Zawracanie z użyciem biegu wstecznego

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zawracanie z użyciem biegu wstecznego

Postprzez Robis » czwartek 18 czerwca 2009, 10:24

Polecenie egzaminatora w wąskiej uliczce: "Proszę zawrócić z wykorzystaniem biegu wstecznego". Egzaminowany zrozumiał, że chodzi o zawracanie "na trzy", natomiast czy mogę wykorzystać infrastrukturę, jeśli egzaminator tego nie zaznaczył? Przeciez korzystając np. z wjazdu czy bramy, wykorzystuję bieg wsteczny....
Obrazek
04.06.2009 Teoria (+), Plac (+), Miasto (+)
Toyota Yaris Nr 38!
Robis

Re: Zawracanie z użyciem biegu wstecznego

Postprzez mshtal » czwartek 18 czerwca 2009, 10:43

Robis napisał(a):Polecenie egzaminatora w wąskiej uliczce: "Proszę zawrócić z wykorzystaniem biegu wstecznego". Egzaminowany zrozumiał, że chodzi o zawracanie "na trzy", natomiast czy mogę wykorzystać infrastrukturę, jeśli egzaminator tego nie zaznaczył? Przeciez korzystając np. z wjazdu czy bramy, wykorzystuję bieg wsteczny....

co nie jest zabronione (a w poleceniu nie było określone) jest dozwolone :)

egzaminator nie chciał ograniczać praw do decydowania osoby egzaminowanej, stąd też nie określił konkretnej bramy czy wjazdu...

moim zdaniem najlepsze i najbardziej czytelne a za razem sprawdzające sposób myślenia osoby egzaminowanej jest polecenie typu "na odcinku tej drogi proszę zawrócić z wykorzystaniem biegu wstecznego, może pan/pani wykorzystać dowolną infrastrukturę drogową" - ale to oczywiście tylko moje skromne zdanie
Ostatnio zmieniony czwartek 18 czerwca 2009, 12:33 przez mshtal, łącznie zmieniany 1 raz
mshtal

Postprzez Robis » czwartek 18 czerwca 2009, 11:41

No właśnie, znajomy zdawał i miał "zawrócić z użyciem biegu wstecznego" na dosyć wąskiej uliczce. Utrudnił sobie życie przez co oblał... Od razu stwierdziłem, że powinien użyć wjazdu, których tam podobno było sporo... No ale trudno :)
Dzięki :)
Obrazek
04.06.2009 Teoria (+), Plac (+), Miasto (+)
Toyota Yaris Nr 38!
Robis

Postprzez ghoti_mp » czwartek 18 czerwca 2009, 11:41

Też mi się wydaje, że w tej sytuacji masz tę dowolność. Tylko pamiętaj, że zawracać "na trzy" nie możesz zawsze. Tylko w przypaku niewielkiego natężenia ruchu, tak, by nie utrudnić przejazdu ani nie stworzyć zagrożenia.
ghoti_mp

Postprzez vila_ » czwartek 18 czerwca 2009, 11:58

Mi na egzaminie egzaminator powiedział, "proszę zawrócić z wykorz.." Zapytałam go o które zawracanie chodzi, a on, do mnie z pretensjami, ze przecież nie narzucił mi sposobu zawracania itd ;p Tak wiec róbta co chceta :)
vila_

Postprzez erde » piątek 19 czerwca 2009, 11:38

U mnie egzaminator powiedział "na tym odcinku drogi do zakrętu (który był za jakieś 100-150m) proszę zawrócić z wykorzystaniem biegu wstecznego"

Nie było żadnych wjazdów, uliczek itp. więc nie miałem specjalnego wyboru ;)

Na szczęście droga w tym miejscu była szeroka i było pusto - poszło bez problemu
erde

Postprzez misia2 » niedziela 21 czerwca 2009, 16:05

U mnie polecenie- "Proszę zawrócić z wykorzystaniem biegu wstecznego" padło na uliczce osiedlowej połączonej z parkingiem. Była wąska, aczkolwiek miałam wykorzystać parking do tego manewru.
Potem robiłam drugi raz ten sam manewr, tylko że z wykorzystaniem wjazdu do bramy na jakieś polnej uliczce.
misia2

Postprzez rafal149135 » niedziela 21 czerwca 2009, 16:55

mam pytanie podczas zawracania na 3 trzeba uzywac kierunkowskazu? jesli tak to w jaki sposob? pierwsze prawy i zatrzymac sie pozniej lewy i dojechac do lewej krawedzi? pozniej znowu prawy i do tylu i znow lewy i do przodu?
rafal149135

Postprzez silossi » niedziela 21 czerwca 2009, 17:39

rafal149135 napisał(a):mam pytanie podczas zawracania na 3 trzeba uzywac kierunkowskazu? jesli tak to w jaki sposob? pierwsze prawy i zatrzymac sie pozniej lewy i dojechac do lewej krawedzi? pozniej znowu prawy i do tylu i znow lewy i do przodu?

Tak, trzeba używać kierunkowskazów. Zastosujemy je w zależności od sposobu i sytuacji zawracania.

Pozdrawiam.
silossi

Postprzez vila_ » niedziela 21 czerwca 2009, 21:34

rafal149135 napisał(a):mam pytanie podczas zawracania na 3 trzeba uzywac kierunkowskazu? jesli tak to w jaki sposob? pierwsze prawy i zatrzymac sie pozniej lewy i dojechac do lewej krawedzi? pozniej znowu prawy i do tylu i znow lewy i do przodu?

Prawy i zatrzymać się? Ja robiłam: lewy kierunek koła na maksa w lewo, po dojechaniu do krawężnika włączam prawy i do tyłu koła na maksa w prawo i na koniec kierunek lewy i wyjeżdżam..
vila_

Postprzez rafal149135 » niedziela 21 czerwca 2009, 21:40

czyli przed zawracaniem nie zatrzymales sie? odrazu do dziela?

edytowany przez moderatora patrz regulamin punkt 8
rafal149135

Postprzez vila_ » niedziela 21 czerwca 2009, 23:56

Taak. Jak było wolne i upewniłam sie, to od razu z drugiego biegu.

vila_

Postprzez AnnQ » poniedziałek 22 czerwca 2009, 19:33

ja byłam uczona że trzeba się na samym początku zatrzymać przy prawej krawędzi razem z kierunkowskazem i potem zabierać się za zawracanie na 3
AnnQ

Postprzez mshtal » poniedziałek 22 czerwca 2009, 21:47

kierujący jest zobowiązany wyraźnie i zawczasu sygnalizować zamiar zmiany pasa ruchu bądź kierunku jazdy, stąd też nawet zatrzymując się przy prawej krawędzi ale na pasie ruchu nie rozumiem po co włączać kierunkowskaz...?

ponad to jak ktoś wyżej napisał, włącz od razu lewy upewniając się, że Twój manewr nikomu nie utrudni poruszania się za równo tym nadjeżdżającym z przodu jak i z tyłu i do dzieła!

mshtal

Postprzez agaw » wtorek 23 czerwca 2009, 10:53

kierunkowskazów trzeba używac oczywiście :lol: , mnie uczono, że jak zawracasz z wykorzystaniem np. podjazdu po prawej str. to wjeżdzasz tyłem wyjeżdzasz przodem, jak po lewej to wjeżdzarz przodem wyj tyłem, polecenie egzaminatora na moim ostatnim egzaminie brzmiało: proszę wykorzystać odcinek drogi (zamkniętej) do zawrócenia, nic o infrastrukturze ale wykorzystałam wjazd na posesję i było ok zaliczone
Obrazek

9 maj 2009 nareszcie się udało!!!!
15 maj przyjęto wniosek
19 maj prawko odebrane :))))
agaw

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy