Przyhamowywanie na drodze głównej

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez ja:D » poniedziałek 22 czerwca 2009, 09:50

Olin napisał(a):Może więc ci podpowiem: w ust. 1 jest użyte sformułowanie "zbliżając się do skrzyżowania.... jest zobowiązany zachować szczególna ostrożność... ", a następnie użyto funktora zdaniowego "i". "ustąpić pierwszeństwa pojazdowi.....". Skoro więc użyto funktora "i" to oba te warunki muszą być spełnione łącznie. Stąd też wniosek, że przepis ten traktuje tylko o skrzyżowaniach równorzędnych oraz o wjeździe na skrzyżowanie z drogi podporządkowanej.
Nie wiem jednak czy to dotrze do ciebie...

No dobrze, niech będzie że masz rację. No to matematycznie. Idąc tym tokiem rozumowania, skoro ta sytuacja dotyczy tylko skrzyżowań równorzędnych i wjazdu z drogi podporządkowanej (choć nie tylko, bo skręcając z drogi z pierszeństwem w lewo jesteś zobowiązany ustąpić pierszeństwa pojazdom jadącym z przeciwka) i w w tym przypadku mamy funktor "i" to w pozostałych przypadkach, czyli w jeździe drogą z pierszeństwem (prosto lub w prawo, bo skręt w lewo uwzględniliśmy powyżej) powinnien być funktor "lub" Czyli byłoby : zbliżając sie do skrzyżowania..jesteś zobowiązany zachować szczególną ostrożność LUB ustąpić pierszeństwa pojazdowi... A skoro jest to droga z pierszeństwem a Ty jedziesz prosto lub w prawo, więc nikomu nie ustępujesz, czyli jedyny warunek, jaki musisz spełnić to zachowanie szczególnej ostrożności..

Wniosek z tego taki, że szczególną ostrożność musisz zachować zawsze :)

Pozdrawiam
29.04.2009 1 i ostatnie podejście :D
Skoro to mi się udało, to uda się wszystko :)
ja:D

Postprzez Khay » poniedziałek 22 czerwca 2009, 10:53

Ale przy tym przepisie wcale nie trzeba dłubać. Przeca jest w przepisach napisane jasno: jeśli znaki dot. pierwszeństwa przejazdu stanowią inaczej niż zasady ogólne (np. te z artykułu w/w) to postępujemy wg znaków.

To, że tam jest "i" jest prawdą zawsze, chyba że znaki/ sygnały świetlne/ znaki dawane przez osobę uprawnioną nam tą zasadę znoszą. Nijak nie wyznacza to zakresu obowiązywania tego artykułu. Bo kielnia/ rombik/ zielone światło nijak nie są sprzeczne z zasadą wymagającą zachowanie szczególnej ostrożności na skrzyżowaniu. No bo niby gdzie w ich opisie jest napisane "i nie zachowywać szczególnej ostrożności"...? :)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez rudaslaska7 » wtorek 23 czerwca 2009, 16:11

kiedy zachowac szczególną ostrożność ?mnie uczono na kursie że ZAWSZE! 8)
rudaslaska7

Postprzez MajzelTychy » wtorek 23 czerwca 2009, 17:21

rudaslaska7 napisał(a):kiedy zachowac szczególną ostrożność ?mnie uczono na kursie że ZAWSZE! 8)

No dobra jedziesz autostradą 160 km/h to jak chcesz zachować szczególną ostrożność??
29.05.2009r - teoria (+)
30.07.2009r - praktyka (+)
05.08.2009r - Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
12.08.2009r - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
13.08.2009r - Prawko w kapsie :D
MajzelTychy

Postprzez BOReK » wtorek 23 czerwca 2009, 17:30

Wtedy tym bardziej trzeba patrzeć, czy jakaś Octavia z pasażerem się nie przykleiła z tyłu. 8)
BOReK

Postprzez Pajejek » wtorek 23 czerwca 2009, 17:53

rudaslaska7 napisał(a):kiedy zachowac szczególną ostrożność ?mnie uczono na kursie że ZAWSZE! 8)

No to skoro tak to gdzieś, w miejscach niebezpiecznych, trzeba zachować jeszcze szczególniejszą ostrożność :wink: . Przepisy stanowią jasno, że zachować ostrożność należy zawsze, natomiast szczególną w wybranych przypadkach.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy