam zaliczyć egzaminu, można przystąpić do niego ponownie po pięciu dniach.

2. Jakie dokumenty mam do nich wziasc

Pewną barierą są też dokumenty wymagane podczas egzaminów od obcokrajowców. Trzeba pokazać zaświadczenie z pracy w Czechach lub potwierdzony przez policję meldunek tymczasowy na co najmniej 185 dni na terenie tego kraju.
ella
Moderator

Postprzez Danieloooo20 » niedziela 07 czerwca 2009, 12:03

Witam,

Nie znam języka czeskiego aby to sprawdzić :

Jaka jest zdawalnosć prawo jazdy kat B w Czechach ???
Bo słyszałem ze grubo ponad 60% i chciałbym sie dowiedzieć ile w tym prawdy ...

I tutaj znalalezłem takie info:

http://www.ridicak.cz/en/b.php

Grupy B prawa jazdy upoważnia do prowadzenia

* Pojazdy silnikowe o maksymalnej dopuszczalnej masie nieprzekraczającej 3 500 kg i nie więcej niż 8 miejsc pasażerskich z wyjątkiem siedzenia kierowcy, przyczepa o maksymalnej dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 750 kg może być holowane.
* Ciągniki i samodzielnej pracy napędu pojazdów o maksymalnej dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3 500 kg.
* Zespoły pojazdów o maksymalnej dopuszczalnej masie nieprzekraczającej 3 500 kg, a maksymalna dopuszczalna masa przyczepy nie przekracza masy pojazdu bez ładunku.

Warunki przyznawania prawa jazdy:

* Wiek 18
* Psychofizyczna
* Professional fitness

Zakres szkolenia:
Teoria instrukcji

* 5 klas: instrukcje użytkowania pojazdu regulacje
* 1 klasa: Instrukcja jazdy i konserwacji pojazdów
* 3 klas: instrukcja jazdy teorii i bezpieczną jazdę
* 1 klasa: instrukcja udzielania pierwszej pomocy
* 1 klasa: zmiany i testy

Szkolenie praktyczne

* 28 klas: szkolenia jazdy pojazdu
* 2 klasy: ręce na utrzymanie szkolenia
* 4 klasach: praktyczne szkolenia pierwszej pomocy

Teraz szukam cos o zdawalności jaki % zdaje ...
:D
Danieloooo20

Postprzez Borys68 » niedziela 07 czerwca 2009, 19:10

Danieloooo20 napisał(a): * 2 klasy: ręce na utrzymanie szkolenia

Hahahaha!
Praktyczne szkolenie z obsługi pojazdu.
Borys
Borys68

Postprzez martsz » niedziela 07 czerwca 2009, 22:32

Jakiś nie bardzo był ten translator :lol:
http://autoskola-liberec.cz/autoskola-l ... luzby.html
Jeśli chodzi o dodatkowe informacje to:

Część teoretyczna - to są konsultacje w terminach odpowiadających, a resztę sobie musisz nauczyć się sam z materiałów, które daje szkoła.

Część praktyczna trwa 28 godzin po 45 minut!!!
Czas trwania kursu to przeciętnie 6-8 tygodni, wersja ekspresowa (czyli droższa) 3 tygodnie.

W tej praskiej szkole ceny dla obcokrajowców były wyższe o jakieś 3000 koron (uwzględnili Anglików i Rosjan - a o Polakach zapomnieli :( )
Natomiast żadna z przejrzanych szkół ( a sprawdziłam chyba z 5) nie chwali się zdawalnością - chyba nie ma to znaczenia dla nich.

Testy są jednokrotnego wyboru - i praktycznie nie ma w nich krzyżówek

A i jeszcze doczytałam, ze egzamin trzeba zdać w ciągu 6 miesięcy od pierwszej próby, w przeciwnym razie trzeba od nowa zacząć kurs. Każdą z części egzaminu można zdawać osobno.
(2007-10-23) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
martsz

Powrót do Egzamin na prawo jazdy