Nrtujące pytanie odnośnie sprawdzenia świateł

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Nrtujące pytanie odnośnie sprawdzenia świateł

Postprzez mlodinho10 » niedziela 21 czerwca 2009, 18:32

Przedtem było tak, że po kolei sprawdzało się wszystko, po kolei światła włączało i sprawdzało stan żaróweczek oraz pod maską czy są wszystkie płyny. Mnie nasuwa się pytanie:

-jak wylosuje się powiedzmy światła drogowe to włączamy mijana + drogowe ? logicznie rzecz ujmując jak ktoś na drodze potrzebuje drogowe to ma włączone mijania+drogowe natomiast jak to jest na egzaminie ? to samo przeciwmgłowe (na clio w Tarnowie jest tylko z tyłu) to też mam włączyć mijania + przeciwmgłowe czy samo przeciwmgłowe ?

np losuję "sprawdzenie światła przeciwmgłowego" (w clio 3 jest tylko z tyłu)

a) włączam mijania + przeciwmgłowe
b) włączam same przeciwmgłowe

To mnie tylko irytuję
mlodinho10

Re: Nrtujące pytanie odnośnie sprawdzenia świateł

Postprzez silossi » niedziela 21 czerwca 2009, 18:38

mlodinho10 napisał(a):Przedtem było tak, że po kolei sprawdzało się wszystko, po kolei światła włączało i sprawdzało stan żaróweczek oraz pod maską czy są wszystkie płyny. Mnie nasuwa się pytanie:

-jak wylosuje się powiedzmy światła drogowe to włączamy mijana + drogowe ? logicznie rzecz ujmując jak ktoś na drodze potrzebuje drogowe to ma włączone mijania+drogowe natomiast jak to jest na egzaminie ? to samo przeciwmgłowe (na clio w Tarnowie jest tylko z tyłu) to też mam włączyć mijania + przeciwmgłowe czy samo przeciwmgłowe ?

np losuję "sprawdzenie światła przeciwmgłowego" (w clio 3 jest tylko z tyłu)

a) włączam mijania + przeciwmgłowe
b) włączam same przeciwmgłowe

To mnie tylko irytuję

Światło przeciwmgłowe wymaga użycia świateł mijania. To samo dotyczy świateł drogowych. Jeżeli konieczne jest włączenie "innego" światła do sprawdzenia działania właściwego - trzeba to oczywiście zrobić.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony niedziela 21 czerwca 2009, 18:40 przez silossi, łącznie zmieniany 1 raz
silossi

Postprzez bruno666 » niedziela 21 czerwca 2009, 18:39

Jak nie włączysz świateł mijania, to nie załączą się ani drogowe, ani przeciwmgłowe tylne.
...
bruno666

Postprzez mlodinho10 » niedziela 21 czerwca 2009, 18:46

Wielkie dzięki, czyli tylko w przypadku drogowych i przeciwmgłowym dodaję mijania... reszta osobno
mlodinho10

Postprzez PILU » niedziela 21 czerwca 2009, 21:13

Pamietaj o pokazaniu podswietlania tylnej tablicy rejestracyjnej gdy wylosujesz swiatla pozycyjne i o kierunkowskazach na drzwiach w przypadku swiatel awaryjnych i kierunkowskazow.
PILU

Postprzez silossi » niedziela 21 czerwca 2009, 22:01

PILU napisał(a):Pamietaj o pokazaniu podswietlania tylnej tablicy rejestracyjnej gdy wylosujesz swiatla pozycyjne i o kierunkowskazach na drzwiach w przypadku swiatel awaryjnych i kierunkowskazow.

Kierunkowskazy nie znajdują się na drzwiach. . .
silossi

Powrót do Egzamin na prawo jazdy