Tramwaje - podsumowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Tabasco » czwartek 26 lipca 2007, 18:01

A czy znak drogowy droga z pierwszeństwem przejazdu możemy interpretować jako "zielone światło" ???
Czy wogóle jest możliwość inerpretowania przepisów drogowych bo nieraz są one w pewien sposób nie jasne pytam ogólnie o znaki i przepisy drogowe ???
Tabasco

Postprzez adobe » czwartek 26 lipca 2007, 18:08

Tabasco napisał(a):A czy znak drogowy droga z pierwszeństwem przejazdu możemy interpretować jako "zielone światło" ???

No nie, bo inna będzie kolejność przejazdu pojazdów w przykładzie podanym przeze mnie w przypadku D-1, a inna w przypadku sygnalizacji świetlnej.

Co do sygnalizacji świetlnej to masz tu:
rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych
art.95, ust.4
adobe

Postprzez booc » czwartek 26 lipca 2007, 18:12

Tabasco napisał(a):A czy znak drogowy droga z pierwszeństwem przejazdu możemy interpretować jako "zielone światło" ???

Akurat w przypadku tramwajów nie. Na światłach skręcający tramwaj ustępuje jadącym prosto. Na drodze z pierwszeństwem tramwaj ma zawsze pierwszeństwo (no, z wyjątkiem pojazdów uprzywilejowanych którym musi ustąpić) Niestety, takie są przepisy.

Tabasco napisał(a):Czy wogóle jest możliwość inerpretowania przepisów drogowych bo nieraz są one w pewien sposób nie jasne pytam ogólnie o znaki i przepisy drogowe ???

Przecież po to jest forum aby dyskutować m.in. nad przepisami. ;)
Jeżeli przeczytałeś opis jakiegoś znaku lub przepisu i jest dla Ciebie niejasny, oczywiście możesz się zapytać. Staraj się tylko nie pytać o jakieś podstawy, a się wpierw samemu zastanowić.
booc

Postprzez niedzielny_kierowca » wtorek 28 sierpnia 2007, 01:31

Co prawda sprawa była już tutaj poruszana ale nie została jednoznacznie wyjaśniona więc zapytam:
Co z sytuacją gdy jadę drogą główną prosto a tramwaj jadący po mojej lewej stronie skręca w prawo. Czy mam się zatrzymac i przepuścić tramwaj czy mam pierwszeństwo?

I jeszcze jedno pytanie: czy tory tramwajowe przecinające jezdnię należy traktować jako krzyżówkę i czy tramwaj ma tam zawsze pierwszeństwo?
niedzielny_kierowca

Postprzez scorpio44 » wtorek 28 sierpnia 2007, 10:31

niedzielny_kierowca napisał(a):Co z sytuacją gdy jadę drogą główną prosto a tramwaj jadący po mojej lewej stronie skręca w prawo. Czy mam się zatrzymac i przepuścić tramwaj czy mam pierwszeństwo?

Gdyby było to skrzyżowanie ze światłami, to Ty miałbyś pierwszeństwo. A normalnie ustępujesz tramwajowi. No zresztą wynika to przecież jednoznacznie z podsumowania Lakiego..

niedzielny_kierowca napisał(a):czy tory tramwajowe przecinające jezdnię należy traktować jako krzyżówkę i czy tramwaj ma tam zawsze pierwszeństwo?

Jeżeli nie ma znaków regulujących pierwszeństwo, to tramwaj zawsze jedzie pierwszy.
scorpio44

Postprzez niedzielny_kierowca » wtorek 28 sierpnia 2007, 16:01

Dzięki.
Zdarzało mi się jeździć po większych miastach ale nigdy nie byłem tak do końca pewien o co biega z tymi tramwajami. Gdy pytałem znajomych to też nie wiedzieli i mówili, że naśladują kierowców innych samochodów. :D Podejrzewam, że spory odsetek kierowców z mniejszych miejscowości ma problemy z jazdą wśród tramwajów. Część kierowców wogóle nie wybiera się samochodami na takie wycieczki. No ale tak to jest gdy na kursach prawa jazdy, wykonanie "koperty" było tak samo ważne jak jazda po mieście.
niedzielny_kierowca

Postprzez rocko19 » sobota 20 września 2008, 20:10

Czy mając 2 pasy ruchu w 1 kierunku,gdzie jeden pas jest przeznaczony do tramwajów"torowisko" i chcący skrecic w lewo to czy jest obowiązkiem wjechac na tory czyli do osi jezdni jezeli nie jedzie tramwaj i skrecic w lewo czy moge z pasa prawego? dodam że pasy niesa oznaczone.Niemam pewnosci.Pozdr
rocko19

Postprzez piotr_mk » piątek 19 czerwca 2009, 16:51

Na kursie miałem specyficzną sytuację. Otóż miała ona miejsce w Gdańsku na Przeróbce. Tam, jak wiadomo jest pętla. Jechałem za tramwajem i przed swoją pętlą tramwaj zatrzymał się na drodze (bez wysepki, tylko na środku ulicy), żeby przełożyć zwrotnicę do skrętu w lewo w pętlę. Obowiązek zatrzymania za tramwajem jest tylko w przypadku postoju tramwaju na przystanku, więc instruktor kazał mi jechać. I pojechałem powoli przy tym stojącym tramwaju. Motorniczy zaczął krzyczeć, że nie wolno, a akurat wychodził z tramwaju, ale instruktor mi wytłumaczył, że nie ma takiej sytuacji w przepisach i jechać mogę. Mam więc pytanie do Was, czy wolno mi było przejechać obok tramwaju stojącego przed zwrotnicą (nie przy przystanku).
piotr_mk

Postprzez dariex » piątek 19 czerwca 2009, 20:08

Nie ma takiego przepisu,który zabraniałby ominięcia tramwaju,gdzie akurat zmieniana jest zwrotnica-pierwsze słyszę.
Być może motorniczy krzycząc,miał na myśli coś innego?

rocko19 napisał(a):Czy mając 2 pasy ruchu w 1 kierunku,gdzie jeden pas jest przeznaczony do tramwajów"torowisko" i chcący skrecic w lewo to czy jest obowiązkiem wjechac na tory czyli do osi jezdni jezeli nie jedzie tramwaj i skrecic w lewo czy moge z pasa prawego? dodam że pasy niesa oznaczone.Niemam pewnosci.Pozdr

Skoro lewy pas jest pasem przeznaczonym dla ruchu pojazdów szynowych(torowiskiem),to chyba sam sobie udzieliłeś odpowiedzi?
dariex

Postprzez Sławek_18 » piątek 19 czerwca 2009, 20:46

dariex napisał(a):
rocko19 napisał(a):Czy mając 2 pasy ruchu w 1 kierunku,gdzie jeden pas jest przeznaczony do tramwajów"torowisko" i chcący skrecic w lewo to czy jest obowiązkiem wjechac na tory czyli do osi jezdni jezeli nie jedzie tramwaj i skrecic w lewo czy moge z pasa prawego? dodam że pasy niesa oznaczone.Niemam pewnosci.Pozdr

Skoro lewy pas jest pasem przeznaczonym dla ruchu pojazdów szynowych(torowiskiem),to chyba sam sobie udzieliłeś odpowiedzi?

aha czyli (widzę, że jesteś z Krakowa) np. jadąc kalwaryjską w stronę matecznego chcąc skręcić w lewo stoisz nie na torowisku?
Tylko blokujesz ruch? ? ? ?
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez dariex » piątek 19 czerwca 2009, 21:09

Wiesz,podobno ludzie którzy nadużywają pytajników i wykrzykników są niezrównoważeni emocjonalnie,wiec wyluzuj.
Ja zrozumiałam wypowiedz Rocko tak,że pas oznaczony jako torowisko jest przeznaczony tylko dla ruchu tramwajów i stąd moja odpowiedź,bo wyobraziłam sobie taką sytuację i tu chyba nie powiesz,że skręt w lewo nie odbywa się z prawego pasa?

Obrazek

Bo co do Twojego przykładu z Kalwaryjską,(jak i wieloma innymi ulicami o podobnej "topografii"),to nie sądziłam nawet,że osobie która posiada już prawo jazdy,może sprawić jakiś kłopot.
Może poniosła mnie fantazja ;)
dariex

Postprzez Sławek_18 » piątek 19 czerwca 2009, 21:38

na pokazanym jpg-u też należy się ustawić na torach przy skręcie w lewo. Jest to utrudnione, ale jednak .

EOD.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez dariex » piątek 19 czerwca 2009, 22:20

Ale skręcasz z prawego :)
Zatrzymać to się tam możesz także na torach dla tramwaju jadącego z kierunku przeciwnego(jeśli akurat nie nadjeżdża).
To tak troszkę inaczej wygląda niż np tu,gdzie ewidentnie w ogóle zanim wykonasz skręt kierownicą,ustawiasz się równolegle do osi jezdni(wspomniana przez Ciebie Kalwaryjska):

Obrazek
dariex

Postprzez ivytomek » niedziela 21 czerwca 2009, 10:19

Jest oczywistą sprawą, że skręcając w lewo należy obowiązkowo zająć torowisko, jako że jest to skrajny lewy pas. Gdy nadjedzie z tyłu tramwaj, często możliwa jest rezygnacja ze skrętu i powinno się wtedy, w myśl przepisów, pojechać na wprost. W praktyce często torowisko jest powierzchnią wyłączoną z ruchu.
Jest sporo wyjątków, ale wymuszone są one znakami poziomymi bądź jakimiś innymi przeszkodami (tak, jak zdjęciu skrzyżowania Lubicz z Rakowicką, gdzie wybudowano dziwaczny przystanek-próg zwalniający).
ivytomek

Postprzez DZX » wtorek 30 czerwca 2009, 18:44

Tramwaj na drodze z sygnalizacją świetlną: Tramwaj stosuje się do sygnalizacji, tzn. jeżeli ma zielone to jedzie, jeżeli czerwone to stoi, ale UWAGA: w takim wypadku, nawet jeśli mamy zielone światło, tramwaj ustępuje nam pierwszeństwa tylko wtedy, gdy my jedziemy prosto. Jeżeli skręcamy gdziekolwiek mając zielone światło, musimy ustąpić pierwszeństwa tramwajowi.

A propos tego mam w moich testach napisane coś takiego:
Kierujący poj. szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym światlami może je opuścić pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom poruszającym się na wprost. Zasady tej nie stosuje sie na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakiem "ruch okrężny". I tu czegoś nie kumam. Czyli jeżeli jestem na tej samej drodze co tramwaj obok siebie i dostajemy zielone, ja chcę jechać na wprost przez rondo, a on skręcić w prawo, to on ma pierwszeństwo???
DZX

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze