Onetowskie zmiany w egzaminach :):):):):):):)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Onetowskie zmiany w egzaminach :):):):):):):)

Postprzez cman » środa 10 czerwca 2009, 09:31

I dziwić się, że ludzie potem różne głupoty wypisują, bo coś widzieli, coś słyszeli:

http://moto.onet.pl/1560860,1,zmiany-w- ... tykul.html

Początek artykułu zgodny z prawdą, a potem zaczynają opowiadać same bzdury, wyrwane z ustawy o kierujących, która jeszcze długo nie ujrzy światła dziennego.
cman

Postprzez silossi » środa 10 czerwca 2009, 09:44

cman napisał(a):I dziwić się, że ludzie potem różne głupoty wypisują, bo coś widzieli, coś słyszeli:

Początek artykułu zgodny z prawdą, a potem zaczynają opowiadać same bzdury, wyrwane z ustawy o kierujących, która jeszcze długo nie ujrzy światła dziennego.

Trochę się zdenerwowałem czytając ich artykuł, ponieważ podniesienie wymaganego wieku w celu uzyskania danych kategorii jest dla mnie wielką bzdurą! Ale skoro te informację są niezgodne z prawdą - ulżyło mi.

Pozdrawiam.
silossi

Postprzez Michał_62 » środa 10 czerwca 2009, 11:11

Na onecie piszą : "tychczas egzamin praktyczny z jazdy po mieście musiał trwać 40 minut, po zmianach będzie to nawet 25 minut, jeśli w tym czasie egzaminator uzna, że kandydat na kierowcę posiada niezbędne umiejętności." Czyli ma się rozumieć, że te 25 min to minimum? Poza tym cieszę się, że na quady wprowadzają prawko. Tych kurdupli jeżdżących na takich maszynach bez nadzoru i umiejętności jest zbyt wielu.
Pozdrawiam serdecznie
Michał_62

Postprzez jaras99 » środa 10 czerwca 2009, 11:38

A jak ma się sprawa do "zielonych listków" i okresu próbnego?
jaras99

Postprzez _MS » środa 10 czerwca 2009, 11:49

Cytat z linku:

"Powraca "zielony listek", który świeżo upieczeni kierowcy będą musieli naklejać na szyby samochodu przez pierwsze dwa lata okresu próbnego. Dwukrotne złamanie przepisów w tym czasie spowodują przedłużenie okresu próbnego o kolejne dwa lata oraz skierowanie na badania psychologiczne i doszkalanie, kosztujące 200 zł. Trzy wykroczenia, bądź niedopełnienie wspomnianych obowiązków po dwóch wykroczeniach, skutkuje odebraniem uprawnienia."
31.03.2009 - teoria - pierwsze podejście - wynik pozytywny
02.06.2009 - praktyka - pierwsze podejście - wynik pozytywny
_MS

Postprzez Kubecks » środa 10 czerwca 2009, 11:50

No wlasnie, dolaczam sie do pytania jarasa99: co z listkami i okresem probnym? Cman - moze Ty wyjasnisz, bo jestes chyba najbardziej poinformowany...?
Kubecks

Postprzez cman » środa 10 czerwca 2009, 11:57

Opierając się na artykule onetu:

PRAWDA (lub prawie prawda):

Onet.pl napisał(a):Weszły w życie zmienione przepisy dotyczące egzaminowania kandydatów na kierowców, które służyć mają usprawnieniu procesu zdobywania upragnionego dokumentu.

Ze względu na wydłużający się czas oczekiwania na pierwszy i ewentualnie kolejne terminy egzaminów, wprowadzonych zostało sporo zmian, które pozwolić mają na dotrzymywanie ustawowego okresu wyznaczenia pierwszego terminu, czyli maksymalnie 30 dni. Zdający po raz drugi i kolejny będą niestety musieli na kolejną próbę czekać dłużej niż miesiąc.

Dotychczas egzamin praktyczny z jazdy po mieście musiał trwać 40 minut, po zmianach będzie to nawet 25 minut, jeśli w tym czasie egzaminator uzna, że kandydat na kierowcę posiada niezbędne umiejętności.

Zmiany objęły także obowiązek wskazania podstawowych zbiorników i sposobu kontroli poziomu płynów. Teraz kandydat na kierowcę będzie losował zestaw dwóch elementów, które musi omówić w ciągu 5 minut, a nie jak do tej pory – wszystkie.

BZDURA:

Onet.pl napisał(a):W życie wchodzi również obowiązek posiadania odpowiedniego prawa jazdy na skutery i quady, co ograniczyć ma liczbę wypadków z udziałem dzieci.

Powraca "zielony listek", który świeżo upieczeni kierowcy będą musieli naklejać na szyby samochodu przez pierwsze dwa lata okresu próbnego. Dwukrotne złamanie przepisów w tym czasie spowodują przedłużenie okresu próbnego o kolejne dwa lata oraz skierowanie na badania psychologiczne i doszkalanie, kosztujące 200 zł. Trzy wykroczenia, bądź niedopełnienie wspomnianych obowiązków po dwóch wykroczeniach, skutkuje odebraniem uprawnienia.

Jeśli chodzi o punkty karne, to pierwsze 24 zebrane nie spowodują odebrania prawa jazdy, a jedynie skierowanie na kurs i badania, następnie przez pięć kolejnych lat każde zebrane 24 punkty spowodują utratę uprawnienia.

Ograniczenia wiekowe obejmą poszczególne kategorie. Motorowerami (kat. AM) pojadą już 14-latkowie, quadem lub motocyklem o pojemności do 125 cm3 (kat. A1 i B1) 16-latkowie, natomiast kategoria B bez zmian – limit to 18 lat. Duża liczba wypadków z udziałem niedoświadczonych motocyklistów spowodowała podniesienie limitu wiekowego na najmocniejsze ścigacze. 18-latkowie mogą ubiegać się o kategorię A2, natomiast "prawko" na mocne jednoślady otrzymają 24-latkowie lub 20-latkowie posiadający od 2 lat kategorię A2. Do prowadzenia dużych pojazdów trzeba będzie mieć 20 lat (kategoria C), bądź 24 lata (kategoria D).

Część teoretyczną kursu na prawo jazdy będzie można zrealizować z domu, przez internet, natomiast egzaminy zdawane będą już w odpowiednim ośrodku szkolenia.

Dokumenty wydawane kierowcom będą miały specjalny chip i ważność określoną standardowo na 15 lat w przypadku kategorii AM, A1, A2, A, B1, B, B+E oraz T. Kierowców kategorii C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D lub D+E nowe przepisy zmuszą do wymiany dokumentu co 5 lat, przy czym każdorazowo obowiązkowe będą badania psychologiczne.
cman

Postprzez Kubecks » środa 10 czerwca 2009, 12:02

Dzieki Cman za wyjasnienie.
Jeszcze tak dla potwierdzenia, co zmienilo sie po wprowadzeniu nowego rozporzadzenia:
http://www.mi.gov.pl/2-48203f1e24e2f-1791270-p_1.htm

Ze strony Ministerstwa Infrastruktury.
Kubecks

Postprzez gkurek3 » środa 10 czerwca 2009, 15:26

Czy może ktoś mi odpowiedzieć odnośnie tych dziwnych nowinek na onecie, czy jest to prawda z tymi zmianami dotyczącymi kierowców motocykli? Egzamin praktyczny mam już ustalony dawno, de facto zapisany już byłem rok temu. Jest to prawda, że początkowo będę musiał jeździć 2 lata słabym motocyklem? Proszę o odp
gkurek3

Postprzez cman » środa 10 czerwca 2009, 15:54

gkurek3 napisał(a):Czy może ktoś mi odpowiedzieć odnośnie tych dziwnych nowinek na onecie...

Tutaj: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 268#181268 - "szczegółowo" opisałem nowinki onetu.

Tak przy okazji, rano po przeczytaniu tego na onecie, napisałem komentarz do artykułu, który oczywiście nie został opublikowany. Następnie, popołudniu pojawił się komentarz z linkiem do rozporządzenia, pod nim jedna odpowiedź i tam napisałem znów komentarz - po kilku minutach zniknął cały komentarz, w którym się dopisałem...
Brawo onet.
cman

Postprzez Khay » środa 10 czerwca 2009, 16:11

Iiii... raczej nie wcięło, po prostu onet ma strasznie debilny system komentarzy...

To Ty?

Nie przejmuj się, też skomentowałem, ale w gąszczu pieniaczy łatwo przeoczyć posty merytoryczne.. Cóż, onet. :D

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez cman » środa 10 czerwca 2009, 16:14

Nie, to nie mój. Chociaż trochę podobny. Przeglądałem dokładnie - moich nie ma. Może dlatego, że podkreślałem w nich ignorancję autora artykułu...
cman

Postprzez Jorgel » poniedziałek 15 czerwca 2009, 10:31

Moim zdaniem powinna się pojawić jeszcze jedna zmiana: obowiązkowe badania psychotechniczne dla każdego zdającego. Skoro kierowcy zawodowi sobie z tym radzą to "zwykli" też by dali rade, a przynajmniej dużo czubów by odpadło :P
B - 27.08.2008
C - 07.09.2009
Jorgel

Powrót do Egzamin na prawo jazdy