prawo jazdy KAt a i b - nty raz

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

prawo jazdy KAt a i b - nty raz

Postprzez adamek34 » wtorek 30 czerwca 2009, 23:36

Witam,
w październiku w 2008 roku zdałem egzaminy państwowe na kat B.
Aktualnie chcę rozpocząć kurs na kat A. Mam kilka pytań z tym związanych.
1) Czy muszę znów chodzić te 30h teoretycznych? (tak na przyszłość jeżeli chciałbym ograniczyć liczbe h teoretycznych robiąc inne kat to jak?)
2) Czytałem, że badania lekarskie będę musiał wykonywać jeszcze raz? Czy to prawda? Jeśli tak to czy jeśli kat A nie została wykreślona przez lekarza to badania są ważne (można to jakoś sprawdzić?!)
3)W OSK usłyszałem, że będzie potrzebny skan mojego prawa jazdy. W jakim celu może ktoś wie?
4)Jak po zdaniu egzaminu wygląda procedura z "dopisaniem" kategorii do dokumentu prawa jazdy. Znów trzeba zapłacić 70 plnow, czekać na nowy dokument i, że tak powiem następuje wymiana w urzędzie nowe za stare?
Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
adamek34

Postprzez krzysne » środa 01 lipca 2009, 00:14

ad1. Musisz odbyć wszystkie godziny teorii, gdybyś poszedł jednocześnie na A i B to miałbyś mniej. Podobnie jak pójdziesz na C czy B+E. Z resztą w przypadku tych kategorii masz wymóg że musisz posiadać B. Bez tego nie zaczniesz szkolenia.
http://www.prawojazdy.com.pl/aplikacje/ ... index.html
Tu masz rozporządzenie pana ministra na stronie 28 i 29 jest to co dotyczy Ciebie.
krzysne

Postprzez adamek34 » czwartek 02 lipca 2009, 10:42

Nikt nie zna odpowiedzi na pozostałe pytania? A przynajmniej na te odnośnie badań.
adamek34

Postprzez BOReK » czwartek 02 lipca 2009, 11:31

Badania lekarskie raczej nowe, ale zapytaj o to w OSK lub WORD, będą wiedzieli na pewno. Natomiast prawko się wyrabia nowe za pełną kwotę. Zabiorą ci stare z wbitym B, wydadzą nowe z wbitymi A i B.

Natomiast po co OSK chce skanu prawa jazdy to nie wiem, ale to chyba nie jest problem? I tak mają twoje dane, skoro się zapisujesz. I na pewno nie chodzi o skan dowodu? :D
BOReK

Postprzez Duszek » wtorek 07 lipca 2009, 07:55

Apropo badań:
Jeżeli lekarz nie skreślił podczas badania na kategorię B kategorii A (a robią to nagminnie :evil: ) to badania jak najbardziej są ważne. Trzeba się udać do Wydziału Komunikacji (tam się znajdują wszystkie dokumenty) i skserować. Ksero zostnie przez urząd opieczętowane, że jest zgodne z oryginałem.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez adamek34 » wtorek 07 lipca 2009, 15:33

Dzięki za odpowiedź.

Skserują mi bezproblemu czy też wydadzą i na własną rękę trzeba skserować?
BTW. Jak oni składują te papiery, bo tego trochę na pewno jest :p.
Wiąże się to z jakimiś opłatami?

Aaa i rozumiem, że rozmawiamy o Wydziale komunikacji w gminie (tam gdzie wydawali prawo jazdy)?
adamek34

Postprzez adamek34 » piątek 10 lipca 2009, 13:01

Witam,
byłem dziś w wydziale komunikacji po tą kserokopię.
Zapytałem pięknie czy moje badania są ważne na kategorię A (miałem wcześnie robione na kat B). Uzyskałem odpowiedź, że badania są dla całej grupy kategorii tj A A1 B B1 T B+E.. I nie ważne jest czy wszystkie są skreślone oprócz B to i tak badania są ważne dla całej grupy.
Więc nie dajcie się robić na kasę lekarzom robiąc powtórne badania!
adamek34

Postprzez kr-uk » wtorek 28 lipca 2009, 14:57

BOReK napisał(a):Natomiast po co OSK chce skanu prawa jazdy to nie wiem, ale to chyba nie jest problem? I tak mają twoje dane, skoro się zapisujesz. I na pewno nie chodzi o skan dowodu? :D

Też nie wiem po co, ale nawet na kursie i przy odbieraniu papierów po zakończeniu kursu życzyli sobie numer i datę wydania prawa jazdy.
kr-uk

Postprzez cman » wtorek 28 lipca 2009, 15:34

No bo muszą wpisać na zaświadczeniu, więc potrzebują.
cman

Powrót do Szkolenie kierowców