Następne nowinki z wp.pl

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez wjot1 » wtorek 23 czerwca 2009, 11:49

A tutaj kolejna doza informacji tym razem z serwisu wp.pl.

http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Rewolucja-w-prawach-jazdy,wid,11246457,wiadomosc.html

Na szczęście z w/w artykułu wynika, że zaczną obowiązywać pod koniec br.

Pozdrawiam
wjot1

Postprzez _Tomek_ » wtorek 23 czerwca 2009, 12:16

Witam ;)
A jak to jest jesli chodzi o to wyznaczenie pierwszego terminu do 30 dni? czy ktos wie czy Word'y sie do tego stosują?
_Tomek_

Postprzez rafal149135 » wtorek 23 czerwca 2009, 12:21

_Tomek_ napisał(a):Witam ;)
A jak to jest jesli chodzi o to wyznaczenie pierwszego terminu do 30 dni? czy ktos wie czy Word'y sie do tego stosują?

aktualnie tak word bytom i katowice do 3tygodni laczony egzamin dostajesz, jak zdales teorie to daja wtedy 3miesiace nawet za 1 razem... tu jest tylko bol
rafal149135

Postprzez rafal149135 » wtorek 23 czerwca 2009, 12:23

wjot1 napisał(a):A tutaj kolejna doza informacji tym razem z serwisu wp.pl.

http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Rewolucja-w-prawach-jazdy,wid,11246457,wiadomosc.html

Pozdrawiam

to jest chore! na kij komu ten listek? czyli co nie moge jezdzic autem znajomego czy taty bo musze miec listek? a moze mam kupic sterte listkow i je naklejac na kazde auto?
rafal149135

Postprzez agaw » wtorek 23 czerwca 2009, 12:44

z tymi lstkami to trochę do d......, samo założenie jest słuszne tylko ze ja niestety miałam okazje poczuć jak starzy kierowcy często na listek reagują (jeżdząc przez czas jakiś z koleżanką która taki listek naklejony miała) i po zrobieniu prawka sama listka nie nakleiłam i nie mam zamiaru
Ostatnio zmieniony wtorek 23 czerwca 2009, 12:59 przez agaw, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek

9 maj 2009 nareszcie się udało!!!!
15 maj przyjęto wniosek
19 maj prawko odebrane :))))
agaw

Postprzez Amos » wtorek 23 czerwca 2009, 12:57

rafal149135 napisał(a):
wjot1 napisał(a):A tutaj kolejna doza informacji tym razem z serwisu wp.pl.

Pozdrawiam

to jest chore! na kij komu ten listek? czyli co nie moge jezdzic autem znajomego czy taty bo musze miec listek? a moze mam kupic sterte listkow i je naklejac na kazde auto?

Całe to szykanowanie świeżych kierowców nie ma sensu.
Kto jest bardziej niebezpieczny? Osoba, która od razu po kursie i egzaminie siada za kierownicą, czy osoba, która zaczyna jeździć autem dopiero po np. 3 latach od zdania prawka?
A jednak ta pierwsza będzie musiała przejść przez okres próbny z mocnymi ograniczeniami (o ile w takim kształcie zostanie uchwalona nowelizacja ustawy), a ta druga może robić, co jej się podoba...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez Khay » wtorek 23 czerwca 2009, 14:18

To, że Ci się coś wydaje o niczym nie świadczy. Osoby odpowiedzialne za zmiany zrobiły badania, i wyszło im kompletnie inaczej niż zakładasz, że jest.

Polecam lekturę uzasadnienia do projektu ustawy o kierujących.

Na zachętę krótki cytat:

Uzasadnienie napisał(a):Koniecznosc przyjecia nowych efektywniejszych rozwiazan pozwalajacych na podniesienie kwalifikacji kierowców uzasadniaja obiektywne fakty i liczby. I tak można wskazac, że:
– najliczniejsza grupa kierowców uczestniczacych w wypadkach to osoby w wieku 18-24 lata posiadajace prawo jazdy krócej niż dwa lata – w okresie ostatnich 10 lat zaobserwowano tendencje wzrostowa (o 10%) udziału tych osób jako sprawców wypadków,
– w wypadkach z udziałem młodych kierowców 83% zabitych sa to również ludzie w wieku 18-24 lata,

Rzecz idzie nie o to, kto powoduje wypadki, ale kto w nich uczestniczy. Z czego to wynika? Cóż, nie trudno odgadnąć, że doświadczony kierowca prędzej przewidzi błąd innego kierowcy, niż żółtodziób. Takie rzeczy przychodzą z doświadczeniem, a tego młodym kierowcom (mniejsza o wiek) na pewno brakuje. Oczywiście, można na fakty się obrazić. Ale wysysać z palca teorię o tym, że ci młodzi to niewinni i bezwypadkowi to już przesada.

A co do terminu... jakoś nie do końca w to wierzę. Projekt przeniesiono z obrad rządu w okresie kwiecień-czerwiec na lipiec-wrzesień.. a jeszcze musi przejść przez parlament i konusa. Do tego dochodzi czas od ogłoszenia do wejścia w życie... Jeszcze przyjdzie na to poczekać.

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez Trucker » wtorek 23 czerwca 2009, 14:32

przez parlament i konusa

kogo?
Trucker

Postprzez Pajejek » wtorek 23 czerwca 2009, 18:31

Myślę, że jezeli chodzi o zmiany dla świeżych kierowców to są one dosyć radykalne. Ale w naszych, polskich realiach raczej koneczne. Czas pokaże czy odniosą zamierzony skautek.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez Amos » wtorek 23 czerwca 2009, 18:34

Khay - czy ty przeczytałeś fragment, który wkleiłeś?
Tam przecież wyraźnie stoi:
najliczniejsza grupa kierowców uczestniczących w wypadkach to osoby w wieku 18-24 lata posiadające prawo jazdy krócej niż dwa lata.
18 do 24 lat, a nie wszyscy, którzy mają prawko krócej niż dwa lata!
Zatem lepiej wprowadzić ograniczenia dla mających poniżej 24 lat podobnie jak dla motocyklistów, zamiast dla wszystkich.

Poza tym, czy od samego faktu, że prawko będzie leżeć na półce przez te dwa lata, przybędzie jego posiadaczowi doświadczenia?
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez Khay » wtorek 23 czerwca 2009, 20:00

Amos napisał(a):Poza tym, czy od samego faktu, że prawko będzie leżeć na półce przez te dwa lata, przybędzie jego posiadaczowi doświadczenia?

A znasz jakiś inny sposób na potwierdzenie doświadczenia? Bo wydaje mi się, że póki co takie coś nie istnieje. I raczej trudno to sobie wyobrazić. Co z tego, że mam w ciagu roku naście kkm, a ktoś inny równe 0? Gdzie to jest zapisane...? Kto lub co może to poświadczyć?

A czy rzecz dotyczy tylko młodych i wiekiem, i stażem - śmiem wątpić. Co nie zmienia faktu, że jakby zrobiono tylko do 24 to zaraz podniosłoby się larum, że się młodych wiekiem dyskryminuje bezpodstawnie (starczy na tym forum poczytać wątki o ubezpieczeniach...). Po prostu większość ludzi robi prawko "za młodu" - takie dinozaury jak ja to, jak mniemam, wciąż mniejszość. No to i statystyk specjalnie nie podbijamy, prawda? :)

Oczywiście, nie chciałbym paradować z liściem i mieć dodatkowych ograniczeń (i mieć nie będę) - ale sam pomysł wydaje mi się trafiony. Gorzej, że PoRD w Polsce to prawo niemal martwe, więc co by tam nie napisali... to i tak w większości zostanie na papierze. ;)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez adamzwiero » wtorek 23 czerwca 2009, 20:22

a może po prostu obciąć pensje tym pajacom na wiejskiej to by był przypływ gotówki do budżetu a nie wymyślać coraz to debilniejsze projekty ustaw
adamzwiero

Postprzez *Raimo* » wtorek 23 czerwca 2009, 22:35

Zmiany są potrzebne to fakt. Terminowe prawa jazda też nie są głupim pomysłem szczególnie dla zawodowych, a co do listka nie rozumiem waszego oburzenia ,przecież to będzie martwy przepis. Nikt przecież nie ma wypisane na czole ze ma prawo jazdy krócej niż 2 lata dlatego skutecznośc egzekwowania tego prawa bedzie bliska zeru.
*Raimo*

Postprzez robcio » środa 24 czerwca 2009, 11:35

[/url]
Zmiany są potrzebne to fakt. Terminowe prawa jazda też nie są głupim pomysłem szczególnie dla zawodowych, a co do listka nie rozumiem waszego oburzenia ,przecież to będzie martwy przepis. Nikt przecież nie ma wypisane na czole ze ma prawo jazdy krócej niż 2 lata dlatego skutecznośc egzekwowania tego prawa bedzie bliska zeru.

Tak samo jak nikt nie ma wypisane na czole wypiłem dwa piwa, dlatego czasami potrzebne są rutynowe kontrole.

Wg mnie te zmiany są potrzebne. Szkoda tylko, że listek będzie dla wielu oznaczał: "o można wyprzedzić świerzaka", nawet jeśli będzie to osoba, która przed wczoraj odkleiła swój listek. Dużo jeszcze nam brakuje, do w osiągnięcia przyzwoitego bezpieczeństwa na drodzę, ale warto próbować, dlatego popieram te zmiany.

kredyty samochodowe
Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 października 2010, 15:52 przez robcio, łącznie zmieniany 3 razy
robcio

Postprzez Amos » środa 24 czerwca 2009, 11:43

Prawdopodobieństwo rutynowej kontroli jest bardzo niskie. Mój ojciec jeździ już prawie 20 lat i nie został jeszcze do takowej zatrzymany.
Oczywiście odnoszę się tu do listków, a nie piw...
Amos

Następna strona

Powrót do Luźna gadka